18/4/12

Το μάθημα των Θρησκευτικών στη Σύνοδο

Πιθανότατα στην επόμενη Διαρκή Ιερά Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Μετά τις προσωρινές θετικές ρυθμίσεις για τα Θρησκευτικά του Λυκείου, με τις οποίες το μάθημα παραμένει ως είχε σε όλες τις τάξεις του Λυκείου για την επόμενη σχολική χρονιά, το κύριο ζήτημα είναι το περιεχόμενο του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου...
Η δημοσιοποίηση του Προγράμματος αυτού αλλά και η πιλοτική εφαρμογή του φέτος σε κάποια σχολεία δημιούργησε αντιδράσεις τόσο από Θεολόγους των σχολείων όσο και από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων. Ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος ζήτησαν ενημέρωση για το ζήτημα και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνέταξε το Πρόγραμμα Σπουδών απέστειλε ήδη προς τη Σύνοδο Υπόμνημα στο οποίο προσπαθεί να αναιρέσει την κριτική που έχει ασκηθεί και να καθησυχάσει τους Ιεράρχες, ισχυριζόμενη ότι το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει στην ουσία του χριστιανικό και δεν μετατρέπεται σε θρησκειολογικό. Την ίδια στιγμή πολλοί Μητροπολίτες έχουν λάβει γνώση του νέου Προγράμματος Σπουδών και της ριζικής αλλαγής που επιχειρείται με αυτό στα Θρησκευτικά και έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με αυτό.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η Σύνοδος για το ζήτημα αφού είναι δεδομένο πως υπάρχουν Ιεράρχες που στηρίζουν τους συντάκτες του Προγράμματος Σπουδών, πολλοί εκ των οποίων είναι στενοί συνεργάτες τους. Ενδεχόμενη θετική ή αδιάφορη στάση της Συνόδου απέναντι στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών θα λύσει πλήρως τα χέρια της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και των Θεολόγων που συνέταξαν το Πρόγραμμα για την μετατροπή του μαθήματος σε θρησκειολογικό και την εγκατάλειψη του μέχρι σήμερα διδασκόμενου ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος. Αντίθετα δυναμική αντίδραση των Συνοδικών Ιεραρχών απέναντι στην επιχειρούμενη αλλοίωση του θρησκευτικού μαθήματος είναι ικανή να ματαιώσει την εφαρμογή του Προγράμματος στο σύνολο των σχολείων της χώρας και την τελική απόσυρσή του. Ελπίζουμε για τη λήψη της σχετικής απόφασης οι Συνοδικοί να λάβουν υπόψη τους και τα κείμενα κριτικής που έχει ασκηθεί στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών και όχι μόνο την «αντικειμενική» ενημέρωση που θα τους παρέχουν οι Εμπειρογνώμονες συντάκτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)