30/9/16

Κύπρος: «Οι γονείς ενημερώθηκαν για το προσκύνημα των λειψάνων, κανείς δεν αντέδρασε»

Μετά τον σάλο που ξέσπασε για το προσκύνημα των λειψάνων από παιδιά νηπιαγωγείου, η Διευθύντρια του σχολείου, Σούλα Πέτρου, με επιστολή της, δίνει την δική της εξήγηση για όσα έγιναν.
Ξεκαθαρίζει πως οι γονείς ήταν ενήμεροι για το γεγονός, αλλά κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε. Αντίθετα, πλήρωσαν και τα λεωφορεία για την μετάβαση των παιδιών τους.
Η κ. Σούλα Πέτρου, με γραπτή τοποθέτησή της, αναφέρεται στα γεγονότα: «O εκκλησιασμός των παιδιών έγινε στις 27/10/2015 και το σχολείο ενημέρωσε τους γονείς από τις 23/10/2015 για την πρόθεσή του να μεταφέρει τα παιδιά στην εκκλησία. Άρα υπήρχε εύλογο χρονικό διάστημα για αντιδράσεις».

Ο εκκλησιασμός, όπως αναφέρει, έγινε μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για τα 30χρονα του ιερού ναού Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς και με βάση τον διαχρονικό και υπό έμφαση στόχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού «Δεν Ξεχνώ, Αγωνίζομαι, Διεκδικώ». Η διευθύντρια επισημαίνει ότι όλα τα σχολεία της Αγλαντζιάς, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσιο, εκκλησιάστηκαν και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα (βρίσκονταν σε μικρό κουτί καλυμμένα με γυαλί) σε προγραμματισμένες επισκέψεις στην εκκλησία, καθ' όλη τη διάρκεια του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Οκτώβρη 2015.

«Κανένας γονιός του σχολείου μας δεν προσήλθε να διαμαρτυρηθεί, ούτε πριν αλλά ούτε και μετά από τον εκκλησιασμό. ΟΛΑ τα παιδιά του νηπιαγωγείου, πληρώνοντας μάλιστα €1,50 για λεωφορείο, πήγαν στην εκκλησία. Την ίδια μέρα στην εκκλησία, για τον ίδιο σκοπό, πήγαν άλλα δύο νηπιαγωγεία» αναφέρει η κ. Πέτρου.

Και συνεχίζει: «Πού καταλήγουμε; Στο ότι οι γονείς των παιδιών ήταν ενημερωμένοι, πλήρωσαν όλοι το λεωφορείο και κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε ή δεν εξέφρασε οποιανδήποτε επιφύλαξη. Να είστε σίγουροι ότι αν κάποιος αντιδρούσε και δεν ήθελε το παιδί του να συμμετέχει στη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα γίνονταν διευθετήσεις, ώστε αυτό να απασχοληθεί δημιουργικά και με ασφάλεια στο σχολείο».

«Στην ανακοίνωση, που στάλθηκε προς τους γονείς, αναφερόταν ακριβώς ο λόγος για τον οποίο θα πήγαιναν τα παιδιά εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα στην εκκλησία. Ότι, δηλαδή, θα προσκυνούσαν τα ιερά λείψανα και θα κοινωνούσαν» προσθέτει.

«Αφού λοιπόν στο σχολείο μας δεν φοιτούσαν αλλόγλωσσα παιδιά, δεν υπήρχε και η παραμικρή αμφιβολία ότι κάποιος δεν κατάλαβε το νόημα της επιστολής. Έτσι, αφού και τα 73 παιδιά του σχολείου πλήρωσαν και πήγαν στην εκκλησία, θεωρούμε ότι δεν υπήρχε καμία αντίρρηση για την ενέργεια του σχολείου. Ας σημειωθεί ότι κανένας γονιός του σχολείου μας δεν υπέβαλε αίτημα για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, όπως σύμφωνα με την κοινή λογική θα έπραττε κάποιος αλλόθρησκος, σύμφωνα με τα δικαιώματά του και την πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας» τονίζει η κ. Πέτρου.

«Γιατί έγινε καταγγελία στην Επίτροπο αντί στο Υπουργείο;»
Στη συνέχεια της τοποθέτησής της, η διευθύντρια του νηπιαγωγείου αναφέρεται στο θέμα της καταγγελίας που έφτασε στην Επίτροπο Διοικήσεως: «Είναι επίσης άξιο απορίας το γεγονός της καταγγελίας, γιατί κανένας γονιός του σχολείου μας δεν ενημέρωσε τη διευθύντρια ή τις δασκάλες ότι ανήκει σε άλλο θρησκευτικό δόγμα ή έχει άλλες θρησκευτικές αντιλήψεις και ότι έχει πρόβλημα με τις ενέργειες του σχολείου μας. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να πιστέψουμε ότι κάποιος είχε αντίρρηση και αντί να καταγγείλει τη Διεύθυνση του σχολείου στο Υπουργείο Παιδείας, ή έστω να διαμαρτυρηθεί στο σχολείο γιατί δεν έδωσε εναλλακτική λύση για το παιδί του, θα αποτεινόταν στην πρόεδρο του Ομίλου Ανθρωπιστών για να παραπονεθεί, επιτρέποντας μάλιστα στο παιδί του να εκκλησιαστεί και να προσκυνήσει; Η πρόεδρος του Ομίλου Ανθρωπιστών Κύπρου, η οποία προέβη σε καταγγελία προς την Επίτροπο Διοικήσεως και Επίτροπο Δικαιωμάτων του Παιδιού, ισχυρίστηκε ότι την προσέγγισε γονιός του σχολείου μας και της κατήγγειλε το γεγονός του εκκλησιασμού. Αυτό, έτσι κι αλλιώς, της ήταν γνωστό, αφού το παιδί της φοιτούσε σε νηπιαγωγείο, το οποίο εκείνη τη μέρα ήταν μαζί με το δικό μας νηπιαγωγείο στην εκκλησία για εκκλησιασμό και προσκύνημα των ιερών λειψάνων. Και "ο νοών νοείτω"! Τουλάχιστον το δικό μας νηπιαγωγείο ανακοίνωσε τον σκοπό του εκκλησιασμού, ώστε οι γονείς να γνωρίζουν ακριβώς γιατί θα πήγαιναν τα παιδιά τη συγκεκριμένη μέρα στην εκκλησία» αναφέρει.

«Ως εκπαιδευτικοί, αλλά προπάντων ως πολίτες ενός κράτους μέλους της Ε.Ε., σεβόμαστε απόλυτα τα θρησκευτικά δικαιώματα κάθε παιδιού και γονιού και μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μας δεν θα κάναμε κάτι που θα έθιγε αυτά τα δικαιώματα. Οφείλουμε και έχουμε υποχρέωση όμως να προστατέψουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών και των γονιών, ανάμεσα σε αυτά και των Ορθοδόξων Χριστιανών» καταλήγει η κ. Πέτρου.

Διευκρινήσεις για τις εκθέσεις
«Όταν κάποιος δημοσιογράφος ασχολείται με ένα θέμα της επικαιρότητας, θα πρέπει να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να ζητά τις θέσεις όλων των πλευρών. Αναφερόμαστε στο θέμα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες, μετά και τη δημοσίευση της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως για "Προσκύνημα ιερών λειψάνων από δημόσιο νηπιαγωγείο, χωρίς να ενημερωθούν οι γονείς τους"».

Αυτό αναφέρεται επιπρόσθετα στη γραπτή τοποθέτηση της διευθύντριας του νηπιαγωγείου. Με αφορμή την εν λόγω παρατήρηση της κ. Πέτρου, δραττόμαστε της ευκαιρίας να επισημάνουμε κάτι σε σχέση με τις εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως ή και άλλων ανεξάρτητων θεσμών. Οι εκθέσεις αυτές δημοσιοποιούνται από τους ίδιους τους Θεσμούς. Είναι προϊόν μελέτης και έρευνας δικής τους. Τα ΜΜΕ δημοσιεύουν τα πορίσματα αυτά, τα οποία ως αποτελέσματα έρευνας ανεξάρτητων και έγκυρων Θεσμών είναι σεβαστά. Ως εκ τούτου, οι όποιες αντιδράσεις δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον των δημοσιογράφων ή των ΜΜΕ, αφού αυτοί δεν έχουν συμμετοχή στις έρευνες. Η όποια διασταύρωση πληροφοριών γίνεται (έτσι πρέπει τουλάχιστον) από τους Θεσμούς που διεξάγουν τις έρευνες.
Ο Φιλελεύθερος από offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)