21/1/11

Θεσσαλονίκη: Έγκριτοι ιστορικοί διαφωνούν με την κατάργηση του μαθήματος Ιστορίας στη Β' και Γ' Λυκείου

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 21/1/2011
Τη διαφωνία τους με το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το μάθημα της Ιστορίας από τη Β’ και Γ’ Λυκείου και να το εντάξει μόνο ως μάθημα επιλογής στο Λύκειο θεωρητικής κατεύθυνσης, εκφράζουν επιφανείς ιστορικοί και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, η οποία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Ιστορικών Σπουδών.
Σε ανοιχτή επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζουν ότι το εύρος της ελληνικής ιστορίας δεν καλύπτεται από τις τρεις ώρες διδασκαλίας που προβλέπονται για την πρώτη Λυκείου και επισημαίνουν ότι η Ιστορία ταλανίζεται όχι μόνο από ανεπαρκείς μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και από τον μηχανικό τρόπο της εξέτασης για τις εισαγωγικές εξετάσεις του πανεπιστημίου, και αυτό σε μία χώρα, όπου γεννήθηκε η ιστορική επιστήμη....
Σύμφωνα με την Ελληνική Ιστορική Εταιρεία, η ιστορική μνήμη συντελεί στην συνειδητοποίηση της εθνικής ταυτότητας. «Θα επρόκειτο για μία καταδίκη του ελληνικού λαού, που έχει διασώσει την ιστορική του μνήμη από την αρχαιότητα ως σήμερα, να υποστεί μέσα από μία ελλειπτική και πτωχή Παιδεία τη μείωση της ιστορικής του γνώσης, με αποτέλεσμα την εξασθένιση της ιστορικής του συνείδησης» αναφέρεται στην επιστολή.
Οι πανεπιστημιακοί ιστορικοί υπογραμμίζουν ότι η ελληνική ιστορία δεν μπορεί να είναι ζήτημα επιλογής, καθώς «η επαρκής διδασκαλία της είναι απαραίτητη προϋπόθεση μίας Παιδείας ουσιαστικής, μίας ουμανιστικής Παιδείας και γιατί όχι μίας εθνικής - έναν όρο που διέγραψε το υπουργείο Παιδείας από την ονομασία του - εκτός εάν η Πολιτεία μας θέλει να δωρίσει ένα συλλογικό αλτσχάιμερ στον ελληνικό λαό».
Η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1977 με έδρα τη Θεσσαλονίκη από επιφανείς ιστορικούς και πανεπιστημιακούς, με σκοπό την προώθηση των ιστορικών ερευνών. Έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα 31 πανελλήνια ιστορικά συνέδρια και διαλέξεις και εκδίδει το περιοδικό «Βυζαντιακά». Αριθμεί περίπου 400 μέλη και εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Ένωση Ιστορικών Σπουδών.

3 σχόλια:

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ είπε...

Η κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος της εθνικής Ιστορίας στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου αποτελεί πράξη εσχάτης προδοσίας απέναντι στην εθνική συνείδηση και το Έθνος και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος, όταν αποκοπεί από την ιστορία του, γίνεται εύκολη λεία στα δόντια των διεθνών αρπακτικών.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον Δημοσθένη και μάλιστα σε απόλυτο βαθμό.
Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ της εθνικής συνείδησης είναι έγκλημα.
Όπως και της θρησκευτικης-ορθόδοξης συνείδησης.

Αμπλίας

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)