24/5/10

Νέα από την Εκκλησία της Σερβίας

- Ο Αμφιλόχιος Ράντοβιτς ορίστηκε από τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Σερβίας νέος τοποτηρητής της επισκοπής Ράσκας-Πριζρένης μετά την παραίτηση από τη θέση, για λόγους υγείας, του Αθανασίου Γιέβτιτς.
- Η ΔΙΣ της Σερβικής Εκκλησίας όρισε επίσης ως μοναστήρι διαμονής του αγωνιστή επισκόπου Αρτεμίου το Sisatovac, διαφορετικό από εκείνο που ο ίδιος επιθυμούσε (Krusedol, στην ίδια Μητρόπολη). Του απαγόρευσαν επίσης να εκτελεί χρέη πνευματικού για τα πνευματικά του τέκνα.
- Φήμες μάλιστα που καταγράφονται σε σερβικές εφημερίδες και ιστοσελίδες αναφέρουν ότι τώρα προετοιμάζεται η απομάκρυνση και άλλου Μητροπολίτη από τη θέση του (του Κωνσταντίνου Δυτικής Ευρώπης).......
- Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ορίστηκε τοποτηρητής για μια σερβική ενορία στο Βερολίνο (ενώ ήταν υποψήφιος και για τοποτηρητής της Ράσκας-Πριζρένης)
- Ο Θεοδόσιος και ο Σάββας Γιάνιτς δέχτηκαν σε επίσημη επίσκεψη τον επικεφαλής (Secretary General) του ΝΑΤΟ στη μονή Ντέτσανι (φωτογραφία παρακάτω). Η συνάντηση εντάσσεται στην προσπάθεια εισόδου της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, σχέδιο το οποίο δεν επιθυμεί ο σερβικός λαός - μετά από βομβαρδισμούς 1999, την εισβολή στο Κόσσοβο, και πολλά άλλα - ενώ ο Boris Tadic με την σημερινή κυβέρνηση εργάζεται επίμονα για την επίτευξη αυτού του σκοπού, και μάλιστα με δόλιο τρόπο, να πείσει τον σερβικό λαό να συμφωνήσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και να αμνηστεύσει με αυτόν τον τρόπο όλα τα εγκλήματα... Τώρα με την ανοιχτή υποστήριξη της Σερβικής Εκκλησίας αυτός ο σκοπός είναι πιο κοντά. Το ΝΑΤΟ βέβαια αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και βοηθάει ενεργά στη σύσταση του νέου "κράτους"!

- Ο σερβικός τύπος γράφει επίσης ότι ο Θεοδόσιος θα είναι ο νέος επίσκοπος Ράσκας-Πριζρένης

- Η πρόταση του τοποτηρητή Αθανασίου Γιέβτις στην Ιεραρχία φέτος ήταν να διχοτομήσουν την Μητρόπολη Ράσκας- Πριζρένης, η υλοποίηση όμως αναβλήθηκε για το φθινόπωρο. Η σημερινή έκταση της Μητροπόλεως Ράσκας-Πριζρένης μαρτυρεί ότι το Κόσοβο είναι σερβικό έδαφος, διότι η Μητρόπολη συμπεριέχει και το Κόσσοβο και την περιοχή Ράσκα (παλιά Σερβία). Έτσι δεν συμφέρει στη νέα πραγματικότητα όπου το Κόσσοβο επιδιώκει να είναι ανεξάρτητο κράτος από τη Σερβία - πρέπει δηλαδή και εκκλησιαστικά το Κόσσοβο να είναι αποκομμένο από τη Σερβία. Γι΄ αυτό άρχισαν να ακούγονται φωνές στον τύπο πριν από δύο χρόνια ότι η Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης πρέπει να διαιρεθεί σε δύο μέρη - το Κόσσοβο και τη Ράσκα. Ο αγωνιστής επίσκοπος Αρτέμιος ήταν αντίθετος πάντοτε σε τέτοιες προτάσεις.Μετά την απομάκρυνσή του όμως τέτοιες προτάσεις επανέρχονται στην επιφάνεια.

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Πολύ διαφωτιστικές διευκρινήσεις για τα τεκταινόμενα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)