25/10/15

Απόσυρση της εγκυκλίου Λοβέρδου για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά ζητά ο Τάσος Κουράκης

Ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είπε τα εξής για το μάθημα των Θρησκευτικών:
Α. Η αλλαγή του περιεχομένου της διδασκαλίας των θρησκευτικών, θα πρέπει να το δει και αυτό το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής,
πλην όμως εάν πρόκειται - και συνηγόρων και εγώ - να γίνει ένα μάθημα το οποίο θα απαρνηθεί τον κατηχητικό και ομολογιακό χαρακτήρα και θα πάμε σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή του μαθήματος, θα έλεγα ότι, ναι, όταν θα γίνει αυτό το πράγμα, όντως όλα τα παιδιά όπως διδάσκονται φυσική, μαθηματικά, νέα ελληνικά, να είναι και αυτό το μάθημα έτσι όπως το είπαμε.
Β. Μέχρι τότε όμως, νομίζω ότι το έχετε πει και εσείς, θα πρέπει η αντισυνταγματική η διάταξη «Λοβέρδου», που υποχρεώνει την δήλωση του θρησκεύματος και των θρησκευτικών πεποιθήσεων, πάραυτα να ανακληθεί, υλοποιώντας και την δική σας την αντίληψη ότι αυτό το πράγμα δεν στέκεται και από πλευράς Συντάγματος.
Γ. Βεβαίως, αυτό που μπορούμε - για να μην αισθάνονται οι άνθρωποι ανίσχυροι - αναφέρομαι στην εκκλησία, στην ορθοδοξία, ως ανίσχυρη, είναι ότι εγώ θα συνηγορούσα ότι το μάθημα αυτό στο βαθμό που θα αλλάξει περιεχόμενο, ναι τότε, δεν υπάρχει κανένας λόγος, γιατί δεν πρόκειται πια για μια ομολογιακή πίστη και κατάθεση ότι είμαι ή δεν είμαι αυτό, τότε πλέον να εξαλειφθεί αυτή η δυνατότητα απαλλαγής του μαθήματος, όπως δεν απαλλάσσεται τώρα από το μάθημα της χημείας έτσι και εν γένει.
Δ. Αλλά, έως τότε, νομίζω ότι οφείλει το υπουργείο πάραυτα να κάνει ανάκληση της εγκυκλίου «Λοβέρδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)