12/1/13

Συγκάλυψη σκανδάλων κακοποίησης ανηλίκων από τους Παπικούς

Πφάιφερ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σκληρή γλώσσα εναντίον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χρησιμοποίησε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, μετά την απόλυση του εγκληματολόγου που ερευνούσε τα σκάνδαλα κακοποίησης ανηλίκων στους κόλπους της.
«Φαίνεται ότι η Εκκλησία αδυνατεί να διενεργήσει μια ανεξάρτητη, σοβαρή έρευνα για τα περιστατικά κακοποίησης, όπως αρχικά επροτίθετο», είπε η Ζαμπίνε Λόιτχοϊζερ Σναρενμπέργκερ στο γερμανικό ραδιόφωνο. «Είναι κρίμα, γιατί δίνει την εντύπωση ότι δεν θα ήθελε να υπάρξει ανεξάρτητη μελέτη».

Οι πρώτες αποκαλύψεις κακοποίησης, το 2010, έσπασαν το ταμπού της μυστικότητας, με αποτέλεσμα καταιγισμό 600 μηνύσεων. Η γερμανική επισκοπική σύνοδος είχε αναθέσει την έρευνα των περιστατικών στον εγκληματολόγο Κρίστιαν Πφάιφερ, τον οποίον η υπουργός Λόιτχοϊζερ Σναρενμπέργκερ περιέγραψε ως έναν εκ των κορυφαίων εγκληματολόγων της χώρας.
Ομως την Τετάρτη η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας για λόγους κακής επικοινωνίας. «Ο κ. Πφάιφερ έβλεπε τα πράγματα με έναν τρόπο το βράδυ και με διαφορετικό τρόπο την επομένη. Αυτό ήταν πολύ κουραστικό σε ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ», είπε χθες ο εκπρόσωπος της συνόδου των επισκόπων, Ματίας Κοπ. Ο ίδιος ο Κρ. Πφάιφερ κατήγγειλε απόπειρα της Εκκλησίας να ασκήσει βέτο στο ποια πορίσματα θα δημοσιευθούν. «Αυτό ισοδυναμεί με λογοκρισία και δεν επιτρέπεται σε μια ελεύθερη χώρα», δήλωσε ο κ. Πφάιφερ.
Ο εκπρόσωπος της ομάδας θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης «Δίκτυο Β» είπε ότι, πέρα από τα λόγια, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να καταστήσει υποχρεωτική την αναφορά περιστατικών κακοποίησης στη Δικαιοσύνη, ώστε να αποφευχθούν τα κρούσματα ευρείας και συστηματικής συγκάλυψης.
Reuters από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)