19/12/19

ΙΕΠ: Συγκρότηση επιτροπής για τα Θρησκευτικά - Δείτε τα μέλη της επιτροπής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ ομόφωνα αποφάσισε τη συγκρότηση άμισθης επταμελούς Επιστημονικής Επιτροπής με αντικείμενα:
Α) Εισήγηση για την βέλτιστη δυνατή μεταβατική λύση του ζητήματος με στόχο την πλήρη συμμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε., για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι τη συγγραφή και εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του αντιστοίχου διδακτικού υλικού για το Μάθημα των Θρησκευτικών

Β) Εισήγηση σχετικά με τους τρόπους και τις μεθόδους εφαρμογής των αποφάσεων του Σ.τ.Ε., του ΕΔΔΑ και της ΑΠΔΠΧ, όσον αφορά σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές των αποφάσεων αυτών που συνδέονται με το Μάθημα των Θρησκευτικών, με έμφαση στη διατήρηση της υποχρεωτικότητας του Μαθήματος και τη διαδικασία απαλλαγής των μαθητών/μαθητριών.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

16 σχόλια:

  1. Συγγνώμη, μας δουλεύετε; Ο Κουκουνάρας-Λιάγκης δεν είναι του ΚΑΙΡΟΥ που συνέταξε τα ακυρωθέντα προγράμματα σπουδών; Δεν υπάρχουν άλλοι άξιοι θεολόγοι σε αυτόν τον τόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια στην Υπουργό για τη νηφάλια, ρεαλιστική και μεθοδική προσέγγιση του ακανθώδους θέματος των Θρησκευτικών. Να δούμε πού θα καταλήξουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κουκουνάρας- Λιάγκης δεν "συνέταξε" κανένα πρόγραμμα σπουδών. Μην εκτίθεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα εκ των μελών της Επιτροπής αυτής μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ έγραφε στα social media αλλά και σε άρθρα του ότι πρέπει να αναζητηθούν περιθώρια διασταλτικής ερμηνείας των δικαστικών αποφάσεων, ότι δεν θα πρέπει αυτές να εφαρμοστούν κατά γράμμα κλπ.
    Το ερώτημα δεν είναι μόνο με ποια κριτήρια συγκροτήθηκε αυτή η επιτροπή αλλά επιπλέον και για ποιούς λόγους κάποιοι αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους σε αυτήν όταν οι ίδιοι είτε πρωτοστάτησαν στα ακυρωθέντα προγράμματα σπουδών είτε τα προώθησαν με επιμορφώσεις, συνέδρια κλπ. Εκτός κι αν χρειάζονται ως οι μόνοι ικανοί να κατορθώσουν το ακατόρθωτο: και τις αποφάσεις του ΣτΕ να εφαρμόσουν και τα νέα Προγράμματα Σπουδών να συνεχίσουν! Λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβάζω στο ιστολόγιό σας:

    "... διαβάσαμε από καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών που μετείχε ενεργά στην εκπόνηση των ακυρωθέντων Προγραμμάτων Σπουδών ότι μετά τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ «η μόνη ελπίδα μας είναι η διασταλτική ερμηνεία της απόφασης και η σύνταξη νέων ΠΣ φυσικά»..."
    https://thriskeftika.blogspot.com/2019/09/blog-post_65.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να προτείνει τη μεταβατική λύση. Δεν χρειάζεται διαδικασία για τη συγκρότησή της. Δεν είναι επιτροπή εμπειρογνωμόνων ούτε θα φτιάξει αυτή τα νέα προγράμματα για τα θρησκευτικά.
    Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν τίθεται κανένα χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες της επιτροπής. Προφανώς οι αποφάσεις της θα εκδοθούν όποτε κριθεί (πολιτικά και όχι μόνο) ορθός ο χρόνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε, 19 Δεκεμβρίου 2019 - 8:29 μ.μ.
    για διάβασε εδώ:
    https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/199888_oi-empeirognomones-ton-neon-programmaton-spoydon-sta-thriskeytika-gia-tin-enarxi
    Οι Εμπειρογνώμονες των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά για την έναρξη εφαρμογής τους

    Στα ονόματα βλέπω και Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάριος, Λέκτορας Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ.

    Μήπως κάνεις εσύ λάθος και εκτίθεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το βιογραφικό του κ. Λιάγκη στην παραπάνω απόφαση αναφέρει: "Αξιολογητής του Προγράμματος Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών του Λυκείου".

    Καταλαβαίνω ότι δεν συνέταξε το Πρόγραμμα αλλά το αξιολόγησε, προφανώς θετικότατα αν κρίνω από τις συμμετοχές του σε συνέδρια και άλλες παρεμβάσεις όλο τον τελευταίο καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλλον δεν εννοούν ορισμένοι σχολιαστές ότι το έργο της επιτροπής, όπως φαίνεται από την υπουργική απόφαση, δεν θα είναι η εφαρμογή ή όχι των ΠΣ. Αποστολή της θα είναι να προτείνει τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Κανείς δεν μιλάει για τα ΠΣ. Ολοι, όμως, ανησυχούν για όλα τα υπόλοιπα θέματα που έβαλε το ΣτΕ, ”κατόπιν ενεργειών" των υπερθεολόγων που πήγαν στο ΣτΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σημαντικό είναι κατά τη γνώμη μου αυτό που αναφέρεται στα όσα έλαβε υπόψιν του ο νέος Πρόεδρος του ΙΕΠ στην ανωτέρω απόφαση. Στο β. αναφέρει ότι έλαβε υπόψη του "ότι θα απαιτηθεί ικανό χρονικό διάστημα για την εκπόνηση και συγγραφή νέων Προγραμμάτων Σπουδών και διδακτικού υλικού για το Μάθημα των Θρησκευτικών, γεγονός που σημαίνει ότι στο μεταξύ χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναζητηθεί η βέλτιστη μεταβατική λύση του ζητήματος που θα καταστήσει δυνατή την πλήρη συμμόρφωση με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου («Παπαγεωργίου κατά Ελλάδας», 4762/2018 και 6140/2018) και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (28/2019)". Είναι η πρώτη φορά που ρητά λέγεται εκ μέρους ΙΕΠ και ΥΠΑΙΘ ότι πρέπει να υπάρξει μεταβατική λύση. Και πολύ λογικό, καθώς για νέα ΠΣ και βιβλία θα απαιτηθούν μερικά χρόνια.

    Επίσης σημαντικό ότι το δεύτερο έργο της Επιτροπής είναι "Εισήγηση σχετικά με τους τρόπους και τις μεθόδους εφαρμογής των αποφάσεων του Σ.τ.Ε., του ΕΔΔΑ και της ΑΠΔΠΧ, όσον αφορά σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές των αποφάσεων αυτών που συνδέονται με το Μάθημα των Θρησκευτικών, με έμφαση στη διατήρηση της υποχρεωτικότητας του Μαθήματος και τη διαδικασία απαλλαγής των μαθητών/μαθητριών". Το ΙΕΠ δείχνει να αντιλαμβάνεται πως το ζήτημα των απαλλαγών απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και ρύθμιση τέτοια που δεν θα βλάψει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του ΜτΘ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...να μην ξεχνάμε και την κ. Ξανθή Αλμπανάκη, υπέρμαχο... και επιμορφώτρια των ¨ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ" με τον κ. Κουκουναρα Λιάγκη υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας...
    https://www.esos.gr/arthra/50329/ta-diimera-programmata-epimorfosis-sta-nea-programmata-spoydon-toy-mathimatos-ton

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μην κάνετε τα απλά δύσκολα:

    1. Επιστροφή στα Αναλυτικά Προγράμματα και στα βιβλία τους που υπήρχαν ως το 2016.

    2. Απαλλαγή αλλοθρήσκων, ετεροδόξων και αθέων με Υπ. Δήλωση στην οποία θα αναφέρουν "για λόγους θρησκευτικής συνείδησης" με ταυτόχρονη προσκόμιση/επισύναψη Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης που θα επιβεβαιώνει ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος.

    Ξέρω τις αντιρρήσεις. Αλλά ρωτώ: Είναι παράνομο, προσβάλλει τα προσωπικά δεδομένα, μία δημόσια υπηρεσία (σχολείο) να αναζητά ένα πιστοποιητικό άλλης δημόσιας υπηρεσίας (Δήμου); Ή μήπως επίκειται αλλαγή και των Ληξιαρχικών Πράξεων Γέννησης ώστε να απαλειφθεί και από αυτές το θρήσκευμα; Έως ότου αυτό συμβεί μπορεί η απαλλαγή να στηρίζεται σε αυτήν. Αν δεν κάνω λάθος η αναζήτηση της Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης είναι ίσως δυνατόν να γίνεται και αυτεπαγγέλτως από το σχολείο, οπότε διασταυρώνοντας τα στοιχεία ο Διευθυντής του σχολείου θα αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη της απαλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια και ρωτάς 9:38, ναι είναι ξεκάθαρα παράνομο πλέον! Μάλλον δεν διάβασες τις Αποφάσεις του ΣτΕ και του ΕΔΔΑ, οι οποίες αναφέρουν ότι είναι παράνομη οποιαδήποτε ζήτηση, φύλαξη και επεξεργασία αυτού του προσωπικού δεδομένου, ακόμη και όταν γίνεται φανέρωσή του με έμμεσο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο κ. Λιάγκης ήταν σύμβουλος του κ Στυλιανιδη υπουργού Παιδείας το 2007 η 2008 που δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τις απαλλαγές απο το ΜτΘ. Τώρα προφανώς αξιοποιεί τις παλιές του γνωριμίες (να ελπίζουμε;) για το καλό του μαθήματος πράγμα απίστευτο αν κρίνουμε απο τον συναγελασμό του με τον ΚΑΙΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε, 19 Δεκεμβρίου 2019 - 11:48 μ.μ.
    φαίνεται πως δεν διάβασες τις ίδιες τις αποφάσεις αλλά τις ερμηνείες τους και παρερμηνείες τους από τον δικηγόρο των Αθέων και τους θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ. Ας ελπίσουμε η συσταθείσα Επιτροπή να μην κάνει το ίδιο με σένα.

    Το θρήσκευμα είναι μεν προσωπικό δεδομένο, η επίκλησή του όμως για τη χορήγηση δικαιώματος είναι επιτρεπτή, όπως π.χ. από τους μουσουλμάνους μαθητές της Θράκης για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ με ειδικό ποσοστό ή από ομάδα πιστών κάποιας θρησκείας για την χορήγηση άδειας λειτουργίας ευκτήριου οίκου κλπ.
    Προφανώς το θέμα δεν λύνεται με σχόλια σε τούτο το ιστολόγιο. Αλλά περιμένω σοβαρή αντιμετώπισή του από την Επιτροπή, που έτσι κι αλλιώς θα εισηγηθεί, ενώ το Υπουργείο τελικά θα αποφασίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι του ΚΑΙΡΟΥ πανηγυρίζουν για την επιτροπή....και μεις κοιμόμαστε ! Μικρο αλλαγές στα ακυρωθέντα θα κάνουν,θα τα ονομάσουν Ορθόδοξα,βάζοντας στο τέλος κάθε φακέλλου τα άλλα θρησκεύματα...όνειρο θερινής νυχτός η επιστροφή στα παλιά,ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.....και από του χρόνου η αξιολόγηση,ας τολμήσει κάποιος να μην τα διδάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή