14/12/15

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Υπό άκρα μυστικότητα η προετοιμασία της Συνόδου

Υπό άκρα μυστικότητα η προετοιμασία της Συνόδου
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Υπό άκρα μυστικότητα προετοιμάζεται η Πανορθόδοξη Σύνοδος. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο,τιδήποτε στα ΜΜΕ θα συνεδριάσει  για τρεις ημέρες,  από την προσεχή Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, η Ειδική Επιτροπή επί του κρισίμου θέματος του Κανονισμού διεξαγωγής της Συνόδου το προσεχές έτος. Οι συνεδριάσεις θα διεξαχθούν σε πολυτελές ξενοδοχείο βορείου προαστείου των Αθηνών.

          Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέστειλε δύο επιστολές προς τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες χωρίς να τις ανακοινώσει. Στην πρώτη ενημέρωσε για τις συνεδριάσεις και Τις προσκάλεσε να συμμετάσχουν με εκπροσώπους Τους. Η δεύτερη έχει σχέση  με τη θεματολογία και τις προτάσεις του Φαναρίου  επί του τρόπου διεξαγωγής της Συνόδου.
          Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μόλις στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου (8-10/12) έλαβαν γνώση ότι στο Κανονικό έδαφος Της θα λάβουν χώρα οι συνεδριάσεις της Ειδικής Επιτροπής επί του Κανονισμού και όρισαν εκπροσώπους τους Μητροπολίτες Περιστερίου, Ηλείας και Δημητριάδος. Στα Δελτία Τύπου που εξέδωσε η ΔΙΣ ουδέν αναφέρει περί της συγκλήσεως της Επιτροπής και περί των Μητροπολιτών που θα Την εκπροσωπήσουν σε αυτήν. Οι εν λόγω Μητροπολίτες  έμαθαν τον ορισμό τους ελάχιστες ημέρες πριν η Επιτροπή συνεδριάσει και δεν είναι δυνατόν να έχουν κάμει οποιαδήποτε σε βάθος προετοιμασία επί των 27 οργανωτικών θεμάτων που θέτει το Φανάρι. Προφανώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκρινε περιττή την ενημέρωση, αφού θεωρεί δεδομένο ότι η Εκκλησία της Ελλάδος Το ακολουθεί στις προτάσεις Του χωρίς οποιαδήποτε αντίρρηση... Το Φανάρι θα εκπροσωπηθεί από τους Μητροπολίτες Περγάμου και Γαλλίας και τον π. Γεώργιο Τέτση.
          Τα θέματα που θα συζητήσει η Επιτροπή είναι κρίσιμα, αφού απαιτείται ομοφωνία στις αποφάσεις  της και είναι μάλλον απίθανο αυτό να συμβεί σε εκείνες τις προτάσεις που το Πατριαρχείο της Μόσχας θα κρίνει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιδιώκει να τονίσει την πρωτοκαθεδρία του έναντι των υπολοίπων Πατριαρχών και Προκαθημένων. Παράδειγμα, το Φανάρι θέτει θέμα αλλαγής της απόφασης των Προκαθημένων του Μαρτίου 2014, περί του ποιες θα είναι οι θέσεις τους στη Σύνοδο. Η απόφαση τότε έλεγε ότι θα προεδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και εκατέρωθεν Αυτού θα κάθονται οι Προκαθήμενοι των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Το Φανάρι τώρα επιθυμεί ο κ. Βαρθολομαίος να είναι στο κέντρον και να τον περιβάλλουν τα μέλη της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ οι άλλοι προκαθήμενοι να είναι κατανεμημένοι στον χώρο επικεφαλής των εκπροσώπων των Εκκλησιών τους.
Πέραν των εκκλησιαστικών έχουν προκληθεί και πολιτικά ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν τα εκκλησιαστικά. Έτσι η Εκκλησία της Ρωσίας θα θέσει το ζήτημα ότι σήμερα η χώρα της βρίσκεται σε περίπου εμπόλεμη κατάσταση με  την Τουρκία και ως εκ τούτου αδυνατεί να προσέλθει στη Σύνοδο και θα προτείνει η Αγία Πετρούπολη να Την φιλοξενήσει....Φυσικά αυτό απορρίπτεται απολύτως από το Φανάρι. Ως ενδιάμεση λύση η Εκκλησία της Σερβίας προτείνει ως έδρα της Συνόδου τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αυτή η πρόταση απορρίπτεται από το Φανάρι.
Οι δυσκολίες δεν θα είναι μόνο στην Επιτροπή. Θα υπάρξουν και θα είναι σοβαρότερες στη Σύναξη των Προκαθημένων, που πρόκειται να συγκληθεί τον προσεχή Ιανουάριο, για να εγκρίνει τις προτάσεις της Ειδικής Επιτροπής επί του Κανονισμού. Ενδεικτικό της υποβάθμισης της Συνάξεως του Ιανουαρίου και των δυσκολιών που υπάρχουν είναι πως  στις σχετικές προσκλήσεις που εστάλησαν από το Φανάρι οι Πατριάρχες Αντιοχείας, Μόσχας και Γεωργίας, καθώς και οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και Τσεχίας – Σλοβακίας απάντησαν ότι δεν θα παραστούν...
Οι δυσκολίες για την σύγκληση της Συνόδου είναι σοβαρές και πολλές.... Και σ’ αυτές αίτιο δεν είναι το πλήρωμα της Εκκλησίας, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, τους οποίους η εκκλησιαστική ηγεσία περιφρονεί ή φοβάται (;) και δεν τους ενημερώνει. Όλα θα έπρεπε να γίνονται στο άπλετο φως και να λαμβάνονται υπόψη οι επιφυλάξεις ή οι παρατηρήσεις όλων των Χριστιανών. Σήμερα καταντήσαμε οι Ορθόδοξοι ουδέν να  πληροφορούμεθα και να υφιστάμεθα μόνο την προπαγάνδα ότι η σύγκληση της Συνόδου «αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός», γιατί σ’ αυτήν  δήθεν θα λυθούν ζωτικά προβλήματα που απασχολούν τους Ορθοδόξους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)