11/5/18

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς έβαλε στη θέση του τον προκλητικό συνταγματολόγο Σωτηρέλη στο θέμα των Θρησκευτικών

Ο μητροπολίτης Πειραιώς έβαλε στη θέση του τον προκλητικό συνταγματολόγο στο θέμα των Θρησκευτικών
Σκηνή απείρου κάλλους εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη συζήτηση που διοργάνωσαν η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και ο Ομιλος «Αριστόβουλος Μάνεσης» για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών,
με πρωταγωνιστές τον γνωστό αντικληρικαλιστή και εκκλησιομάχο, συνταγματολόγο Γιώργο Σωτηρέλη, και τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Ο γνωστός μητροπολίτης παρενέβη στην ημερίδα ζητώντας διευκρινίσεις για το αν είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει κατά των Θρησκευτικών, αλλά, αντί απαντήσεων, εισέπραξε ύβρεις και ειρωνεία.

«Δεν είμαστε ουδετερόθρησκο κράτος» του είπε ο Γιώργος Σωτηρέλης, με τον μητροπολίτη Πειραιώς να επιχειρεί να τον αντικρούσει με επιχειρήματα, για να εισπράξει ως απάντηση σε αυτά ακόμα μία ειρωνική τοποθέτηση. «Εγώ νομίζω ότι είστε οπαδός μιας θεοκρατικής αντίληψης» του είπε ο Γιώργος Σωτηρέλης. «Να πάτε στο Ιράν να τα πείτε αυτά. Ντροπή σας!» του ανταπάντησε ο κ. Σεραφείμ, εμφανώς εκνευρισμένος. «Εγώ είμαι θεοκράτης, που έχω στον Πειραιά δύο ρωμαιοκαθολικά μοναστήρια, 15 μασονικές στοές, 15 πεντηκοστιανές, πέντε μαρτύρων του Ιεχωβά και σιτίζω καθημερινά 600 οικογένειες σιιτών μουσουλμάνων; Ντροπή σας!» είπε στη συνέχεια, σε ιδιαίτερα υψηλό τόνο, και αμέσως αποχώρησε, εμφανώς εκνευρισμένος, από την αίθουσα, με τον Γιώργο Σωτηρέλη να μειδιά και να λέει «στο καλό, στο καλό!».

Ο Γιώργος Σωτηρέλης, κυριευμένος από το αντικληρικαλιστικό πάθος του, δεν απάντησε στην ουσία των αιτιάσεων του κ. Σεραφείμ, προς τιμήν του όμως ο Γιώργος Σταυρόπουλος αναγνώρισε το έννομο συμφέρον του μητροπολίτη Πειραιώς, δικαιώνοντάς τον εν τη απουσία του.

Για την ιστορία, η συζήτηση ήταν -θεωρητικά- «άνιση», καθώς μόνο ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου Θεόδωρος Παπαγεωργίου κλήθηκε να μιλήσει, και τελικά αντέκρουσε εύστοχα παρεμβάσεις και αιτιάσεις, την ώρα που είχε απέναντί του πλειάδα υποστηρικτών των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά, όπως ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Γεώργιος Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Εμμανουήλ Περσελής, καθηγητή στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, και ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και βασικό στέλεχος του υπουργείου Παιδείας και της ομάδας που επεξεργάστηκε τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου