26/9/10

Το 2012 κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων – Παπικών

Με πληροφορίες από The Moscow Times
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Παπικών. Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας) και ο παπικός «Αρχιεπίσκοπος» Kurt Koch έκαναν κάποιες δηλώσεις σχετικά με τις εργασίες του Διαλόγου.
O Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχουν σύννεφα δυσπιστίας μεταξύ των δύο εκκλησιών μας» και ότι «αν συνεχίσουμε (το διάλογο) έτσι, ο Θεός θα βρει έναν τρόπο για να ξεπεραστούν όλες τις δυσκολίες που παραμένουν μεταξύ μας». Επίσης ο Μητροπολίτης Ιωάννης έκανε λόγο για «προσαρμογή και από τις δύο πλευρές» (an adaptation from both sides) που είναι απαραίτητη για να οδηγηθούμε στην ενότητα. Τέλος αναφέρθηκε σε ένα επόμενο βήμα στην πορεία προς την ενότητα που θα είναι η σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για την επεξεργασία των σχέσεων μεταξύ των εθνικών εκκλησιών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει μεν την πνευματική ηγεσία, αλλά δεν έχει πρακτική εξουσία πάνω στις άλλες εκκλησίες.
«Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να συγκαλέσουμε μια τέτοια Σύνοδο» είπε ο Μητροπολίτης Ιωάννης.....
Κλείνοντας είπε ότι πιθανή χρονολογία νέας συνάντησης της Μικτής Επιτροπής θα είναι το έτος 2012.

Ο παπικός «Αρχιεπίσκοπος» Kurt Koch, επικεφαλής του Βατικανού για την ενότητα των Χριστιανών, δήλωσε ότι ο κοινός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί "εντατικά" ώστε να "βλέπουμε ο ένας τον άλλον πλήρως ως αδελφές εκκλησίες". “Η βασική συζήτηση αφορά στο πώς οι εν λόγω εκκλησίες έζησαν την πρώτη χιλιετία και πώς μπορούμε να βρούμε μία νέα [κοινή] πορεία σήμερα" ο Koch εξήγησε. Tέλος ο Koch δήλωσε ότι ο Πάπας Βενέδικτος έδειξε πρόσφατα την ετοιμότητά του να αποδεχθεί την πολυμορφία στην εκκλησία καλώντας δυσαρεστημένους Αγγλικανούς να γίνουν καθολικοί, διατηρώντας παράλληλα ορισμένες από τις παραδόσεις τους.

Όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που αντλούμε από το διαδίκτυο δεν υπεγράφη ούτε αυτή τη φορά κοινό κείμενο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο ναυάγιο του Διαλόγου αυτή τη φορά στη Βιέννη. Τώρα όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Διάλογος κινείται με προσοχή και γι’ αυτό δεν υπάρχει κοινό κείμενο. Η αλήθεια είναι ότι η παπική αδιαλλαξία είναι τόσο ισχυρή ώστε να καθίσταται αδύνατη η συνέχιση του Διαλόγου με τον τρόπο που γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)