30/5/09

Με επιτυχία η 1η μέρα του Συνεδρίου της ΜΚΟ "Ρωμηοσύνη"

πηγή: romfea
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
ΑΘΗΝΑ - Πλήθος κόσμου κατέκλυσε σήμερα το πρωί το Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, με αφορμή την πρώτη ημέρα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΜΚΟ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Ρωμηοσύνη με τίτλο «Η Ρωμηοσύνη δια μέσου των αιώνων».
Στον εναρκτήριο λόγου του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄ τόνισε: «Η ιστορία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ως γνωστόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και συνεπώς με την ιεράν ιστορίαν των Παναγίων Προσκυνημάτων. Τα δε προσκυνήματα αποτελούν τα αναντίρρητα μαρτύρια και τα ψηλαφητά τεκμήρια της ιεράς ταύτης ιστορίας, δηλονότι της ιστορίας της σωτηρίας του ανθρώπου».
Ακόμη ο Μακαριώτατος συνέχισε: «Συγκληρονόμος και άμεσος διάδοχος του Βασιλικού και αυτοκρατορικού γένους των Ρωμαίων Ορθοδόξων αναδεικνύεται το ευσεβές έθνος των Ελλήνων. Του έθνους δε τούτου οι υπέρ των Παναγίων Προσκυνημάτων αγώνες αυταπαρνήσεως, πολλώ δε μάλλον το θυσιαστικόν αυτών αίμα επισφραγίζουν τα επί της ιεράς παρακαταθήκης των Παναγίων Προσκυνημάτων θεσμοθετηθέντα προνόμια και δικαιώματα. Ταύτα βεβαίως δεν αποτελούν αυτοσκοπόν, ως εσφαλμένως υπό τινων ερμηνεύεται, αλλά μάλλον μαρτυρίαν ζώσαν του Ευαγγελικού και Οικουμενικού κηρύγματος της Αποστολικής των Ιεροσολύμων Εκκλησίας».
Ο Πατριάρχης ακόμη τόνισε: «Η συμβολή λοιπόν των Παναγίων Προσκυνημάτων και των εξ αυτών απορρεόντων δικαιωμάτων και προνομίων της Ρωμηοσύνης, δεν περιορίζεται μόνον εις την σωτηριολογικήν και εσχατολογικήν αυτών σημασίαν, αλλά επεκτείνεται και εις την εν εξελίξει τελούσαν τα νύν διαμόρφωσιν του διαθρησκειακού και κοινωπολιτικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, με σημείον αναφοράς πάντοτε την Παλαιάν αυτής Πόλιν και φυσικά το Παλαίφατον Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».
Επίσης τόνισε: «Η ιδιάζουσα θέσις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του τελούντος υπό τας πολιτειακάς αρχάς και εξουσίας, δηλονότι, του κράτους του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αυτονομίας και του Χασιμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας ως και του Πριγκιπάτου του Qatar καθιστά την ab antiquο αναγνωρισθείσαν θεσμικήν αυτού θρησκευτικήν και εκκλησιαστικήν εγκαθίδρυσιν εξόχως σημαντικήν, τόσον δια την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όσον και δια την συνύπαρξιν των ομόρων λαών εν τη περιοχή της δικαιοδοσίας αυτού».
Κλείνοντας τον λόγο του, ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος τόνισε: «Ο αιώνιος χαρακτήρ της Ρωμηοσύνης, η οποία είναι ήθος επίγειον μέν, αλλά αρμόζον εις την επουράνιον ζωήν, οφειλόμενον εις την ενσωμάτωσιν αυτής εις τον Θεάνθρωπον Χριστόν, εκφράζεται άριστα εις τους λόγους του Εθνικού ποιητού της Κύπρου, Βασιλείου Μιχαηλίδη, τους οποίους αυτός θέτει εις το στόμα του Εθνομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού «Η Ρωμηοσύνη εν φυλή συνόκαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψη, κανένας, γιατί σκέπει την που τ΄ άψη ο Θεός μου. Η Ρωμηοσύνη εν να χάθη, όντας ο κόσμος λείψη».
Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου.
Μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρει «Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι δια μέσου των αιώνων η Ελληνοορθοδοξία έδωσε στην Οικουμένη ύψιστες αξίες και ηθικές αρχές, όπως αυτές εκπηγάζουν από το Ιερό Ευαγγέλιο, την διδασκαλία των Πατέρων και την Κλασσική Ελληνική Παιδεία».
Αμέσως μετά, τον συνέδριο χαιρέτισε και ο Διαχειριστής της ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη» κ. Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά «Η Αγιοταφίτικη Αδελφότητα στηρίζει την πνευματικότητα και τον πολιτισμό στην Αγία Γη».
Ο κ. Κυριακίδης μιλώντας για την ίδρυση της ΜΚΟ του Πατριαρχείου τόνισε: «Ο σκοπός της ίδρυσης της ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη», είναι η αναστήλωση και διατήρηση των Παναγίων Προσκυνημάτων, καθώς και η διαφύλαξη της Ιεράς Παρακαταθήκης».
Ακόμη αναφερόμενος στο όνομα Ρωμηοσύνη τόνισε: «Η Ρωμηοσύνη διαχρονικά προβάλει τις αξίες του Ελληνικού έθνους παγκοσμίως». Ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην δυναμική που έχει ο Ελληνικός Νους, «ο οποίος όπου ενεργεί μεγαλουργεί και γι΄ αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί».
Να αναφερθεί πως στο βήμα, κάλεσαν να μιλήσει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά "Πριν λίγες μέρες, στην χώρα μας συνεδρίασε με πολύ μυστικότητα η μεγάλη Στοά της περίφημης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Θεωρώ πως το σημερινό συνέδριο είναι μια απάντηση, στο συνέδριο εκείνο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ".
Τέλος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει μέλλον της Ρωμηοσύνης στους Αγίου Τόπους, δήλωσε τα εξής:
"Δεν μιλάμε περί μέλλοντος! Η Ρωμηοσύνη έχει τις ρίζες της στους Αγίους Τόπους, και τα Πατριαρχεία μέσα αν τα δείτε, ειδικότερα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, είναι η ενσάρκωση της διαχρονικής παρουσίας της Ρωμηοσύνης".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΩΝΥΜΟΣ

Τα τρία πλοκάμια του διάβολου

Ο διάβολος έχει τρία πλοκάμια. Για τους φτωχούς τον κουμμουνισμό, για τους πιστούς τον οικουμενισμό και για τους πλουσίους την μασσωνία.

(† Μακαρίου Ιερομονάχου, Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι σοφίας και χάριτος, Άγιον Όρος, σελ. 73)

Εκ του περιοδικού "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΠΙΘΑ" Αριθ. Φύλ. 634 Νοέμβριος 2005

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΘΟΤΑΤΟΝ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ! ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΓΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ, ΣΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΨΕΥΤΟΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ!
ΕΝΝΟΩ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ (ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ-ΜΑΣΣΩΝΙΑ)!
Ο νοών νοείτω!...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)