8/3/19

Οι Διευθυντές των σχολείων (οφείλουν να) γνωρίζουν το θρήσκευμα των μαθητών

Με πρόσφατη Κ.Υ.Α. των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας δίνεται «Πρόσβαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η πρόσβαση του Υπουργείου Παιδείας στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» δίνεται μεταξύ άλλων για την άσκηση της αρμοδιότητάς του που αφορά στην «Εγγραφή μαθητών σε Γυμνάσια/ Λύκεια». Οι αναφερόμενες στην άσκηση της αρμοδιότητας αυτής σχετικές διατάξεις είναι:
- Κεφ. Γ' (άρθρα 8-15) της 10645/ΓΔ4/22-1- 2018 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 120)
- Άρθρ. 21 και 22 της 10645/ΓΔ4/22-01- 2018 υπουργική απόφαση (Β' 120).
Μεταξύ άλλων στις προαναφερόμενες διατάξεις προβλέπεται η καταχώριση του θρησκεύματος  ανάμεσα σε άλλα «στοιχεία που καταχωρίζονται κατά την εγγραφή ή κατά τη διάρκεια φοίτησης του/της μαθητή/τριας στο Ατομικό Δελτίο» (άρθρο 11, παρ. 1΄, περιπτ. α΄, υποπερ. ιι΄) καθώς και στα  «στοιχεία που καταχωρίζονται κατά την εγγραφή ή κατά τη διάρκεια φοίτησης του/της μαθητή/τριας στο Μητρώο Μαθητών/τριών» (άρθρο 11, παρ. 2, περιπτ. α΄, υποπερ. ηη΄).
Η καταχώριση του θρησκεύματος είναι απαραίτητη καθώς αποτελεί στοιχείο που περιέχεται υποχρεωτικά και στους Απολυτήριους τίτλους των μαθητών. Εξάλλου και το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα μηχανογραφικής υποστήριξης των σχολικών μονάδων myschool προβλέπει την καταχώρηση του θρησκεύματος του μαθητή (πλήρες εγχειρίδιο χρήσης (pdf) myschool, σελ. 38 και 51).
Μέχρι σήμερα κάποιοι Διευθυντές σχολείων άφηναν κενή τη φόρμα για το «θρήσκευμα» των μαθητών, κάποιοι δε εξ αυτών κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων τύπωναν Απολυτήριους τίτλους χωρίς θρήσκευμα, ισχυριζόμενοι ότι αδυνατούν να γνωρίζουν το θρήσκευμα των μαθητών καθώς αυτό δεν είναι καταχωρημένο στα Πιστοποιητικά Γέννησης ή στα Πιστοποιητικά Οικογενειακής Κατάστασης που λάμβαναν από τους Δήμους (συνήθως μέσω ΚΕΠ). Για να συμπληρώσουν ωστόσο το θρήσκευμα των μαθητών, όπως έχουν υποχρέωση εκ του νόμου, θα πρέπει  να αναζητούν μέσω ΚΕΠ τις «Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης» των μαθητών στις οποίες είναι καταχωρημένο και το θρήσκευμά τους.
Με την τωρινή διασύνδεση του Υπουργείου Παιδείας με το «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών η εύρεση του θρησκεύματος των μαθητών θα καταστεί ευκολότερη.
Περιττό να σημειωθεί ότι οι Διευθυντές των σχολείων οφείλουν εκ του νόμου να γνωρίζουν το θρήσκευμα των μαθητών  και για την ορθή εφαρμογή του πλαισίου απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με την ισχύουσα εγκύκλιο Λοβέρδου μόνο σε αλλόθρησκους ή ετερόδοξους ή άθρησκους μαθητές. 
ΚΥΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΥΠΠΕΘ ΣΤΟ ΄ΜΗΤ... by on Scribd

9 σχόλια:

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Να σημειωθεί ότι Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητείται να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα Απολυτήρια των μαθητών παραμένει αναπάντητη από τον Κώστα Γαβρόγλου.
Δείτε την Ερώτηση: https://thriskeftika.blogspot.com/2018/06/29.html

Ανώνυμος είπε...

"έχουν υποχρέωση εκ του νόμου, θα πρέπει να αναζητούν μέσω ΚΕΠ τις «Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης» των μαθητών στις οποίες είναι καταχωρημένο και το θρήσκευμά τους ... Με την τωρινή διασύνδεση του Υπουργείου Παιδείας με το «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών η εύρεση του θρησκεύματος των μαθητών θα καταστεί ευκολότερη."

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

1.Δεν πρόκειται φυσικά κανείς να το κάνει ούτε να τους συστήσει κάποια αρχή να το κάνουν.
2.Στην πρώτη προσφυγή για παραβίαση της ιδιωτικότητας οι αναγραφές που λες θα πάνε όλες εκεί που πήγαν και οι ανάλογες αναγραφές των ταυτοτήτων.
3.Και να μην υπάρξει προσφυγή είναι θέμα μικρού χρόνου να απαλειφθούν από κάθε δημόσιο έγγραφο, μεταξύ των οποίων και τα απολυτήρια, οι αναφορές στα θρησκεύματα.
4.Θα έχει και πλάκα γιατί αυτό δε θα προλάβουν να το κάνουν οι αριστεροί της ουδετεροθρησκείας και μάλλον θα το κάνουν αυτοί που ακόμα μια φορά πουλάνε θρησκευτική παραμύθα.

Είναι κρίμα να βιάζετε το μυαλό σας ώστε να μην θέλετε να καταλάβετε τον κόσμο στο τελευταίο update.

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποιος ενοχληθεί από την αναφορά μου σε αυτούς που προεκλογικά πουλάνε θρησκευτική παραμύθα σας υπενθυμίζω τις υπογραφές του τότε αρχηγού της ΝΔ και αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Υπογραφές τις οποίες αυτοί που τις έβαλαν τις έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όταν στη συνέχεια κυβέρνησαν.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο αλλά αυτό ίσχυε πάντα. Οι διατάξεις άλλωστε που αφορούν τις εγγραφές μαθητών μολονότι ανανεώθηκαν μόλις πέρυσι (10645/ΓΔ4/22-1- 2018) δεν άλλαξαν ως προς το σημείο που αναφέρουν την αναγραφή του θρησκεύματος των μαθητών στα Ατομικά Δελτία, το Μητρώο Μαθητών και στους Απολυτήριους Τίτλους.
Αυτά ισχύουν μέχρι τώρα. Εάν υπάρξει αλλαγή στο μέλλον θα το δούμε.

Επίσης, οι Διευθυντές σύμφωνα με την ίδια Υ.Α. βασίζονται στη γνώση του θρησκεύματος των μαθητών ώστε να μην μετρούν τις απουσίες μαθητών μουσουλμανικού θρησκεύματος ή καθολικού δόγματος σε κάποιες ημέρες θρησκευτικών εορτών της πίστεώς τους.

Με βάση το θρήσκευμά τους άλλωστε οι Μουσουλμάνοι μαθητές της Θράκης εισάγονται σε ΑΕΙ με ειδικό ποσοστό επί των θέσεων εισακτέων.

Εάν υπάρξει πλήρης διαγραφή του θρησκεύματος των μαθητών με το δήθεν επιχείρημα της "ιδιωτικότητας" της πίστης ή ως πράξη προστασίας προσωπικού δεδομένου οι πρώτοι που θα πληγούν είναι οι αλλάθρησκοι και ετερόδοξοι.

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτό το σχόλιο θα συμφωνήσουμε αλλά δυστυχώς σε τούτη τη χώρα έτσι γίνεται. Υποκρισία, μούφα, μπαρούφα, κομματικό εμπόριο της θρησκείας, κομματικό εμπόριο των δικαιωμάτων, δηθενιά, όπου φυσά ο άνεμος και ο κάθε είδους τυχοδιωκτισμός κτλ κτλ.
Κάπου αλλού που εννοούν τα πράγματα θα λέγανε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.
Εμείς όμως πρέπει να καταλάβουμε πως στο τωρινό update του δυτικού κόσμου η θρησκεία είναι ελεύθερη ιδιωτική υπόθεση και να λειτουργήσουμε με σοβαρούς επιστημονικούς όρους εντός αυτού του πλαισίου. Διαφορετικά θα χαριεντιζόμαστε με τις εμμονές μας και σε τελική ανάλυση θα μετράμε αντίστροφα ...

Ανώνυμος είπε...

Νεοταξίτη ανώνυμε "το τωρινό update του δυτικού κόσμου η θρησκεία είναι ελεύθερη ιδιωτική υπόθεση" είναι κατόρθωμα των σκοτεινών ΝΕΟΤΑΞΙΚΩΝ δυνάμεων που θέλουν την κυριαρχία σ΄ όλο τον κόσμο και δεν θέλουν την Ορθοδοξία.
Ακόμα να το καταλάβεις και κοιμάσαι καταμεσήμερο τον ύπνο του νεοταξικά ταϊσμένου με την νεοταξίτικη προπαγάνδα!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δηλαδή στον ΄΄δυτικό κόσμο η θρησκεία είναι ελεύθερη ιδιωτική υπόθεση΄΄ θα πρέπει ΄΄σε τελική ανάλυση να μετράμε αντίστροφα ΄΄ και για την επιβολή ή αποδοχή της Νέας Τάξης του Σατανισμού ; Και στην εποχή του Ιησού Χριστού υφίστατο η ειδωλολατρεία, η μαντεία, η μαγεία, η αστρολογία και αρχαία Θρησκεύματα αλλά Εκείνος αντιστάθηκε κομίζοντας κάτι το καινούργιο για όλον τον Κόσμο, διαχρονικά. Το ίδιο έπραξαν και προ Εκείνου οι Προφήτες της Π.Δ. Τι κρίμα, ενόψει μάλιστα και της Αγίας Τεσσαρακοστής, να γράφονται - υποτίθεται - από κάποιον Θεολόγο τέτοια πράγματα διαπνεόμενα από το νοσηρό πνεύμα της εγκοσμίκευσης.

Ανώνυμος είπε...

@12:27 μ.μ.:
Ενώ ο Σύριζα είναι το Κόμμα που έλεγαν τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη και πράττουν αντιστοίχως ; Ωραίο ανέκδοτο! Πρόσεξε μόνον μη συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Δεξιά και καταπιείτε όλοι εσείς τη γλώσσα σας.

Ανώνυμος είπε...

9 Μαρτίου 2019 - 8:10 π.μ.:
Το σχόλιό σου, ανώνυμε, επιβεβαιώνει όχι μόνον την ανακολουθία της Ν.Δ. στο θέμα του θρησκεύματος επί των ταυτοτήτων, όπως θέλεις πολιτικά να προβάλλεις μονομερώς, αλλά και το πόσο δίκαιο είχανε όσοι, μεταξύ των οποίων και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όταν υποστήριζαν με στεντόρεια φωνή συνεχώς καθώς και στις λαοσυνάξεις του Ιουνίου του 2000 πως αυτό θα ήταν απλά η απαρχή του ( σταδιακού ) ξηλώματος κάθε τι Χριστιανικού, σε αυτή τη χώρα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)