23/3/18

Νίκος Φίλης, Σε πολύ ελάχιστα ζητήματα και όχι ουσιαστικά έχει τροποποιηθεί η Υ.Α. μου από την Υ.Α. Γαβρόγλου

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Η Στάση των δύο» με τον Άρη Τόλιο.
Αναλυτικά:
Α.Τόλιος: Πηγαίνετε που και που στην Εκκλησία;
Ν.Φίλης: “Ψέλνω καμιά φορά”

Α. Τόλιος: Το λέω γιατί μπορεί να υποστείτε θρησκευτικό μπούλινγκ. Ακουγα ιεράρχες να μιλούν εναντίον σας, ο Πειραιώς σας είπε εμπαθή, κακόπιστο και άλλα τέτοια…δεν είναι καλή ατμόσφαιρα αυτή.
Ν.Φίλης: “Δεν μπορώ να απαντώ κάθε φορά, σε τέτοιο κλίμα…Εμείς είμαστε της αγάπης και της κατανοήσεως.”
Α. Τόλιος: Μιλάτε πάντως για απόφαση σκοταδισμού από τη Δικαστική Εξουσία το μάθημα των Θρησκευτικών και -εδώ που τα λέμε- καλά κάνετε για πάρα πολλούς πολίτες. Και στην άλλη εκ των εξουσιών στην Εκτελεστική, υπάρχει πάντως ένα θέμα. Οι ΑΝΕΛ έχουν,περίπου, τις θέσεις του ΣτΕ.
Ν.Φίλης: “Κοιτάξτε. Είναι προφανές ότι καθένας αναλόγως της θέσης του στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα, διατυπώνει τις απόψεις του. Ενα πολιτικό κόμμα μπορεί να κάνει την ιδεολογική προσέγγιση στα ζητήματα αυτά και να ερμηνεύει το Σύνταγμα, παρερμηνεύοντας το, με ιδεολογικούς ακραίους όρους. Ενα Ανώτατο Δικαστήριο που εκ της αρμοδιότητος και αποστολής του πρέπει να ελέγχει την πιστή εφαρμογή του Συντάγματος και τη συνταγματικότητα των νόμων, όπως και των άλλων πράξεων της Διοικήσεως, δεν είναι δυνατόν μην λαμβάνει υπόψιν του το γράμμα του Συντάγματος και με τρόπο τόσο -εκτιμώ- λανθασμένο να προχωρεί σε παρερμηνεία του Συντάγματος σχετικά με το θέμα των θρησκευτικών.”
Α. ΤόλιοςΤο λέω διότι και να προσυπογράψω απολύτως τα λεγόμενά σας σε ό,τι αφορά στη Δικαστική Εξουσία,  κάποια στιγμή να κρίνουμε λίγο και την Εκτελεστική .
Ν.Φίλης: “Την Εκτελεστική Εξουσία την κρίνουμε διότι κρίνεται σχετικά με την απόφασή της για το μάθημα των θρησκευτικών. Πήρε μια απόφαση που δημιούργησε ένα θέμα. Στα σχολεία, η απόφαση για τη διδασκαλία των νέων προγραμμάτων των θρησκευτικών είχε θετική ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ομως υπήρξαν αντιδράσεις ορισμένων ακραίων που προσέφυγαν στο ΣτΕ το οποίο υιοθέτησε τις απόψεις των ακραίων φονταμενταλιστώνΜου φαίνεται μάλιστα κάπως παράξενο,αλλά υπάρχει μια σύμπτωση. Ο νυν πρόεδρος του ΣτΕ ο κ Σακελλαρίου, ο οποίος έχει συγκροτήσει και τη σημερινή πλειοψηφία γύρω από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι αυτός που ως νεαρός σύμβουλος, πριν από κάποια χρόνια, ήταν εισηγητής για μιαν άλλη απόφαση, επί υπουργίας Αρσένη που είχε μειώσει τις ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών, με αποτέλεσμα κάποιοι να προσφύγουν στο ΣτΕ, το οποίο αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτο να μειωθεί η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία από δύο ώρες, σε μία, εβδομαδιαίως.”
Α. Τόλιος: Λέτε ότι το ΣτΕ δεν έχει δικαίωμα να μπει σε τέτοιες αποφάσεις για το πώς θα διδάσκονται τα θρησκευτικά, είναι λέτε αντισυνταγματικό και ότι η Εκκλησία δεν έχει λόγο για τα σχολικά βιβλία..
Ν.Φίλης: Λόγο μπορεί να έχει, απόφαση όμως όχι.”
Α.Τόλιος: Η υπουργική απόφαση που έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, ουσιαστικά έχει τροποποιηθεί από τον κύριο Γαβρόγλου και τότε μάλιστα τα ρεπορτάζ έλεγαν κατόπιν πιέσεως της Εκκλησίας.
Ν.Φίλης: “Εχει τροποποιηθεί σε πολύ ελάχιστα ζητήματα και όχι ουσιαστικά.Περισσότερο σε θέματα εκφράσεων έχει τροποποιηθεί. Εγώ μεν έφυγα υπό τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε, αλλά τα θρησκευτικά που φέραμε, τα νέα προγράμματα, παρέμειναν. Η ίδια ομάδα διακεκριμένων θεολόγων και παραγωγών έκανε τους φακέλλους και όλα αυτά σε σχέση με το τι ίσχυε πριν, είναι η ημέρα με τη νύχτα. Δεν έχουμε ανατροπή των νέων προγραμμάτων.”
Α.Τόλιος: Αυτά είναι πταίσματα.. Μην ξεχνάμε ότι φύγατε από την κυβέρνηση για να κάνει ο Πρωθυπουργός το χατήρι του Ιερώνυμου. Κάτι λάθος υπάρχει στη διαχείριση των πραγμάτων από την κυβέρνηση.
Ν.Φίλης:“Προφανώς υπήρξε μια πολιτική,όχι προσωπική επιθετικότητα εκ μέρους του κ Ιερώνυμου. Και παλαιότερα είχαν τεστάρει τις κυβερνήσεις οι διάφοροι εκκλησιαστικοί ηγέτες θέτοντας ζητήματα και ζητώντας την κεφαλή επί πίνακι των υπουργών παιδεία και Θρησκευμάτων. Οπως η υπόθεση του Αντώνη Τρίτση.Το ότι υποχώρησε ο Πρωθυπουργός στην αξίωση του Μακαριωτάτου προφανώς ήταν αρνητικό γι αυτό όπως είδατε απέφυγα να πάω σε άλλο υπουργείο, παρότι είχα τιμητικές προτάσεις.Ηταν ζήτημα πολιτικής αρχής. Δεν περιφέρομαι από καρέκλα σε καρέκλα. ”
Α.Τόλιος :Μου κάνει εντύπωση η απόρριψη των προτάσεων του κορυφαίου συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, την ώρα που η μεγαλύτερη θεσμική άσκηση πρέπει να οδηγεί μάλλον σε συναινέσεις.

Ν.Φίλης: “Οι συναινέσεις πρέπει να έχουν μια κατεύθυνση.Δεν υπάρχουν συναινέσεις εν γένει.Ο κ. Αλιβιζάτος είναι ένας έγκριτος συνταγματολόγος…”

Α.Τόλιος : Απολιτίκ, όμως κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο..

Ν.Φίλης: “Οχι,δεν είναι απολιτίκ.Είναι πολύ πολιτικοποιημένος και εκ του επαγγέλματός του, πέραν της προσωπικής του στάσης και ζωής. Απολιτίκ συνταγματολόγος δεν υπάρχει. Ο κύριος Αλιβιζάτος έχει διατυπώσει κάποιες ιδέες για ένα καινοτόμο Σύνταγμα, προ διετίας,οπότε είχε δημοσιευθεί ένα σχετικό βιβλιαράκι από την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, δεν με βρίσκουν σύμφωνο πολλά απ όσα λέει. Μερικά πρέπει να τα συζητήσουμε.Η δουλειά της αναθεώρησης είναι δουλειά των βουλευτών και της Βουλής. Πεδίο της αναθεώρησης είναι το Κοινοβούλιο ”

Σε άλλο σημείο , ο κ Φίλης είπε :
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι υπάρχει θέμα αναθεώρησης του άρθρου 3 . Πράγματι ο κ Αλιβιζάτος σε αυτό το σχέδιο για το καινοτόμο Σύνταγμα ζητεί κατάργηση του άρθρου 3. Εχει μια λογική αυτό. Αρα ανοίγει το θέμα.Δεν ακούω τίποτε από το ΠΑΣΟΚ . Ακούω από το ΚΗΔΙΣΟ,το ΠΟΤΑΜΙ , το ΚΚΕ και η ΝΔ , κάτι έλεγε παλαιότερα, αλλά τώρα τηρεί σιγήν ιχθύος»
                                 «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)