Μισθοδοσία κληρικών: Κάν΄ το όπως στα Θρησκευτικά
Προσοχή στις επόμενες κινήσεις Αρχιεπισκόπου - Πρωθυπουργού
Ανάλυση του ιστολογίου ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
Με ανακούφιση δέχτηκαν οι κληρικοί αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των πιστών την απόφαση της Ιεραρχίας με την οποία ακυρώνεται κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος μισθοδοσίας του κλήρου.
Το Μέγαρο Μαξίμου αντιδρώντας μάλλον απερίσκεπτα έσπευσε να δηλώσει ότι θα προχωρήσει και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ιεραρχών ενώ εξέδωσε απανωτές ανακοινώσεις υποστήριξης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, προφανώς γιατί γνωρίζουν πως μόνο σε εκείνον μπορούν να στηρίζονται και όχι στις συνοδικές αποφάσεις. Και είναι βέβαια κατανοητό ο Πρωθυπουργός να αγνοεί ή να υποκρίνεται πως αγνοεί το συνοδικό σύστημα λειτουργίας της Εκκλησίας, όμως επιπλέον γνωρίζει ότι ιεροκρυφίως, αυτός μόνος με τον Αρχιεπίσκοπο, με μερικές ακόμη μυστικές συναντήσεις, ίσως καταφέρουν να προχωρήσουν το σχέδιο. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέδειξε και στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών ότι γνωρίζει τρόπους για να παρακάμπτει την Ιεραρχία. Η μοναδική απόφαση της Ιεραρχίας για τα Θρησκευτικά προέβλεπε την συνέχιση χρήσης των παλαιών βιβλίων Θρησκευτικών τα οποία θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν με κάποιες ενότητες θρησκειολογικού περιεχομένου, σύμφωνα με την πρόταση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου που έγινε ομόφωνα δεκτή. Στους μήνες όμως που ακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος συγκρότησε άλλη Τριμελή Επιτροπή, συνέχισε τον διάλογο, έδωσε μυστικές διαβεβαιώσεις ότι θα «κατεβάσει τους τόνους» για το ζήτημα, κήρυξε σιγή ασυρμάτου στους επισκόπους και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να εφαρμόζει τα «νέα Θρησκευτικά» που εν τω μεταξύ κρίθηκαν πολλαπλώς αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.
Η συγκρότηση και τώρα Ειδικής Επιτροπής που θα συνεχίσει το διάλογο με την Πολιτεία είναι προσφιλής τακτική του Αρχιεπισκόπου ώστε να κερδίσει χρόνο και ο ίδιος και ο αγαπητός του Πρωθυπουργός. Κρίσιμη είναι και η απόφαση των προσώπων που θα μετέχουν στην Επιτροπή αυτή αλλά σε κάθε περίπτωση ενυπάρχει ο φόβος να επιχειρηθεί συζήτηση μέσω της Επιτροπής αυτής και για το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου, παρά τη ρητή απόφαση της Ιεραρχίας ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται καν σε συζήτηση. Άλλωστε η κυβερνητική πλευρά ήδη ενέπλεξε την Επιτροπή σε αυτή τη συζήτηση καθώς ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί θα τεθεί υπόψιν της Επιτροπής, χωρίς κανείς από την Ιεραρχία να απαντήσει ότι η Επιτροπή θα είναι αναρμόδια για συζήτηση επί θέματος που η Ιεραρχία θεωρεί λήξαν.
Και μπορεί η κλεψύδρα της κυβερνητικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα να αδειάζει ή κάποιοι ξεκάθαρα πλέον να ζητούν παραίτηση του Αρχιεπισκόπου, θα πρέπει όμως όλοι να προσέξουν ακόμη και το κύκνειο άσμα των δύο ανδρών που μπορεί να δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα αφού θα αποτελέσει για κείνους ένα είδος ηρωϊκής εξόδου με στοιχεία εκδίκησης των αντιπάλων τους.
Ο αρχιεπίσκοπος στο θέμα των θρησκευτικών φέρθηκε προδοτικά!!!! Στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών πάει να κάνει τα ίδια..... Γιατί ο ίδιος και οι αρχιερείς μισθοδοτούνται με το ειδικό μισθολόγιο με πλουσιοπάροχες αποδοχές ; Γιατί δεν προτείνει για το εαυτό του και τους αρχιερείς να φύγουν από το ειδικό μισθολόγιο; Με τους απλούς ιερείς που τρέχουν ολοι μέρα με τα συσίτια και τις φιλανθρωπίες θέλει να τους κάνει να ζουν στην ανασφάλεια. Αυτός ο άνθρωπος καυχιέται οτι κάνει ποιμαντική στον Τσίπρα!!!! Φοβάμαι ότι είναι ακατάλληλος και πρέπει να πάει σπίτι του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρόταση αφορά ΚΑΙ στους Αρχιερείς!!
ΔιαγραφήΗ ΕΡΤ σε σημερινό της ρεπορτάζ αναφέρει: "Χαμηλοί τόνοι από την Εκκλησία ενόψει του ν/σ που εκπονεί η κυβέρνηση". Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ αναφέρει: "Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως υπάρχει εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο και στον Πρωθυπουργό και ότι στην τελική έκβαση της προσυμφωνίας θα υλοποιηθούν οι όροι που έχουν τεθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ απόφαση της Ιεραρχίας αλλά και το «θέλω» του εφημεριακού κλήρου θα βρουν ανταπόκριση εκ μέρους της κυβερνήσεως έτσι ώστε να εκπληρωθεί το αίτημά τους στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο να μην καταργηθεί η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα του εφημεριακού κλήρου, αλλά να κατοχυρωθούν τα εργασιακά του δικαιώματα, όπως στο παρελθόν, ανέφεραν εκκλησιαστικοί κύκλοι".
Μήπως η ΕΡΤ για μια ακόμη φορά παίζει το παιχνίδι του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Αρχιεπισκοπής; Ποιοι είναι οι "εκκλησιαστικοί κύκλοι" με τους οποίους επικοινωνεί η ΕΡΤ και οι οποίοι "υποστηρίζουν πως υπάρχει εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο και στον Πρωθυπουργό"; Το σχέδιο παράκαμψης των αποφάσεων της Ιεραρχίας έχει λοιπόν και τη δημοσιογραφική στήριξη της ΕΡΤ;
Για την υλοποίηση του σχεδίου Τσίπρα-Ιερωνύμου είναι χίλια τοις εκατό σίγουρο ότι θα επιστρατευθεί κάθε μέσο, φυσικά και η ΕΡΤ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κρίνουμε από την περίπτωση του ΜτΘ πόσα ψέματα, πόσοι εκβιασμοί, πόσος πόλεμος και πόση αυταρχικότητα και αυθαιρεσία, ακόμη και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, η ελπίδα ότι το έργο των επιτροπών θα λειτουργήσει δίκαια είναι χλωμή, αν όχι μάταιη.
Να θυμηθούμε πως οι συνεργάτες του ΥΠΕΠΘ, όταν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας πήγαν να συζητήσουν μαζί τους, δεν εισάκουσαν τις νόμιμες-δίκαιες παρατηρήσεις τους, ενώ συνέβησαν και απρεπείς συμπεριφορές εκ μέρους των φωστήρων -συντελεστών των νέων ΠΣ.
Στην περίπτωση της Εκκλησίας όπου τα οικονομικά μεγέθη είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερα από εκείνα των Θρησκευτικών, μην περιμένετε αίσιο τέλος. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα επιβάλλει στην επιτροπή πρόσωπα δικά του για να ολοκληρώσουν το έργο που δεν πρόλαβε εκείνος.
Από την άλλη πλευρά η Πολιτεία θα εκβιάζει την Εκκλησία, θα της λέει ψέματα , θα τα παίξει όλα για όλα για να κερδίσει αφενός τις εντυπώσεις στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της και να ξεπουλήσει όσα μπορεί ακόμη στα γεράκια που τη χρηματοδοτούν.
Αυτό που νομίζω ως απαραίτητο να γίνει είναι να μην επιτρέψει η Ιεραρχία να μπουν στην επιτροπή πρόσωπα που ήταν σύμφωνα με τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου διότι αυτοί οι επίσκοποι δεν θα έχουν διαπραγματευτικές αντιστάσεις.
Επίσης οι Επίσκοποι που θα συμμετέχουν στην επιτροπή, πρέπει να είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για το δίκαιο και να γνωρίζουν άριστα νομικά, ώστε να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τις παράνομες προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες μάλιστα, παραπλανητικά, να φαίνονται ως άριστη λύση.
Πάντως η εμπειρία από το ΜτΘ δείχνει πως δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο και τους επισκόπους ομοϊδεάτες του. Για το κράτος βέβαια ούτε συζήτηση περί εμπιστοσύνης. Δεν έχει ιερό και όσιο κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου...
Σωστό το άρθρο σας. Με τέτοιες μεθόδους χαίρονται αυτοί που μισούν την Εκκλησία και βλέπουν τα σχέδια τους να πετυχαίνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦώτης