5/6/11

Επανέρχεται το ΒΗΜΑ στην αναφορά του για περικοπή του μισθού των κληρικών

Σημερινό άρθρο του Ζώη Τσώλη στο ΒΗΜΑ με τίτλο Λιτότητα Νο2 για το Δημόσιο αναφέρει σχετικά με τους μισθούς των κληρικών:
Κληρικοί - βουλευτές
«Θύελλα αντιδράσεων» έχει προκαλέσει στην Εκκλησία η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» πριν από δύο εβδομάδες να περικοπούν οι μισθοί των κληρικών κατά 50% και η διαφορά να καταβάλλεται από πόρους των μητροπόλεων. Το μέτρο αυτό, όπως και οι περικοπές της αποζημίωσης και των «έξτρα» αμοιβών των βουλευτών, θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο οποίος θα σηκώσει και το βάρος της ανακοίνωσής τους, μαζί με τη συνολική λύση που συμφώνησε στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

11 σχόλια:

  1. Στη Ρουμανία όταν επικράτησε ο κομουνισμός κόπηκαν οι μισθοί των κληρικών και οι περισσότεροι πέταξαν τα ράσα κι έμειναν ελάχιστοι, οι οποίοι όμως κράτησαν την πίστη. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έτσι θα φανεί ποιοι κλήρικοι μπήκαν στην ιεροσύνη, γιατί το ήθελαν πραγματικά και ποιοι μπήκαν για συμφεροντολογικούς λόγους. όσο για την επιβίωσή τους, οι σωστοί κληρικοί που έχουν αναγνώριση θα συντηρηθούν και θα βοηθηθούν από τα πνευματικά τους παιδιά. Άλλωστε οι άγαμοι κληρικοί που είναι ιερομόναχοι δεν έχουν πρόβλημα, και γιατί δεν έχουν οικογένεια και γιατί ως μοναχοί έχουν δώσει ανάμεσα στις άλλες και την υπόσχεση της ακτημοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι δεν θα εισέρχονται και στον κλήρο όσοι δεν βρήκαν δουλειά αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι παραπάνω Ανώνυμοι σίγουρα δεν είναι κληρικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω ποιος είναι κληρικός και ποιος δεν είναι από τους παραπάνω. Ξέρω όμως ότι και οι κληρικοί είναι άνθρωποι όπως εμείς και έχουν παιδιά και εγγόνια να μεγαλώσουν και πατεράδες (οι άγαμοι) να περιθάλψουν μέχρι τα γηρατειά τους, και έχουν ΟΛΟΙ ανάγκες. Με το να τους κόβεις το 50% του μισθού, τους κάνεις περισσότερο αναξιοπρεπείς, γιατί τότε είναι που θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ να τρέχουν σαν τους γύφτους στη ζητιανιά και στα νεκροταφεία για το μπαξίσι από τα μυστήρια. Επομένως καλύτερα η διατήρηση του μισθού ως έχει, γιατί έτσι τουλάχιστον θα υπάρχουν και μερικοί άγιοι κληρικοί και αξιοπρεπείς που δεν θα απλώνουν περισσότερο το χέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσωπικά θα μπορούσα να γίνω κληρικός όταν μετά την αποφοίτησή μου από τη θεολογική σχολή ήμουν άνεργος μου προτάθηκε από γνωστούς μου, ώστε να αποκατασταθώ και επαγγελματικά. Προτίμησα όμως να ψάξω αλλού για εργασία, έστω και εργάτης ή σερβιτόρος παρά να εισέλθω στην ιεροσύνη, προκειμένου να λύσω το οικονομικό μου πρόβλημα. Ο ιερέας πρέπει να είναι ο πιο φτωχός από τους πιστούς που θα εξασκεί μια βιοποριστική εργασία παράλληλα με τα ιερατικά του καθήκοντα, ώστε να τον αισθάνονται και οι πιστοί πιο κοντά τους, και όχι ο δημόσιος υπάλληλος που ζει άνετη και πολλές φορές πολυτελή ζωή, σκανδαλίζοντας το ποιμνιο του. Άλλωστε οι κληρικοί παλαιότερα δεν πληρώνονταν από το κράτος όύτε και οι του Παλαιού ημερολογίου πληρώνονται μέχρι τώρα. Θα φανεί τώρα ποιοι έγιναν ιερείς για να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα και ποιοι μπήκαν γιατί πραγματικά το ήθελαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Εκκλησία έχει τις δυνατότητες να συντηρήσει τους ιερείς της. Έτσι θα σκέφτονται οι επίσκοποι ποιον θα πρέπει να χειροτονήσουν ιερέα και να πρέπει να χειροτονήσουν και θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο της αθρόας χειροτονίας ιερέων ειδικά στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), όπο7υ συνωστίζονται σε κάθε ενορία δύο και τρεις και τέσσερεις κληρικοί. Θα σταματήσει να ισχύει αυτό που λέει ο λαός "οι του βίου ναυαγοί έγιναν του Υψίστου λειτουργοί". Τι να πουν αυτοί που καθημερινά χάνουν τη δουλειά τους και μένουν άνεργοι, πολλοί από τους οποίους έχουν και παιδιά και εγγόνια; Έτσι οι κληρικοί θα έρθουν λίγο και στη θέση αυτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτός ο Τσώλης του φιλοκυβερνητικού ΒΗΜΑΤΟΣ προφανώς εκτελεί εντολές βολιδοσκόπησης. Τώρα επανέρχεται πάλι…

    Αν και δεν φαίνεται αυτή η Κυβέρνηση να έχει και μεγάλη διάρκεια ζωής γιατί ήδη πνέει τα λοίσθια, εν τούτοις πρέπει οί ιερείς επειγόντως να φροντίσουν να οργανώσουν τίς Ενορίες τους!

    Άν αυτό δεν το κάνουν θα βρεθούν γρήγορα πρό εκπλήξεων και ενδεχομένως ξεκρέμαστοι, μιά καί σήμερα οί ενορίτες βρίσκονται ώς επί το πλείστον διαλυμένοι όπως επί τής εποχής του Χριστού, δηλαδή σαν πρόβατα χωρίς ποιμένα…

    Όταν σε μία Ενορία υπάρχουν δεκάδες πολυκατοικίες πού κάθε μία τους πχ. 6οροφη/3 διαμερισμάτων έχει πάνω από 70 άτομα, ένα ολόκληρο χωριό, πέστε μου, μπορεί να βρεί άκρη αυτός ο άνθρωπος;

    Πού θα τον δούνε οι ενορίτες του, καί πότε θα τούς δεί καί ο ίδιος;

    Γιατί πλήν τής Πρωτάγιασης ( καί άν τού ανοίξουν την πόρτα γιατί...κοιμούνται), ίσως συναντηθούνε πάλι σε καμιά κηδεία ή σε βάπτιση …

    Όταν ζείς σε μιά Ενορία με 20.000 κατοίκους, ( άς τούς πούμε ενορίτες άν καί οί περισσότεροι δεν αισθάνονται έτσι ), και από αυτούς παρουσιάζονται τίς Κυριακές έστω 200 – 400 άτομα, δηλαδή το 1-2% , τότε πώς μπορείς να ισχυρισθείς ότι έχεις επαφή με τους ενορίτες σου και πώς θα οργανώσεις την Ενορία σου;

    Ένα άλλο κακό είναι ότι τελευταία όπως μαθαίνω δίνουν στήν βάπτιση 10 ευρώ, σε 2-3 ιερείς, λένε ένα ευχαριστώ, καί φεύγουν !

    Άσε, πού σε γάμους δίνουν 20 ευρώ για όλους μαζί με ψάλτες καί νεωκόρους πού μετά θα μαζέψουν καί θα σκουπίσουν τα ρύζια καί τα κουφέτα !

    Η δουλειά ψάλτη καί νεωκόρου όμως είναι έκτακτη, αυτοί οί άνθρωποι δεν έχουν μισθούς δημοσίου και δεν μπορείς να τους φέρνεις εκτάκτως και πέρα από το ωράριό τους χωρίς να τους πληρώνεις!

    Αλλά δυστυχώς, σκορπάνε χιλιάδες ευρώ για γάμους, κομμωτήρια, ρούχα, τραπέζια καί δεν πληρώνουν ούτε τον καθαρισμό της Εκκλησίας!
    Τί θέλω να πώ;
    Ότι ο κόσμος σήμερα έχει πάρει με εμπάθεια θα έλεγα τον κλήρο καί νομίζω ότι τώρα με την κρίση βρήκε την ευκαιρία να το δείξει.

    Ευλόγως διερωτώμαι λοιπόν, αν κοπεί ο μισθός των κληρικών θα υπάρξουν ενορίτες σήμερα να τους μισθοδοτήσουν για να έχει η Ενορία τους παπά, ή θα αρχίσουν να λένε το χιλιοειπωμένο παραμύθι ότι η Εκκλησία έχει Εκκλησιαστική περιουσία και να δώσει αυτή μισθούς!

    Ποια περιουσία έχει, πού την έχει αρπάξει το Κράτος και της έχει αφήσει ένα 4% και αυτό δεσμευμένο ώστε να μη μπορεί ούτε να το πουλήσει ούτε να το αξιοποιήσει!

    Στο Εξωτερικό, μαζί με την φορολογική σου δήλωση, συμπληρώνεις ότι ανήκεις στην Καθολική ( άς πούμε «εκκλησία») και ότι δέχεσαι ένα μικρό ποσοστό να πάει γι΄ αυτήν και για πληρωμή των ιερέων.

    Αν εφαρμοζόταν αυτό εδώ, πολύ αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι θα δέχονταν να δίνουν έστω και ένα 10ευρω τον μήνα για να έχουν παπά !

    Μakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην Κύπρο πώς πληρώνει η Εκκλησία τους ιερείς της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν ο ιερεας ηταν ευλαβης και χαριτωμένος από το Θεό, άγιος κατά το δυνατό, τότε όχι μόνο 10 ευρώ θα έδιναν οι πιστοί το μήνα, αλλά πολύ περισσότερα, γιατί θα απολάμβανε του σεβασμού και της αγάπης του ποιμνίου του. Αλλά δυστυχώς προϋπόθεση για να γίνει κάποιος ιερέας δεν είναι η αγία ζωή του, αλλά το να είναι απλά καλός άνθρωπος και να έχει σχεση με την Εκκλησία και τα εκκλησιαστικά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα έρθει εποχη που οι κληρικοί θα γίνουν χειρότεροι από τους λαϊκούς και για να βρούμε καλό παπά, θα κάνουμε χιλιόμετρα. (άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άγιος γίνεσαι, παπάς δεν γίνεσαι, έλεγε κάποιος σοφός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή