20/1/11

Μιχαήλ Τρίτος, Όχι στην προαιρετικοποίηση του μαθήματος των Θρησκευτικών

πηγή: Ζωηφόρος
Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, μίλησε και στους Θεολόγους καθηγητές, την Παρασκευή το απόγευμα στην Αίθουσα Φιλολόγων του ΠΕΚ Μυτιλήνης. Στη συνάντηση αυτή τόνισε ότι παρατηρείται σήμερα, μια παγκόσμια στροφή υπέρ της θρησκευτικής αγωγής καθώς οι χώρες της Δύσης γεύτηκαν τους καρπούς της πρόωρης και μονόπλευρης εξειδίκευσης και της υπερτόνισης των τεχνολογικών μαθημάτων σε βάρος των ηθικών και ανθρωποπλαστικών.
Θεωρεί λοιπόν, ότι στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι «αναγκαία η ενίσχυση της ανθρωπιστικής παιδείας, γιατί ενώ η πρακτική εκπαίδευση προετοιμάζει τον άνθρωπο να κάνει κάτι, η ανθρωπιστική του δίνει τη δυνατότητα να καταλάβει το νόημα αυτού που κάνει»....
Την πολύ ενδιαφέρουσα και πολλαπλά ωφέλιμη εισήγησή του έκλεισε λέγοντας ότι «γενικά το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να μείνει υποχρεωτικό αφού αποτελεί απαίτηση του Συντάγματος της χώρας και υπαγορεύεται όχι μόνο από τη θρησκευτική ομοιογένεια των Ελλήνων αλλά και από την αρραγή ενότητα Εκκλησίας και Έθνους.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι κανένας απολύτως λόγος δεν συνηγορεί υπέρ της προαιρετικοποιήσεως και στην ουσία καταργήσεως του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αντίθετα πολλοί λόγοι επιβάλλουν την ισχυροποίηση και την ποιοτική του βελτίωση. Όλοι είμαστε ανοικτοί σε ποιοτικές βελτιώσεις και της ύλης και των γνωστικών αντικειμένων.
Η νέα γενιά που ζει σε μια εποχή ολοκληρωτικού μηδενισμού και οριστικής ανατροπής των αξιών έχει απόλυτη ανάγκη από το ανθρωπιστικό και ηθικοπλαστικό μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο υπηρετεί την οικουμενική αντίληψη του ανθρώπου, την ελληνική αυτοσυνειδησία και την ηθική θωράκιση της προσωπικότητας. Η οικουμενική αντίληψη του ανθρώπου, η ελληνική αυτοσυνειδησία και η ηθική θωράκιση της προσωπικότητας, είναι το τρίπτυχο της σκοποθεσίας του μαθήματος μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)