5/2/16

Προς επίσκεψη Πάπα στην Μόσχα;

φωτο αρχείου
Επί είκοσι χρόνια τα «υπουργεία Εξωτερικών» του Βατικανού και του Πατριαρχείου Μόσχας προετοίμαζαν μία συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη. Όμως σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος και Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθούν στις 12 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Αβάνας και θα υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν.

Προς επίσκεψη Πάπα στην Μόσχα;
Μεταξύ των δύο πλευρών επί μήνες υπήρχαν έντονες παρασκηνιακές διεργασίες. Και ο κ. Ιλαρίωνας κατάφερε να φτάσει στην τελική του ευθεία την επίλυση ενός ζητήματος το οποίο είχε αναλάβει ο προκάτοχός του στην επιτροπή, δηλαδή ο τότε «υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας και σημερινός Πατριάρχης κ. Κύριλλος. Το 1996 ο κ. Κύριλλος είχε βάλει «φρένο» στην συνάντηση που προγραμματιζόταν στο Γκράτς της Αυστρίας ανάμεσα στον τότε Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο του Β'  και του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου, με αφορμή το κίνημα της Ουνίας που εντάθηκε αμέσως μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στις περιοχές της άλλοτε πανίσχυρης Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Δεκάδες ουνίτες κληρικοί που φέρουν το ορθόδοξο σχήμα, τελούν την θεία λειτουργία κατά το ορθόδοξο τυπικό αλλά μνημονεύουν τον Πάπα καθώς αποτελούν τμήμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας άρχισαν να εισέρχονται στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία για να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα τάγματα προσηλυτίζοντας κατά εκατοντάδες τους Ορθοδόξους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές προετοιμάζουν και την πραγματοποίηση της πρώτης επίσκεψης Ρωμαίου Ποντίφικα στη Μόσχα, ενδεχόμενο που συναντά πολλές αντιδράσεις.

Ο σημερινός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας είναι βαθύς γνώστης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της λειτουργίας του Βατικανού καθώς ως μητροπολίτης έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε αναρίθμητες συναντήσεις με στελέχη της Αγίας Εδρας. Επί δεκαπέντε και πλέον έτη, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ήταν ο κύριος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο διμερή διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Και έχει βρεθεί να δίνει μάχες μαζί με τους Αρχιεπισκόπους Αυστραλίας κ. Στυλιανό και τους Μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννη, Σασσίμων κ. Γεννάδιο και Γαλλίας και Εμμανουήλ εκπρόσωπους του Φαναρίου στον διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς κατά του κινήματος της Ουνίας, του Πρωτείου και του Αλάθητου του Πάπα, έχοντας απέναντι τους δύο πανίσχυρους συνομιλητές τους Καρδιναλίους: Κάσιντυ και Κάσπερ

Ο κ. Κύριλλος δεν ήθελε, όπως δηλώνεται, να γίνει η πρώτη συνάντηση επί ευρωπαϊκού εδάφους διότι «η Ευρώπη είναι συνδεδεμένη με σχίσματα και συγκρούσεις μεταξύ των Χριστιανών». Ετσι οι δύο πλευρές επέλεξαν «τον νέο κόσμο» όπου οι δύο προκαθήμενοι είχαν σχεδιάσει ο μεν Πάπας να επισκεφθεί το Μεξικό ο δε κ. Κύριλλος την Κούβα, τη Βραζιλία και την Παραγουάη.

Από τη διάψευση στην πραγματικότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας διέψευδε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης σήμερα όμως δηλώνει ότι οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες θα συζητήσουν την ανάληψη πρωτοβουλιών για τα προβλήματα των χριστιανών που ζουν υπό διωγμόν στις χώρες της Μέσης Ανατολής και  της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής.

Όμως πάρα πολλοί εκτιμούν ότι το κύριο θέμα είναι οι διεκδικήσεις των εκατοντάδων χιλιάδων Ουνιτών στην Ουκρανία οι οποίοι επιδιώκουν την αναγνώριση του δικούς τους Πατριαρχείου….

Η Κούβα ως τόπος συνάντησης είναι γνωστός στον αργεντινής καταγωγής Φρασκίσκο και την είχε επισκεφθεί και ο προκάτοχός του Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος. Οσο για τον Πατριάρχη Μόσχας είχε τρεις διαδοχικές προσκλήσεις από τον Ραούλ Κάστρο. Επισκέφθηκε λίγο πριν την εκλογή του στον πατριαρχικό θρόνο την Αβάνα όπου επέβλεψε την ανέγερση του Ναού της Παναγίας του Καζάν. Την περιοχή είχε επισκεφθεί και συναντηθεί με τον Φιντέλ Κάστρο την δεκαετία του 2000 και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ενώ στην περιοχή ζουν χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί χριστιανοί ορθόδοξοι από την εποχή των Σοβιετικών οι οποίοι έκαναν αισθητή την παρουσία τους μετά την επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων, την δεκαετία του '60.
Αντωνιάδου Μαρία
ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

O ΚΥΡΙΛΟΣ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΙΣΛΑΜ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΘΑ ΣΦΑΞΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΜΑΙ ΑΥΤΟΝ ΜΑΖΙ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)