20/9/09

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Αιρέσεις και παραθρησκεία Α΄

ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑ Α΄

Γράφει ο Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ της Ι. Μητρ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Με το άρθρο μας αυτό εγκαινιάζουμε μια νέα σειρά, στην οποία θα γίνεται ειδική αναφορά σε θέματα αιρέσεων, παραθρησκείας και σε καταστροφικές λατρείες.
Ίσως ορισμένοι παραξενευτούν με την παρουσίαση των θεμάτων αυτών, σήμερα μάλιστα που ζούμε μέσα σε μια πλουραλιστική εποχή κατά την οποία ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όταν και όπως ο ίδιος θέλει, τόσο σε θέματα πίστεως όσο και ποικίλης συμπεριφοράς..........

Αλλά ακριβώς, επειδή ζούμε σε μια τέτοια κοινωνία, έχουμε κι εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να ομολογούμε επακριβώς την πίστη μας και συνάμα να την περιφρουρούμε και να την διασφαλίζουμε από καταστάσεις που έρχονται με παντείους τρόπους να την αλλοιώσουν. Και δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι όπως για τον βιολογικό μας οργανισμό, περισσότερο επικίνδυνες είναι οι ασθένειες που όχι φανερά, αλλά ύπουλα υποσκάπτουν την υγεία, έτσι ακριβώς και στον χώρο τον πνευματικό, στον χώρο των αιρέσεων και της παραθρησκείας, περισσότερο επικίνδυνες είναι αυτές οι κινήσεις οι οποίες εξωτερικά μεν φαίνονται να συμφωνούν με την πίστη, ουσιαστικά όμως είναι εντελώς ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πνευματικότητα.
Πόσο πράγματι είναι επίκαιρος σε κάθε εποχή, αλλά κυρίως στις δύσκολες ημέρες μας ο αφυπνιστικός λόγος του Κυρίου Ιησού Χριστού: «Προσέχετε από των ψευδοπροφητών, οίτινες έρχονται προς υμάς εν ενδύμασι προβάτων, έσωθεν δε εισί λύκοι άρπαγες» (Ματθ. ζ΄ 15) δηλ. Να προσέχετε από τους ψευδοπροφήτες (ψευδοδιδασκάλους), οι οποίοι έρχονται προς εσάς με εμφάνιση προβάτων, ενώ εσωτερικώς είναι λύκοι αρπακτικοί.
Και το πράγμα γίνεται περισσότερο επικίνδυνο όταν διαπιστώνεται ότι όλες αυτές οι κινήσεις απευθύνονται προς όλους μεν τους ανθρώπους, κυρίως όμως ρίχνουν τα δίχτυα τους προς τους νέους ανθρώπους. Όταν κανείς θέλει να έχει την κοινωνία στα χέρια του, θα κοιτάξει να πλησιάσει την νεολαία, αλλά και όταν κάποιες δυνάμεις (σκοτεινές) απεργάζονται την φθορά του έθνους θα χτυπήσουν, χτυπούν στις ρίζες. Δηλητηριάζουν τα νέα βλαστάρια, ώστε σε λίγο να κυριαρχήσουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Η παρουσίαση των θεμάτων αυτών έχει και έναν άλλο σκοπό. Να αφυπνίσει! Να αφυπνίσει τον καθένα προσωπικά, μα κυρίως τους ιθύνοντες της κοινωνίας μας...
Το όλο θέμα δεν είναι καθόλου απλό φίλοι μου και όπως θα δούμε, τα διαβρωτικά στοιχεία, έχουν περάσει για τα καλά ανάμεσά μας. Θα πρέπει κανείς να διαθέτει μεγάλη δόση αφέλειας για να πιστέψει ότι όσοι δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς, ποικιλοτρόπως, είναι άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται για ένα είδος πνευματικότητας την οποία και επαγγέλλονται στους οπαδούς τους, μάλλον καλύτερα να λέμε στα θύματά τους.
Οι πολυάριθμες ολοκληρωτικές αιρέσεις και παραθρησκευτικές οργανώσεις που δρουν τα τελευταία έτη στη χώρα μας, και εφεξής θα δρουν περισσότερο ασύστολα και κάτω από την κάλυψη του νόμου, όπως ήδη τονίσαμε, κρύβονται πίσω από παραπλανητικά προσωπεία όπως: φιλοσοφικά κέντρα, πολιτιστικούς οργανισμούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ινστιτούτα κτλ.
Οι διάφορες ομάδες εκμεταλλεύονται την αγωνία και τα υπαρξιακά κενά των νέων ανθρώπων και προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι προσφέρουν όλα εκείνα «που μέχρι τώρα αναζητεί κανείς δίχως να τα έχει βρει».
Προσφέρουν ακόμα απλουστευμένες «λύσεις» φαινομενικά λογικές και ισχυρίζονται ότι αποτελούν τη «νέα κοινωνία», τη «νέα εποχή» (Νew age), την «κοινωνία του Νέου Κόσμου» (όπως οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά», με τους οποίους και θα ασχοληθούμε ειδικώς στη συνέχεια των άρθρων μας) ή ότι έχουν αποκαταστήσει τον «Παράδεισο στη γη» για όσους έχουν ενταχθεί σε μια από τις αποικίες των «παιδιών του Θεού» ή έχουν «ευλογηθεί» από τους «τέλειους γονείς» ή έχουν προσληφθεί στην «τέλεια οικογένεια» κτλ.
Όμως όλες αυτές οι ελκυστικές εικόνες που προβάλλουν προς τα έξω, δεν είναι παρά το προπέτασμα καπνού για να παγιδεύσουν τους ανθρώπους, καλύπτοντας τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί σε αυτές τις ομάδες.
Αυτή την κατάσταση την έχουν ονομάσει διεθνώς «ψυχοναρκωτικά» και οδηγεί αναπόφευκτα στον αδίστακτο βιασμό συνειδήσεων, στην απώλεια της ψυχής και της εν Χριστώ σωτηρίας, αν δεν υπάρξει έγκαιρη αφύπνιση, αν δεν υπάρξει επιστροφή στην αλήθεια και στην συνειδητή ζωή που προσφέρει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Στην ευλογημένη ζωή που έζησαν οι Άγιοι, οι οποίοι και αποτελούν τους φωτεινούς οδοδείκτες μας.
Θα κλείσουμε το άρθρο μας αυτό με την διαδικασία η οποία είναι ίδια σε όλες αυτές τις ομάδες: «μονοπώληση της πηγής πληροφόρησης, ιδεολογική και κοινωνική ταύτιση με την ομάδα, πλήρης απασχόληση, ιδεολογική άσκηση τρομοκρατίας, αυστηροί κανόνες που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των θυμάτων, απόλυτη υποταγή στην ηγεσία, εξουδετέρωση της ελεύθερης διαπροσωπικής σκέψης και κρίσης, εξουθένωση της προσωπικότητας του ατόμου, πλήρη υποδούλωση».
(Συνεχίζεται)




Το email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του π. Ιωήλ είναι: p.ioil@freemail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)