15/12/18

Αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας: Ασήμαντη η «ενωτική σύνοδος» στην Ουκρανία

Καμία αξία δεν έχει η αποκαλούμενη «ενωτική σύνοδος» που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία νωρίτερα σήμερα και η Κωνσταντινούπολη πρέπει να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μηδαμινή χαρακτηρίζει την αξία της αποκαλούμενης «ενωτικής συνόδου» που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλάσοφ.

«Η Κωνσταντινούπολη έχει τώρα σοβαρό καθήκον να εξηγήσει στους αρχηγούς των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών γιατί αυτοί που θεωρούνταν πρόσφατα σχισματικοί θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίζονται ως κληρικοί με τα ίδια δικαιώματα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, ο μη κανονικός μητροπολίτης Περεγιασλάβ και Μπίλα Τσέρκβα Επιφάνιος (Δουμένκο) ανακυρήχηκε ο νέος επικεφαλής της σχισματικής ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας, σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Η κανονική αξία αυτής της συγκέντρωσης διαφόρων ατόμων, υπό την ηγεσία ενός ξένου επισκόπου από τη Γαλλία, ο οποίος δεν καταλαβαίνει λέξη στην ουκρανική γλώσσα, αλλά και του προέδρου της χώρας, του οποίου το σύνταγμα επιβάλλει τον διαχωρισμό της εκκλησίας και του κράτους, είναι ασήμαντη για εμάς. Είναι γεγονός ότι συγκέντρωσε άτομα, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει νομικά δικαιώματα ενός επίσκοπου, ενώ ένας από τους μη-κανονικούς κληρικούς εκλέχτηκε από αυτούς ως επικεφαλής της μη κανονικής εκκλησίας », δήλωσε ο Μπαλασόφ.

«Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο αποφάσισε να δώσει τον ιερό χαρακτήρα σε αυτή τη σύνοδο, έχει τώρα ένα δύσκολο έργο: να εξηγήσει τις ενέργειές του στον υπόλοιπο Ορθόδοξο κόσμο και να πείσει τους αδελφούς του, αρχηγούς τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών, να αναγνωρίσουν την ισοτιμία τους με τους χριστιανούς σχισματικούς, που ποτέ δεν ομολόγησαν την αμαρτία του σχίσματος. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι θα είναι καθόλου εύκολος άθλος», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)