Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Δρομολογείται το τζαμί στο Βοτανικό - Σε 20 στρέμματα στο Σχιστό το μουσουλμανικό νεκροταφείο
Με διπλή απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση νομιμοποιεί τα παράνομα τζαμιά, προκειμένου αυτά να σταματήσουν να λειτουργούν κρυφά, ενώ παράλληλα δημιουργεί νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιλέγει να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας.
Ταυτόχρονα επιδιώκει να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο και να βάλει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια με τη λειτουργία των παράνομων τζαμιών που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και κανόνες ασφαλείας, δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στους μουσουλμάνους, όσο και σε αυτούς που κατοικούν κοντά στα παράνομα τζαμιά. Το protothema.gr αποκαλύπτει ότι ήδη νομιμοποιήθηκαν τρία τζαμιά στην Αθήνα και ένα στη Θήβα.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Στρασβούργο ανακοίνωσε τη δημιουργία και λειτουργία τζαμιού στον Βοτανικό, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε έκταση 20 στρεμμάτων στο Σχιστό, που παραχωρήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, θα δημιουργηθεί νεκροταφείο ειδικά για μουσουλμάνους. Τη μελέτη για το τζαμί στον Βοτανικό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Τομπάζη και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι μοντέρνου ύφους, ανάλογο με αυτά που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που αποκαλύπτει το protothema.gr επιχειρείται να μπει τάξη στην αναρχία των παράνομων μουσουλμανικών χώρων λατρείας καθώς εκτός από αυστηρές προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ευκτήριων οίκων, όπως ονομάζονται τα τζαμιά, θα έχουν και δικό τους ΑΦΜ. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δεν λειτουργούν μόνο παράνομα τζαμιά στην Αττική, αλλά και χώροι λατρείας άλλων θρησκειών, όπως βουδιστικοί παράνομοι ναοί, ενώ έχει καταγραφεί και χώρος λατρείας της περσικής θρησκείας μπαχάι.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει πιο πολύ είναι να τεθούν κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, καθώς δεν πληρούνται ούτε οι βασικοί κανόνες στα περισσότερα από αυτά», λέει στο protothema.gr ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επίσημη δημοσιοποίηση της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό και τη νομιμοποίηση όσων παράνομων τζαμιών πληρούν τα κριτήρια, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να κλείσει όσους χώρους λειτουργούν παράνομα.
O Νίκος Φίλης και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής συναντήθηκαν πρόσφατα στο υπουργείο Παιδείας με εκπροσώπους των μουσουλμάνων. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα φροντίσει ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη όσα αιτήματα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι μουσουλμάνοι από πολλές χώρες που ζουν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα και προσφέρουν στην οικονομία, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως προβλέπουν οι νόμοι, το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και αναγνωρίζει σε όλους όσοι ζουν στην επικράτειά της το δικαίωμα να πιστεύουν σε όποια θρησκεία θέλουν και να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ειρηνικά».
Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι, κυρίως στην Αττική, λειτουργούν εκατοντάδες παράνομοι και ακατάλληλοι χώροι λατρείας για να εξυπηρετήσουν χιλιάδες μουσουλμάνους - από υπόγεια πολυκατοικιών έως πάρκινγκ - καθώς δεν διαθέτουν τουαλέτες, εξαερισμό και δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας.
Σε ό,τι αφορά την εγκύκλιο για τη χορήγηση άδειας και ίδρυσης λειτουργίας ναού-ευκτήριου οίκου, η εγκύκλιος τονίζει μεταξύ άλλων ότι στη διοικητική άδεια «θα αναγράφεται οπωσδήποτε ο αριθμός του πληθυσμού που δηλώνει η θρησκευτική κοινότητα ως μέγιστο αριθμό πιστών ή επισκεπτών που δύναται να προσέλθουν στον χώρο, συναρτούμενος από το εμβαδόν του χώρου».
Επίσης για τη χορήγησή της χρειάζονται τα εξής:
α) Αίτηση υπογεγραμμένη από τον θρησκευτικό λειτουργό και τα μέλη της
θρησκευτικής κοινότητας στην οποία θα αναφέρεται οπωσδήποτε και ο μέγιστος κάθε φορά αριθμός φιλοξενουμένων (πιστών ή και επισκεπτών) στον χώρο, προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι ανάλογες διατάξεις περί ελαχίστου εμβαδού του δηλωθέντος χώρου. Στην αίτηση αναγράφονται οι διευθύνσεις κατοικίας των αιτούντων μελών και βεβαιώνεται το γνήσιο των υπογραφών τους.
β) Ακριβές αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου του θρησκευτικού λειτουργού και των μελών που υπογράφουν την αίτηση. Εάν οι αιτούντες δεν είναι Ελληνες ή Ευρωπαίοι πολίτες, απαιτείται αντίγραφο της εν ισχύ άδειας παραμονής τους στη χώρα.
γ) Βιογραφικό σημείωμα του θρησκευτικού λειτουργού (όπου θα αναγράφονται και ενδεχομένως οι τίτλοι σπουδών του).
δ) Ομολογία πίστης (σύντομη περιγραφή των βασικών αρχών πίστης και του
λατρευτικού τυπικού) και Καταστατικό μετά του τυχόν υπάρχοντος κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας (εάν φυσικά η αιτούσα θρησκευτική κοινότητα έχει οργανωθεί υπό συγκεκριμένο νομικό τύπο π.χ. σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία).
ε) Νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας (μετά του πιστοποιητικού μεταγραφής του) στο όνομα της θρησκευτικής κοινότητας (αν αυτή έχει νομική προσωπικότητα) ή του θρησκευτικού λειτουργού ή κάποιου από τα αιτούντα μέλη της κοινότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο (θεωρημένο ή δηλωθέν στην αρμόδια φορολογική αρχή, κατά τις κείμενες διατάξεις) του ακινήτου στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί ή να εγκατασταθεί ο ναός ή ο ευκτήριος οίκος. Σε περίπτωση μισθωτηρίου συμβολαίου, απαιτείται να αναγράφεται η δυνατότητα χρήσης του μισθίου για τον συγκεκριμένο σκοπό, άλλως προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι αποδέχεται τη χρήση για θρησκευτικές δραστηριότητες.
στ) Βεβαίωση της οικείας πολεοδομικής υπηρεσίας περί της επιτρεπομένης
άσκησης δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή για την οποία ζητείται η άδεια λειτουργίας του ναού-ευκτήριου οίκου (βεβαίωση χρήσης γης).
ζ) Βεβαίωση από ιδιώτη μηχανικό στην οποία, ανάλογα με τον δηλωθέντα
πληθυσμό (μέγιστο αριθμό κάθε φορά φιλοξενουμένων) που θα εξυπηρετεί ο
ευκτήριος οίκος ή ναός, θα βεβαιώνεται ρητά, αναλυτικά και σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι ο χώρος πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης για να λειτουργήσει χώρος που θα φιλοξενήσει θρησκευτικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τον Κτιριοδομικό Κανονισμό καθώς και τις εκάστοτε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Επίσης, η βεβαίωση θα αναφέρει, ως ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία, τα εξής: (ζα) το δημόσιο έγγραφο περί της πολεοδομικής νομιμότητας του χώρου (ως κατωτέρω), (ζβ) τον όροφο στον οποίο βρίσκεται ο υπό αδειοδότηση χώρος, (ζγ) τον χαρακτήρα του χώρου ως κύριας χρήσεως, (ζδ) το είδος της χρήσης του κτιρίου ή του συγκεκριμένου τμήματός του, (ζε) το εμβαδόν δαπέδου του χώρου, (ζστ) την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων περί του επαρκούς φωτισμού και αερισμού, (ζζ) την ύπαρξη αποχωρητηρίου. Η ανωτέρω βεβαίωση πρέπει να συνοδεύεται και από αντίγραφο της οικοδομικής άδειας μετά των τυχόν τροποποιήσεων της καθώς και αντίγραφα κατόψεων-
τομών του χώρου που πρόκειται να λειτουργήσει ο χώρος λατρείας, στην οποία θα αποτυπώνονται όλοι οι χώροι του, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (π.χ. κτιριολογικές προδιαγραφές, υγειονομικές προδιαγραφές, κατασκευές ΑΜΕΑ) και φωτογραφίες του χώρου, όπως αυτές οι κατόψεις-τομές συνοδεύουν την οικοδομική άδεια ή την άδεια δόμησης ή, κατά περίπτωση (ανάλογα με την υπαγωγή στον αντίστοιχο νόμο εξαίρεσης - τακτοποίησης - ρύθμισης), τα αντίγραφα των σχεδίων που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια αρχή ή στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.
θ) Πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας της οικείας πυροσβεστικής αρχής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
ι) Σε περίπτωση εγκατάστασης ισχυρών ηχοσυστημάτων - μικροφωνικών
εγκαταστάσεων που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια εκπομπής ήχου, βεβαίωση μηχανικού για την ύπαρξη της αναγκαίας ηχομόνωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου