6/6/16

Εν αναμονή των αποφάσεων Μόσχας και Αντιόχειας για τη Μεγάλη Σύνοδο

Οριστική είναι η απόφαση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας να μη συμμετάσχει στη Μεγάλη Σύνοδο. Τούτο επιβεβαιώνει και σχετική υπενθύμιση που δημοσιεύτηκε σήμερα, 6/6/2016 στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου.
Μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιμείνει στη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη στις προκαθορισμένες ημερομηνίες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως θα αντιδράσουν Αντιόχεια και Μόσχα.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας την 1η Ιουνίου με απόφαση της Συνόδου ξεκαθάρισε ότι η επίλυση του ζητήματος του Κατάρ αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στη Μεγάλη Σύνοδο. Σημείωνε μάλιστα ότι δυστυχώς δεν υπήρχε μέχρι τη στιγμή εκείνη καμία ανταπόκριση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στις ειρηνικές προτάσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Από τότε μέχρι σήμερα ουδεμία σχετική ανακοίνωση υπήρξε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το δε Οικουμενικό Πατριαρχείου ουδεμία αναφορά στο θέμα έκανε στη σημερινή του Ανακοίνωση. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας σημείωνε την 1η Ιουνίου ότι "Ἡ καθ’ Ἡμᾶς Ἱερὰ Σύνοδος ἐντὸς τοῦ πλαισίου τῶν ἀνοικτῶν αὐτῆς συνεδριάσεων θὰ ἐργασθεῖ ἐντὸς τῶν ἑπομένων ἡμερῶν, ἐξετάζοντας τὶς τελευταῖες ἐξελίξεις σχετικὰ μὲ τὴν Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδο καὶ θὰ λάβει τὶς δέουσες ἀποφάσεις". Αναμένεται λοιπόν άμεσα η οριστική απόφαση του Πατριαρχείου Αντιοχείας για τη συμμετοχή του ή όχι στη Μεγάλη Σύνοδο.
Στο Πατριαρχείο της Ρωσίας προφανώς υπάρχει αρνητικό κλίμα μετά τη σημερινή Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς η πρόταση της Ρωσικής Εκκλησίας για σύγκληση Πανορθοδόξου Προσυνοδικής Διασκέψεως για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει απορρίφθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με δεδομένο ότι η Ρωσική Εκκλησία θεωρεί "ότι η μη συμμετοχή έστω και μίας εξ αυτών (ενν. των Ορθοδόξων Εκκλησιών) στη Σύνοδο, αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου" αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τελική απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας.
Τέλος, πιθανές απουσίες Βουλγαρίας, Αντιόχειας και Ρωσίας από τη Μεγάλη Σύνοδο είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε παρόμοια στάση και άλλες Εκκλησίες όπως εκείνη του Πατριαρχείου Γεωργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)