28/2/12

Σύννομη η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα υποβαλλόμενα από τους στρατευσίμους Δελτία Απογραφής

Logo
Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ κ. Γιάννη Ραγκούση σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ.Αριθμ.5334/2-2-2012)
Φ.900α/9032/12492/23 Φεβρουαρίου 2012
Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θοδωρής Δρίτσας με θέμα «Είναι νόμιμη η αναφορά θρησκεύματος σε Δελτίο Απογραφής της Διεύθυνσης Στρατολογίας;», σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μου:...

Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 10 του Ν.3421/2005 οι στρατεύσιμοι υποχρεούνται να συμπληρώνουν δελτία απογραφής, στα οποία αναγράφουν με ακρίβεια τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση της στράτευσης και να καταθέτουν τα σχετικά δικαιολογητικά ή αποδεικτικά έγγραφα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα στοιχεία που αναγράφονται στα δελτία απογραφής, ο τρόπος συμπλήρωσης, οι προθεσμίες και οι υπηρεσίες κατάθεσης, η διαδικασία τήρησης, διακίνησης και χειρογραφικής ή μηχανογραφικής επεξεργασίας τους, καθώς και ο τρόπος αναζήτησης όσων δεν κατέθεσαν δελτίο απογραφής και τα δικαιολογητικά ή αποδεικτικά έγγραφα της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.

Από τα καθοριζόμενα στο άρθρο 1 της ΚΥΑ ΥΕΘΑ-Δημ. Τάξης (ΦΕΚ 1908/30-12-2005, τ.Β΄), προκύπτει ότι τα δελτία απογραφής που υποχρεούνται να συμπληρώνουν οι στρατεύσιμοι περιλαμβάνουν και τα εξής στοιχεία:

Γραμματικές γνώσεις, τυχόν ειδικές γνώσεις και ικανότητες (ναυταθλητισμός, κολύμβηση, πολεμικές τέχνες, αθλητικές επιδόσεις, κλπ.), ξένες γλώσσες και βαθμό γνώσης τους, θρήσκευμα, επάγγελμα του γονέα τους, επάγγελμα που τυχόν ασκούν οι ίδιοι και χρονικό διάστημα άσκησής τους. Υπόψη ότι η δήλωση του θρησκεύματος είναι προαιρετική.

Κατόπιν ερωτήματος που υπέβαλε η Διεύθυνση Στρατολογικού-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μας ενημέρωσε ότι επιτρέπεται η επεξεργασία του στοιχείου του θρησκεύματος από τις Ένοπλες Δυνάμεις και η αναγραφή του στο Δελτίο Απογραφής αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των σκοπών της διαχείρισης προσωπικού και διοικητικής μέριμνας.

Επομένως η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα υποβαλλόμενα από τους στρατευσίμους Δελτία Απογραφής είναι σύννομη και δεν αντιβαίνει στις διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ερώτηση 5334/2-2-2012 της Βουλής των Ελλήνων
Από το Νόμο προβλέπεται ότι τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του έτους που οι άρρενες έλληνες πολίτες συμπληρώνουν το 18° έτος της ηλικίας τους έχουν υποχρέωση να προβούν στη συμπλήρωση Δελτίου Απογραφής μεταβαίνοντας είτε στα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία είτε μέσω ΚΕΠ. Μεταξύ των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Δελτίο αυτό είναι και το Θρήσκευμα.

Παρόλο που η δήλωση του στοιχείου αυτού από τον ενδιαφερόμενο δεν είναι υποχρεωτική, εν τούτοις η συμπερίληψή του και μόνο σε κρατικό έγγραφο αντιβαίνει στη συνταγματική διάταξη περί ανεξιθρησκίας και ενέχει κινδύνους διακρίσεων, πολλώ δε μάλλον όταν ήδη η δήλωση θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες έχει προ πολλού καταργηθεί δια νόμου.

Με βάση τα παραπάνω.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να πάρει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να απαλειφθεί από το προαναφερθέν Δελτίο Απογραφής της Διεύθυνσης Στρατολογίας το στοιχείο του θρησκεύματος;

O Βουλευτής
Θοδωρής Δρίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)