Από συνέντευξη στη ΗΜΕΡΗΣΙΑ και τη Χαρά Καλημέρη
- Η κίνηση του πρωθυπουργού να δώσει πολιτικό όρκο, αντί του θρησκευτικού, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Επ΄ αυτού πάγιο αίτημα της Αριστεράς είναι ο διαχωρισμός. Είναι ώριμες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο;
- Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έλλογη και ήπια. Οι ρόλοι κράτους και εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτοί. Βεβαίως, υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να ξανασυζητηθούν. Νομίζω, ότι ήταν απολύτως υποδειγματική η κίνηση του πρωθυπουργού να πάει πρώτα στον αρχιεπίσκοπο, να δείξει τον σεβασμό του προς την Εκκλησία και να δηλώσει ο ίδιος ότι δεν θα ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.
Ακολουθήθηκε, δηλαδή, μια ουσιαστική διαδικασία χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Αυτή είναι η πολιτική που θέλουμε να έχουμε. Να υπάρχει, δηλαδή, ένας ανοιχτός διάλογος με την Εκκλησία ώστε, σταδιακά, όλα τα προβλήματα να μπουν στο τραπέζι.
1 σχόλιο:
Τι θα πει ρόλοι διακριτοί;
Ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν και είναι πάντοτε και διακριτός(αγκαλιάζει όλο τον άνθρωπο,όλη την ανθρωπότητα και την οδηγεί θεραπευτικώς στη σωτηρία) και διακριτικός(οι Άγιοι και οι φωτισμένοι πνευματικοί οδηγοί έχουν ως πρώτη αρετή τη διάκριση).
Αν οι Έλληνες είναι Ορθόδοξοι,το σώμα της Εκκλησίας είναι και εκλογικό σώμα.Τι γίνεται λοιπόν;
Νομίζουμε πως είναι πολύ απλό.
Γνωρίζουν καλώς,από χρόνων ικανών, οι πονηρώς εκλογικεύοντες τα πάντα και διακαώς ποθούντες την απομάκρυνση της"ενοχλητικής" Αλήθειας από τη ζωή τους(ούτε αφελείς ούτε άσχετοι είναι),πόσο οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την Εκκλησία,για το βάπτισμά τους,για την αιωνιότητα,για τη σωτηρία της ψυχής τους,για την αγάπη του Χριστού στα παιδιά του,στα πλάσματά του.
Η πνευματική κατάσταση του πληρώματος της Εκκλησίας είναι το "μέτρο" τους.Και αναλόγως έχουν την άνεση(μ΄άλλα λόγια "τους παίρνει") να κάνουν συζητήσεις και σχέδια.
Μ΄άλλα λόγια, ό,τι θέλει...ο λαός.
Δημοσίευση σχολίου