26/9/10

Ανακοίνωση ΠΕΘ για τα Θρησκευτικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Το υποχρεωτκό της διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Στη Γραμματεία της ΠΕΘ και σε πολλά μέλη της Ενώσεως Θεολόγων καταφθάνουν παράπονα σχετικά με την κατάσταση της διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών στα Δημοτικά Σχολεία της πατρίδας μας. Τα παράπονα αυτά εστιάζουν το πρόβλημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο ότι κάποιοι- ευτυχώς λίγοι των διδασκάλων στά Δημοτικά σχολεία παραμελούν για ποικίλους λόγους ο καθένας από αυτούς, όπως π.χ. αδιαφορία, άγνοια, αντίθεση περί των ζητημάτων τη πίστης κ.ά, και δέν δίνουν την πρέπουσα σημασία στη διδακτική πράξη του Μαθήματος των Θρησκευτικών και στην οικείωση των μικρών μαθητών με τα στοιχεία της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης και κληρονομιάς. Κανείς μας όμως δέν έχει το δικαίωμα να στερεί το μαθητή του Δημοτικού να μορφώνεται ηθικά και χριστιανικά. Δέν μπορεί να νοηθεί αληθινή μόρφωση και να κάνουμε λόγο για διαμόρφωση προσωπικοτήτων στο ελληνικό σχολείο του παρόντος καί του μέλλοντος, χωρίς νά κατέχει πρωταρχική θέση ή τουλάχιστον την ίδια θεση με τα άλλα μαθήματα στη διδασκόμενη ύλη η δική μας Ορθόδοξη πίστη καί παράδοση. Η αγωγή σ' αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης δεν θα επιτελέσει πλήρως τον σκοπό της, εάν αφήσει τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς την Ορθόδοξη Χριστιανική παιδεία. Η Ορθόδοξη παιδεία είναι αναγκαία κυρίως σήμερα την εποχή της συγχύσεως καί αβεβαιότητας.....
Εμείς εκφράζουμε τη πάγια θέση περί της υποχρεωτικής διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών για τους Ορθόδοξους μικρούς μαθητές του Δημοτικού σχολείου, όπως και το Σύνταγμα ορίζει και παρακαλούμε τους αρμόδιους Προϊσταμένους, Σχολ. Συμβούλους ΠΕ1, να συμβάλουν, αλλά κυρίως τους συναδέλφους δασκάλους να δώσουν την πρέπουσα σημασία στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Δημοτικά Σσχολεία της πατρίδας μας. Το Μάθημα των Θρησκευτικών όπως και όλα τα διδασκόμενα μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο επιβάλλεται νά διεξάγεται σύμφωνα με τους σύγχρονους παιδαγωγικούς καί διδακτικούς κανόνες.
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε έγγραφο της Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο τονίζει την υποχρεωτικότητα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα Δημοτικά σχολεία της Χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)