Γράψαμε πριν λίγες μέρες ότι "Κατέβασαν"
από το Ψηφιακό Σχολείο τα βιβλία Θρησκευτικών και άφησαν μόνο τους Φακέλους
Μαθήματος. Πράγματι οι ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι που οδηγούσαν στο
περιεχόμενο των βιβλίων Θρησκευτικών δεν λειτουργούν. Ωστόσο τα παλιά βιβλία
Θρησκευτικών παραμένουν στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Σχολείου αλλά για να τα «ανακαλύψει»
κανείς πρέπει να τα ψάξει μέσω κάποιας μηχανής αναζήτησης. Εμείς για να διευκολύνουμε
το έργο δασκάλων και θεολόγων παραπέμπουμε παρακάτω στο ηλεκτρονικό μονοπάτι
που οδηγεί στην εμπλουτισμένη μορφή των βιβλίων Θρησκευτικών στο Ψηφιακό Σχολείο (για όσο καιρό αυτά παραμένουν έστω και «κρυμμένα»
στο Ψηφιακό Σχολείο). Πάνω δεξιά στο εργαλείο επιλογής κεφαλαίου μπορεί ο αναγνώστης
να μεταβαίνει από το ένα κεφάλαιο στο άλλο.
Τέλος θυμίζουμε ότι μπορείτε να δείτε τα βιβλία
σε μορφή pdf ανεβασμένα στο Scribd εδώ.
ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
(εμπλουτισμένη μορφή - Ψηφιακό Σχολείο)
Σύμφωνα με τις αντιλήψεις σας "θεάρεστο" έργο είναι να εξαφανιστούν και αυτά τα βιβλία Θρησκευτικών. Δείτε σχετικά υπόμνημα της Εκκλησίας της Ελλάδος στο φύλλο του περ. ΕΚΚΛΗΣΙΑ τ. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006 προς την τότε Υπουργό κ. Γιαννάκου καθώς και τα τελευταία φύλλα ΙΟΥΝΙΟΥ και ένα του ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 της εφ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ, όπου ανακοινώνονται τα σχετικά πορίσματα "επιστημονικής" ημερίδας και όπου τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται εναντίον των νέων ΠΣ και των Φακέλων είναι αντιγραφή επιχειρημάτων εναντίον εκείνων των βιβλίων που εσείς υποστηρίζετε σήμερα!!!! Πέραν αυτού επειδή μάλλον υποστηρίζετε τα βιβλία Θρησκευτικών που υπήρχαν πριν το 1990 στην εκπαίδευση, το ΙΕΠ σας τα προσφέρει σχεδόν όλα ψηφιοποιημένα μέχρι και του 19ου αιώνα στην Ιστορική Συλλογή Σχολικών Εγχειριδίων στο Ψηφιακό Αποθετήριο, οπότε μην ανησυχείτε διαλέγετε ότι θέλετε και διδάσκετε...Άλλο βέβαια είναι ότι δεν θα σας παρακολουθεί κανένας μαθητής. Εσάς σας ενδιαφέρει η περίκλειστη καθαρότητα στο γυάλινο πύργο της κατ' εσάς "ελληνορθοδόξου πίστεως" κι ας τον κόσμο να καίγεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανείς δεν υποστήριξε ότι τα (παλιά)βιβλία ήταν άριστα. Υπάρχουν σε αυτά προβληματικά σημεία τα οποία είχαν επισημανθεί με ημερίδες, υπομνήματα και σημειώματα θεολόγων προς τους Σχ. Συμβούλους τους τότε, μόνο που ποτέ δεν ελήφθησαν υπόψη για να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις. Ωστόσο σε ένα μεγάλο μέρος τα βιβλία αυτά είναι σωστά και πάντως διατηρούν ορθή ιστορική προσέγγιση των γεγονότων (Παλαιά Διαθήκη, Καινή Διαθήκη, Εκκλ. Ιστορία, Πίστη και Λατρεία κ.ο.κ.).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παλαιότερα και αυτών βιβλία ήταν πολύ καλύτερα. Ευχαριστούμε για την υπόδειξη να τα αναδείξουμε, πράγμα που σκοπεύαμε έτσι κι αλλιώς να κάνουμε προσεχώς. Δυστυχώς είναι γραμμένα σε γλώσσα δύσκολη για τους σημερινούς μαθητές αλλά τα περιεχόμενά τους είναι πολύ χρήσιμα.
Για το ποιοι μαθητές παρακολουθούν ποιους καθηγητές και ποιο μάθημα τους αρέσει ή όχι, ας μην συζητήσουμε εδώ. Βέβαιο ότι πλήθος γονέων μαθητών απορρίπτουν τους Φακέλους και τους έστειλαν πίσω στο Υπουργείο για ...ανακύκλωση!
Τέλος, οι θεολόγοι και δάσκαλοι της τάξης γνωρίζουμε τι περνάμε κάθε μέρα για να μπορέσουμε να διδάξουμε ορθόδοξο μάθημα βρίσκοντας ελάχιστα αξιοποιήσιμα στοιχεία στους Φακέλους, φωτοτυπώντας, γράφοντας σε πίνακες και τετράδια, αξιοποιώντας αντίτυπα της Κ.Διαθήκης και μετερχόμενοι κάθε τρόπο ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε στους μαθητές ελπίδα ορθοδόξου ζωής. Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν τους κουλτουριάρηδες ψευτοθεολόγους της σήμερον, τους θεολόγους της συμφοράς, τα τσιράκια του Γιαγκάζογλου που μας εγκατέλειψε -επιτέλους!- αφήνοντας πίσω του... συντρίμμια.
Ο Συνάδελφος, 10 Δεκεμβρίου 2017 - 9:20 μ.μ., έχει απόλυτα δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο το μάθημα παραμένει μονόωρο στη Γ΄ Λυκείου και μάλιστα καθηλώνεται την τελευταία ή προτελευταία ώρα όποιο πρόγραμμα σπουδών κι εάν εισαχθεί, ειδικά αυτό το νέο που απευθύνεται σε πρότυπα και πειραματικά και όχι σε συνοικιακά σχολεία της γειτονιάς, είναι καταδικασμένο να αποτύχει όπως και οι θεολόγοι να ματαιοπονούν.
Είσαι πέρα για πέρα αθεολόγητος και άφησε τα κηρύγματα κατά μέρος, γιατί διαθέτουμε και μνήμη και κρίση. Εάν θέλεις να μάθεις "τα βιβλία Θρησκευτικών που υπήρχαν πριν το 1990 στην εκπαίδευση" που διδαχθήκαμε εμείς ήταν βιβλία με όλη τη σημασία. Τα είχαν γράψει προσωπικότητες, όχι αστεία. Δεν ήταν άθλιοι πειραματισμοί όπως του λατρεμένου σου νέου προγράμματος σπουδών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, δεν ντρέπεσαι να κριτικάρεις και να συκοφαντείς επανειλημμένως μια Θεολογική ιστοσελίδα που σου κάνει τη χάρη να σε φιλοξενεί ; Τι συμπεριφορά είναι αυτή, ανώνυμε 10 Δεκεμβρίου 2017 - 8:58 μ.μ. ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.Μηπως θα μπορούσατε να μου πείτε ποτέ άλλαξαν τα σχολικά βιβλία από το 1990 και μετά και που μπορώ να βρω τα σχετικά σχολικά εγχειρίδια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάχνω να βρω τα σχολικά βιβλία του ΟΕΔΒ απο το 1990 και μετά για Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως μπορείτε να με βοηθήσετε να τα βρω σε ηλεκτρονική μορφή για να τα κατεβάσω δωρεάν;
κάποτε ήταν στο https://www.oedb.gr αλλά κάποιων δεν τους άρεσαν αυτά τα εκπαιδευτικά στολίδια και τα εξαφάνισαν.
Δείτε εδώ: http://e-library.iep.edu.gr/iep/index.html
ΑπάντησηΔιαγραφή