20/6/10

Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας-Θράκης: Χαιρετισμός στο συνέδριο "Θεός-Κτίση-Άνθρωπος"

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ Α’ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ & ΥΠΟΨ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ «ΘΕΟΣ – ΚΤΙΣΗ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ: υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής καταστροφής»
Έβρος 16- 20 Ιουνίου 2010
- Σεβασμιότατε!
- Θεοφιλέστατε
- Πανοσιολογιότατε Άγιε Πρωτοσύγκελε!
- Άγια Καθηγούμενη!
- Κύριοι Πρόεδροι των Συλλόγων Μ.Φ. & Υπ.Δρ. Αθηνών & Θεσ/νίκης !
- Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι!
Αποτελεί εξαιρετική τιμή και ξεχωριστό προνόμιο για το πρόσωπο μου, να χαιρετίσω την πρώτη απόπειρα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ να συμμετάσχει στον θεολογικό διάλογο, διευρύνοντας τον με το πρώτο διεπιστημονικό συνέδριο που ανέλαβε να διοργανώσει......
Η χώρο-χρονική επιλογή της διεξαγωγής του συνεδρίου είναι απόλυτα επιτυχής σε συνδυασμό με το θέμα του, διότι βρισκόμαστε σε μια τόσο ιδιαίτερη και ευαίσθητη -από κάθε άποψη- περιοχή της πατρίδας μας, τον Έβρο. Ευχαριστίες εγκάρδιες απευθύνουμε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κ. κ. Άνθιμο για την προσωπική του συμβολή στις εργασίες του συνεδρίου αναδεικνύοντας την ποιμαντική μέριμνα και ευαισθησία του για το φυσικό περιβάλλον.
Το διεπιστημονικό αυτό συνέδριο με αυτό το περιβαλλοντικό θέμα είναι σίγουρο πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο που ειδικοί από άλλους κλάδους θα καταθέσουν τις απόψεις τους και την επιστημονική τους θεώρηση.
Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις θερμές ευχές της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας – Θράκης, για κάθε επιτυχία στο συνέδριο αυτό και με την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις.
Με εμφανή τον κίνδυνο ενός διαπολιτισμικού ολοκληρωτισμού στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση σήμερα, είναι επιτακτική αναγκαιότητα η ακαδημαϊκή θεολογία και στην συνδικαλιστική της έκφραση να σχηματίσει ένα αρραγές θεολογικό μέτωπο, για την προάσπιση της θρησκευτικής αγωγής και την ενδυνάμωση της θέσης και του ρόλου του Θεολόγου στο σχολείο.
Ο Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας – Θράκης με κάθε ευκαιρία αλλά και στις δράσεις τις οποίες προτίθεται να αναλάβει, απευθύνει κάλεσμα ενότητας και συνδιαλλαγής για ένα Θρησκευτικό Μάθημα σύγχρονο, στο οποίο όμως δεν θα παραγκωνίζεται ο πλούτος της ορθόδοξης θεολογικής μας παράδοσης.
Από την άλλη πλευρά αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την προώθηση του αιτήματος διορισμού των Θεολόγων στην Α/θμια εκπαίδευση όπου το ΜΘ ή δεν διδάσκεται καθόλου ή διδάσκεται πλημμελώς.
Την κρίσιμη αυτή περίοδο που διερχόμαστε ως λαός και ως χώρα, οι εκπτώσεις και οι συμβιβασμοί στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών δεν είναι απλά εσφαλμένες, είναι ανεπίτρεπτες.
Και αναφέρομαι βεβαίως στο ενδεχόμενο συρρίκνωσης των Θεολογικών Σχολών (σύμπτυξη τμημάτων, υπαγωγή της Θεολογικής σε άλλη Σχολή, κ.λπ.), το οποίο είναι αμφίβολο μεν αν θα θεραπεύσει το ζήτημα του υπερπληθυσμού στις Θεολογικές Σχολές, βέβαιο δε ότι θα οδηγήσει σε έναν ακαδημαϊκό συγκεντρωτισμό, που θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω υποβάθμιση του αντικειμένου μας, και σε αφανισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
Χαιρετίζω λοιπόν το συνέδριο σας αυτό με την προτροπή του Συνδέσμου μας, εμείς οι νεότεροι ακαδημαϊκοί πολίτες να βρισκόμαστε σε εγρήγορση προ των εξελίξεων που αναμένονται, με γνώμονα την προάσπιση της ελληνορθόδοξης παράδοσης μας,
την πρόοδο και την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής θεολογίας,
την ανάκτηση και επαύξηση του κύρους των σπουδών μας,
την δημιουργία ενός νέου διευρυμένου και διασφαλισμένου πλαισίου επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων.
Η ασθμαίνουσα ελληνική κοινωνία μας με αυτόν τον υπέροχο λαό, η δοκιμαζόμενη εσχατιά του τόπου μας με το ξεχωριστό της κάλλος, δεν αντέχει άλλο ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα. Η αξιοποίηση του θεολογικού μας δυναμικού οφείλει να είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα, και δεν αναφέρομαι μόνο στην Πολιτεία ή την Εκκλησιαστική διοίκηση αλλά στους συναδέλφους ακαδημαϊκούς πολίτες (μεταπτυχιακούς και υποψηφίους διδάκτορες).
Καλούμαστε λοιπόν να δώσουμε συνεργατικά αυτόν τον ωραίο αγώνα, όχι συντεχνιακά και όχι για κάποια ευκαιριακή σκοπιμότητα, αλλά γιατί στην εποχή που έρχεται, το μεγάλο ιστορικό στοίχημα είναι ο πολιτισμός, -όπως είναι και ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον- και εμείς οι Θεολόγοι οφείλουμε να είμαστε ή να διεκδικήσουμε να είμαστε συνθετικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας και παραγωγής στην πατρίδα μας.
Κλείνοντας θα ήθελα και με την ιδιότητα του Γραμματέα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης να επιδώσω συμβολικά από μια eco-bag με έντυπο προωθητικό υλικό των δράσεων του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κκ. Άνθιμο. Και προς τον Πρόεδρο του Συλλόγου ΜΦ.& Υπ. Δρ. Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Αθανασίου Στέφανο για την ιδέα και υλοποίηση αυτού του ενδιαφέροντος συνεδρίου.
Καλή επιτυχία !
Σας ευχαριστώ πολύ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)