3/11/15

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, "Το να ζητάμε να καταργηθούν τα θρησκευτικά είναι πολύ επικίνδυνο"

Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων της Λεοντείου Σχολής ανακηρύχθηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ειδική τελετή, όπου του απονεμήθηκε ο «Χρυσός Σταυρός Αρετής και Ευποιίας».
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου και Μήλου κ. Δωρόθεος,
Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος ήταν και βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Επίσκοπος των εν Αθήναις Ρωμαιοκαθολικών κ. Σεβαστιανός, του εκπροσώπου του Βατικανού στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμένος, Βουλευτές, εκπρόσωποι Κομμάτων, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, Μέλη του Τάγματος των Μαριανών Αδελφών, Απόφοιτοι των Λεοντείων Λυκείων.

Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινημένος τόνισε πως η Λεόντειος είναι ένας σταθμός για τη ζωή του. Στόχος του, άλλωστε, ήταν πάντα να προσφέρει στα παιδιά ό,τι μπορούσε με τον καλύτερο τρόπο. Αναφέρθηκε στη σχέση του με τους μαθητές, γιατί αυτό ήταν το κέντρο της ζωής του τότε, όπως είπε, και επεσήμανε πως πίστευε και πιστεύει ότι «τα παιδιά είναι το καλύτερο υλικό της κοινωνίας. Αρκεί να τα καταλάβουμε». Παρομοίασε τον ενθουσιασμό και τη δύναμη των παιδιών με τα γάργαρα νερά που κυλούν στα βουνά τονίζοντας πως «βλέπουμε τα παιδιά, άλλοτε μελαγχολικά, άλλοτε προβληματισμένα. Είναι από τον ενθουσιασμό που κρύβουν μέσα τους. Και αυτόν τον ενθουσιασμό δε μπορούμε να τον εμποδίσουμε, αλλά και να μπορούσαμε δε μας συμφέρει, διότι εκεί κρύβεται το αύριο το δικό μας. Σε αυτά τα παιδιά πρόκειται να παραδώσουμε την σκυτάλη. Επομένως δημιουργείται η υποχρέωση να φτιάξουμε κανάλια που θα πάρουν το ορμητικό νερό και θα το οδηγήσουν σε γόνιμα χωράφια, στην κοινωνία μας, για να φέρουν καρπούς».

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, ότι κάποτε, σε αντίθεση με σήμερα, πολλοί άνθρωποι θυσιάζονταν για τους συνανθρώπους τους. Αναρωτήθηκε, ωστόσο, πώς είναι σήμερα τα σχολεία και τι γίνεται με την παιδεία λέγοντας πως «ο Δυτικός Διαφωτισμός έκανε ζημία στην Δυτική Κοινωνία και έβλαψε και την αδελφή Καθολική Εκκλησία σε πολλά πράγματα. Θα κυριεύσει ο Δυτικός ή ο Ορθόδοξος Διαφωτισμός; Είναι επικίνδυνο να δημιουργείται το ερώτημα αν χρειάζονται τα θρησκευτικά στο σχολείο. Το να πούνε ότι τα θρησκευτικά δεν διδάσκονται όπως θα έπρεπε το καταλαβαίνω. Το να πούμε ότι και οι ιερείς και οι λαϊκοί που διδάσκουν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στην ύλη και στην προετοιμασία το πιστεύω και το συζητώ, αλλά το να ζητάμε να καταργηθούν τα θρησκευτικά, γιατί δε μας εκφράζουν ή γιατί δεν έχουν ενδιαφέρον, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί έτσι δεν τους εκφράζει και η ιστορία και θέλουν να γράφεται με τρόπο που δε θα στενοχωριούνται οι γείτονες, οι οποιοιδήποτε γείτονες ή για πολλούς και οι παραδόσεις είναι πολυτέλεια και δεν χρειάζονται. Αυτά είναι σημεία που είναι επικίνδυνα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως φαίνεται ότι Ανατολική και Δυτική Εκκλησία ζούμε χωριστά. Πρέπει να παλέψουμε και να δούμε τις διαφορές μας με κατανόηση. Έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα στην Πολιτεία, στην Κοινωνία, διότι αν ο καθένας ζητάει το δικό του δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Τόνισε, επίσης, πως η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε και να αξιοποιήσουμε τα τάλαντα και τα χαρίσματά μας για το κοινό καλό.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε για τη Βιβλιοθήκη του Λεόντειου Λυκείου το έργο του "Χριστιανική Βοιωτία" και αντίγραφο του Ευαγγελίου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαῒα, που εξέδωσε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά.
Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Αρχιεπισκόπου, η Γενική Διευθύντρια της Σχολής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, αλλά και ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο οποίος είναι απόφοιτος της Σχολής και εχθές συνόδευε μουσικά την Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου.
ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για ποια "αδελφή Εκκλησία" μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος; Δε γνωρίζει ο προκαθήμενος της κατ Ελλάδα Εκκλησίας ότι η σχισματοαιρετική κοινότητα των παπικών δε διαθέτει εκκλησιαστική υπόσταση; Δε γνωρίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μοναχοκόρη και δεν έχει αδελφές; Τι έχει να πει επ αυτών των "αρρήτων ρημάτων", τα οποία ερεύξατο ο αρχιεπίσκοπος, ο παραδοσιακός μητροπολίτης Ναυπάκτου που παρέστη στη συγκεκριμένη εκδήλωση;
Λ.Ν.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)