Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την εφεδρεία στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς στοχεύοντας να πείσει τους δανειστές να συνεχίσουν την χρηματοδότηση της χώρας.
«Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει", είπε στο Reuters ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. "Την προηγούμενη φορά απλά δεν εφαρμόστηκε», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα υποσχέθηκε πέρυσι να μειώσει σταδιακά μέσω προγράμματος εφεδρείας περίπου 30.000 δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας που έχει υπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, αποχώρησαν μόνο 6.500 υπάλληλοι κυρίως λόγο συνταξιοδότησης.
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκτροχιαστεί επανειλημμένα προκαλώντας την οργή των δανειστών της χώρας, που απειλούν να διακόψουν την χρηματοδότησή της αν δεν δουν σύντομα αποτελέσματα.
«Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να μην φέρει δραματικές και άμεσες εξοικονομήσεις (δαπανών), αλλά θα προσδώσει αξιοπιστία σε όλες τις προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις», είπε δεύτερος αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.
Οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια της κρίσης και σε συνδυασμό με τη συγχώνευση κρατικών οργανισμών θα εξοικονομήσουν περί τα 4-5 δις ευρώ για την κυβέρνηση.
Το μεγαλύτερο όμως μέρος των περικοπών θα προέλθει από έναν νέο γύρο μειώσεων σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτων των ετήσιων κρατικών δαπανών, ύψους 82 δις ευρώ, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων, είπαν οι αξιωματούχοι.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων του Δημοσίου, επιχειρώντας εξορθολογισμό των αναγκών της σε όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς, είπαν οι αξιωματούχοι.
πηγή: ΕΘΝΟΣ, 9/8/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου