25/9/18

Διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των Ιεραρχών των Εκκλησιών Ουκρανίας και Κωνσταντινουπόλεως

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο της Μόσχας με αφορμή τα σχέδια παραχώρησης από το Φανάρι του αυτοκέφαλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μετά την απόφαση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου να μην μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και η Ρωσική Εκκλησία να μη συμμετέχει σε επιτροπές όπου θα προΐστανται εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, έντονη είναι σήμερα και η αντίδραση εκ μέρους της Ουκρανίας.
Η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας) που συνεδρίασε σήμερα καλεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις και να μην παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία, όπως ορίζεται από το κανονικό δίκαιο.
Παράλληλα, έλαβε την απόφαση να αναστείλει τα συλλείτουργα με τους ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που έλαβε χώρα στη Λαύρα του Κιέβου.
«Η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να μην παραβιάζει το κανονικό της έδαφος. Οι επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καλούνται να αναστείλουν τα συλλείτουργα με ιεράρχες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης» αναφέρει η ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)