14/8/12

Ερρίφθη ο κύβος για την εφεδρεία

Ερρίφθη ο κύβος για την εφεδρεία
Αναγκαίο το μέτρο θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών, για να επιτευχθούν περικοπές 1,2 δισ. ευρώ στη δημόσια διοίκηση. Το φθινόπωρο ξεκινά η διαδικασία επιλογής του «πλεονάζοντος» προσωπικού
«Μονόδρομο» αποτελεί για την κυβέρνηση η υιοθέτηση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας προκειμένου να επιτευχθεί μέσα στην επόμενη διετία ο στόχος για περικοπές δαπανών ύψους 1,2 δισ. ευρώ στη δημόσια διοίκηση.
Αυτό υποστήριζε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το ζήτημα πιθανόν να προκαλέσει τριβές
στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα συγκληθεί προκειμένου να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για όλα τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Ανέφερε δε ότι η τρόικα επιμένει μετ΄ επιτάσεως στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και στη συνεπακόλουθη συρρίκνωση της μισθολογικής δαπάνης μέχρι το τέλος του 2014.
Αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία εξετάζονται δεκάδες σενάρια εξοικονόμησης δαπανών από την εργασιακή εφεδρεία, τις παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό αλλά και στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα προκειμένου να «κλείσουν» όλες οι εκκρεμότητες μέχρι το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να προσδιοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές των 11,5 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως τα στοιχεία για την ύφεση δεν αναμένεται να επηρεάσουν το ύψος του πακέτου των περικοπών, καθώς η τρόικα γνώριζε πως η μείωση του ΑΕΠ θα προσεγγίσει το 7% για το σύνολο της χρονιάς.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στην εργασιακή εφεδρεία οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιλογή του «πλεονάζοντος» προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα και κυρίως σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και λοιπούς οργανισμούς του δημοσίου τομέα θα ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου. Κι αυτό προκειμένου η κυβέρνηση να είναι σε θέση να υλοποιήσει το μέτρο χωρίς καθυστερήσεις με το... καλημέρα του 2013 και να πετύχει το μέγιστο δημοσιονομικό όφελος. Υπολογίζεται ότι σε καθεστώς εφεδρείας θα οδηγηθούν 40.000 με 45.000 υπάλληλοι.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θεωρείται βέβαιο πως σε εφεδρεία θα τεθούν υπάλληλοι οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή κλείνουν. Κι αυτό, καθώς η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε νέο γύρο «λουκέτων» σε ανενεργούς οργανισμούς. Οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) των φορέων στους οποίους μπαίνει «λουκέτο» θα αξιοποιηθούν στον στενό δημόσιο τομέα, ενώ όσοι έχουν περιορισμένα τυπικά προσόντα θα μπουν σε εφεδρεία. Επίσης το μέτρο αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αλλά και όσους είναι κοντά στη σύνταξη.
Οι διαδικασίες αξιολόγησης των προσόντων των υπαλλήλων θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός Σεπτεμβρίου. Επί του παρόντος δεν έχει αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος που θα παραμένουν σε εφεδρεία. Εξετάζονται σενάρια για δύο ή τρία χρόνια έναντι ενός έτους που ισχύει με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Για όσο διάστημα ένας υπάλληλος βρίσκεται σε εφεδρεία θα αμείβεται με το 60% η 70% του βασικού μισθού που λαμβάνει στην υπηρεσία του. Το πιο πιθανό είναι το ποσοστό να «κλειδώσει» στο 60% λόγω των πιέσεων της τρόικας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εξοικονομήσεις.
Τέλος, οι υπάλληλοι που θα μπουν σε εφεδρεία θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη, αν στο μεσοδιάστημα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ή να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)