25/9/14

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς Αρμένιο "Πατριάρχη" Αράμ: "Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μαζί!"

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, τον Καθολικό κ.κ. Αράμ Α΄, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την χώρα μας.
Προσφωνώντας τον κ Αράμ ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Ζούμε εις μίαν εποχήν κρίσεως, οικονομικής αλλά πρωτίστως πνευματικής. Η ειρήνη του Θεού είναι το desideratum της εποχής μας, κατά την οποίαν Εκκλησίες και θρησκείες καλούνται να διαδραματίσουν ένα πρωτεύοντα ρόλον δια τας τύχας της Ανθρωπότητος.
Ζούμεν εις μίαν εποχήν πολιτιστικής καταπτώσεως αλλά και διαλόγου, ο οποίος είναι το μόνον μέσον προς την καταλλαγήν και την αλληλοκατανόησιν των λαών και των εθνών των καιρών μας. Έχομεν ανάγκην ανθρώπων του Υμετέρου διαμετρήματος και της ιδικής Σας πνευματικής και θεολογικής καταρτίσεως και εμβριθείας. Η λαμπρή παρουσία Σας επί έτη πολλά εις την κορυφήν του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και η εκδοτική Σας καρποφορία, η ανύστακτος μέριμνά Σας δια πτωχούς, νέους και ανυπεράσπιστους Χριστιανούς της ευαίσθητης περιοχής της Μέσης Ανατολής, η ποιμαντική Σας εγρήγορσις δια το ποίμνιον της Εκκλησίας Σας, οι αγώνες Σας δια σύνολην την Χριστιανοσύνην και τέλος, η ιστορική Σας κατάρτισις, Σας καθιστούν μίαν εκ των λαμπροτέρων και σπουδαιοτέρων ηγετικών εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων του 21ου αιώνος.

Άγιε Αδελφέ, πολλά μας ενώνουν ως λαούς, ως Εκκλησίες και ως πολιτισμούς. Κοινές μοίρες, κοινοί αγώνες και κοινές θυσίες. Σας χρειαζόμεθα κοντά μας, κοντά εις τον λαόν μας, κοντά εις την Εκκλησίαν μας. Μαζί μπορούμε πολλά! Δεν έχομεν την πολυτέλειαν μιας ακόμη γενοκτονίας Αρμενικής, Ποντιακής ή Μικρασιατικής. Τα σχίσματα δεν ωφέλησαν τας Εκκλησίας μας και αποδυνάμωσαν την Χριστιανικήν μας μαρτυρίαν. Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μαζί! Είμεθα υπερήφανοι που ήρθατε προσκυνητές, Εσείς και η Τιμία Συνοδεία Σας, εις τα ιερά και τα όσια της Πατρίδος μας και του ευλαβούς λαού μας, του φίλου του δικού Σας ενδόξου και μαρτυρικού Αρμενικού λαού. Είμεθα ευτυχείς που Σας υποδεχόμεθα σήμερον εδώ, εις την Αίθουσαν του Θρόνου αλλά και της διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εις το πρόσωπόν Σας καλωσορίζομεν τον Φίλον, τον Αδελφόν, τον Ηγέτην. Οι θύρες της καρδιάς είναι ανοιχτές. Σας ασπαζόμεθα φιλήματι αγίω και Σας ευχόμεθα καλήν παραμονήν και ευόδωσιν των ποιμαντικών και εκκλησιαστικών Σας υποχρεώσεων προς όφελος των αδελφών μας του Αρμενικού Σας ποιμνίου”.

Στην αντιφώνησή του ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, ο Καθολικός κ.κ. Αράμ Α΄ τόνισε:

“Μακαριώτατε και αδελφέ εν Χριστώ

Μου δημιουργεί μεγίστη πνευματική αγαλλίαση να σας απευθύνω τον αδελφικό χαιρετισμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ την Μακαριότητά Σας. Μου δίνει βαθιά πνευματική αγαλλίαση να βρίσκομαι στην ευλογημένη χώρα της Ελλάδος. Ως μέλη της συνοδείας μου έχω μαζί μου τον πνευματικό αρχηγό της αρμενικής κοινότητος εν Ελλάδι και τον Αρμένιο πρέσβη. Όπως σωστά επισημάνατε Μακαριώτατε υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των Εκκλησιών και των εθνών μας. Αν κάποιος ανοίξει και μελετήσει τις ιστορίες των Εκκλησιών μας θα διαπιστώσει ότι οι εκκλησίες και οι λαοί μας είχαν πάντα επαφές και συνεργασίες. Τους τελευταίους αιώνες οι εκκλησίες και οι λαοί μας υπέφεραν από τον τουρκικό ζυγό. Όλοι γνωρίζουν την αρμενική γενοκτονία. Όλοι γνωρίζουν ότι και οι Έλληνες έζησαν γενοκτονία. Γι αυτόν τον λόγο οι εκκλησίες και τα έθνη μας πρέπει να αγωνιστούν κατά νέων γενοκτονιών. Να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των λαών. Νέες σφαγές λαμβάνουν χώρα σήμερα εναντίον των Χριστιανών της μέσης Ανατολής. Δεν είμεθα εναντίον των Μουσουλμάνων. Επί αιώνες συμβιώνουμε στην Μέση Ανατολή. Ο φονταμενταλισμός όμως που αναπτύσσεται δεν είναι μόνον εναντίον των Χριστιανών, αλλά εναντίον όλων.

Μακαριώτατε, επί τη ευκαιρία αυτής της συναντήσεως, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, γιατί Εσείς ως Πατέρας των Χριστιανών στην Ελλάδα, θεωρείτε τον εαυτό σας και Πατέρα των Αρμενίων. Η κοινότητά μας νιώθει την Ελλάδα μητέρα της”.

Ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, ο Καθολικός κ.κ. Αράμ Α΄ την Δευτέρα 29η Σεπτεμβρίου και στις 7 η ώρα το βράδυ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Η τελετή θα λάβει χώρα στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία του Πρυτάνεως του ΕΚΠΑ, της Συγκλήτου και άλλων αρχών.
Πρόναος, Τεύχος 725, 25 Σεπτεμβρίου 2014

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βασικα τι δεν εχω καταλαβει δεν μπορω να ισχυριστω.
Ηρθε ο Μονοφυσιτης !
Τον καλο-υποδεχθηκαμε με τιμες και με δοξες,
Του εστεραιωσαμε και την πλανην του
Και
Το υπολοιπον ,να λαβει και βραβειο ...
Π ω ς
Γ ι ν ε τ α ι
Αυτο??????!!!!!!Κυριε Ελεησον.
Και τωρα τι να πουμε;;;
Διατι να το κρυψωμεν αλλωστε,......
Ας καλυψωμεν τους οφθαλμους μας;;;;
Γυρευε!-

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)