9/3/11

Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός: «Το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται στην παιδεία, διότι είναι υποδηλωτικό της ταυτότητός μας»

Ελληνισμός και Ορθοδοξία στο σύγχρονο κόσμο» ήταν το θέμα της ομιλίας που πραγματοποίησε ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεώργιος Μεταλληνός, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων του Νομού Μαγνησίας.
«Ελληνισμός χωρίς Ορθοδοξία δεν είναι μόνο ανύπαρκτος, αλλά είναι και καταδικασμένος να πεθάνει», επεσήμανε ο π. Γεώργιος, υπογραμμίζοντας ότι «επιβεβαιώνεται ιστορικά ο ακατάλυτος σύνδεσμος των δύο παραπάνω μεγεθών, αλλά το ερώτημα είναι όχι μόνο πως θα συνεχιστεί αυτή η σχέση, αυτός ο σύνδεσμος, αλλά και πως θα αντιμετωπίσουν τις τρομερές και ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας»...
Ανέφερε ότι «η πολιτιστική και πνευματική παράδοση που έχουμε, μας δίδει την δυνατότητα να είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο, αλλά συγχρόνως να διατηρούμε και την δική μας ενότητα στον κόσμο», προσθέτοντας πως αυτό «είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. Πώς θα διατηρηθεί αυτή η ενότητα μέσα στον σύγχρονο κόσμο. Όχι μόνο για μας, αλλά και για την υπόλοιπη ανθρωπότητα».
Επικεντρώνοντας την αναφορά του στην σύγχρονη εποχή της κρίσης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε ότι «η θετική επίδραση της κρίσεως σε όποια έκταση, είναι η πρόκληση. Εφόσον υπάρχει πρόκληση καλούμεθα ή να αντιδράσουμε με τον παραδοσιακό μας τρόπο, δηλαδή συνεχίζοντας την παράδοσή μας ή αν δεν αντιδράσουμε, θα πεθάνουμε».
Παράλληλα προσέθεσε ότι «εκείνοι οι οποίοι αρνούνται εκ των προτέρων την Αγιοπατερική παράδοση, χάνουν τα δύο τρίτα του πολιτισμού μας. Όποιος γνωρίζει ολόκληρη την παράδοσή μας», κατέληξε, «βλέπει ότι τα δύο αυτά μεγέθη, Ελληνισμός και Ορθοδοξία, είναι αδιαίρετα μεταξύ τους».
Στην εκδήλωση παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι για μας ευλογία η παρουσία του π. Γεωργίου στην πόλη μας» ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων κ. Τριαντάφυλλος Πασιάς σημείωσε ότι «μπορεί να μας δώσει ευκαιρίες να προσανατολιστούμε και να προβληματιστούμε πάνω στα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία».
Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός ανέπτυξε με σαφήνεια τις θέσεις του ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, καθιστώντας σαφές ότι «το μάθημα των θρησκευτικών χρειάζεται στην παιδεία, διότι είναι υποδηλωτικό της ταυτότητός μας».

με πληροφορίες από ρεπορτάζ του ΓΛ.ΥΔΡ. στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» (05.03.2011)

1 σχόλιο:

thriskeftika είπε...

Μεταφέρουμε από το ιστολόγιο του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΘ και τα παρακάτω "Παραλειπόμενα της ομιλίας του πατρός Γεωργίου Μεταλληνού"

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου του Βόλου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4/3/2011στις 19:00 , με επιτυχία η ομιλία του πατρός Γεωργίου. Ο ομιλητής με τεκμηριωμένες ιστορικές αναφορές αναφέρθηκε στη διαδρομή και τη συνάντηση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας . Επεσήμανε τα πολιτισμικά οφέλη που προσέφερε αυτή η συνάντηση και ποια μεγάλη ιστορική ευθύνη επωμιζόμαστε μεταφέροντας αυτήν την παράδοση στο σημερινό γίγνεσθαι.

Ανεξάντλητος από δυνάμεις ο πατήρ Γεώργιος κρατούσε συνεχώς τον ενθουσιασμό στο πολυπληθές ακροατήριο και στο τέλος της ομιλίας καταδέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την αναγκαιότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών ετόνισε ότι το μάθημα σαφώς είναι απαραίτητο διότι είναι δηλωτικό της ταυτότητας μας.

Αν και η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της ΠΕΘ του τοπικού μας παραρτήματος , κάποιοι «ζηλωτές» προσπάθησαν να δημιουργήσουν στοχευμένες εντυπώσεις μοιράζοντας φυλλάδια και διανέμοντας γνωστό θρησκευτικό έντυπο ( μια κυρία από ένα πολυτελές τζίπ , ταπεινής ενδυμασίας κατά τα άλλα –ουαί υμίν-κατέβαζε τα δέματα με τα τεύχη και τα μοίραζε δωρεάν). Δεν διαφωνούμε σχετικά με το περιεχόμενο των εντύπων αυτών αλλά γενικά μας δυσαρέστησε η θρασύτητα των «ζηλωτών» να καπηλευθούν την εκδήλωση χωρίς καν να ζητήσουν την άδεια από το Δ.Σ. της ΠΕΘ.

Αυτά για την ιστορία.

http://theologoi-volos.blogspot.com/2011/03/blog-post_08.html

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)