18/7/19

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, «Καμία μορφή συζήτησης δεν μπορεί να γίνει για τα Θρησκευτικά πριν δούμε την απόφαση του ΣτΕ για τις αιτήσεις ακύρωσης των Υ.Α. Γαβρόγλου»

Στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου μίλησε σήμερα Πέμπτη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
Απαντώντας καταρχάς στο δημοσιογραφικό ερώτημα «Το θέμα των Θρησκευτικών επανέρχεται προς συζήτηση;» είπε: «Για το θέμα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία μορφή συζήτησης εάν πρώτα δεν δημοσιευτούν και δεν δούμε ποιες είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας απέναντι στις προσφυγές οι οποίες κατετέθησαν κατά των Προεδρικών Διαταγμάτων, των Υπουργικών Αποφάσεων του κ. Γαβρόγλου».

Επιπλέον στο ερώτημα «Η διδασκαλία των Θρησκευτικών όπως αυτή γίνεται σήμερα είναι κι αυτή που επιθυμεί η Εκκλησία, είναι αυτή που επιθυμείτε εσείς;» ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απάντησε: «Που γίνεται σήμερα; Όχι. Γι’ αυτό και η Εκκλησία τόσο καιρό βρίσκεται σε ένα διάλογο με την Πολιτεία για να διαμορφώσει το πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών σύμφωνα με τις αρχές και τις προϋποθέσεις που εξαρχής είχε θέσει η Ιεραρχία».
Υπενθυμίζουμε αφενός ότι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι μέλος της Τριμελούς εξ αρχιερέων επιτροπής που έκανε διάλογο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα Θρησκευτικά αφετέρου δε ότι αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις προσφυγές ακύρωσης των Υ.Α. Γαβρόγλου που ισχύουν στα σχολεία σήμερα. Σε αυτή την αναμενόμενη απόφαση αναφέρθηκε σήμερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για τις Υ.Α. Γαβρόγλου;
Αφού τα προγράμματα για τα Θρησκευτικά επι Φίλη και επι Γαβρόγλου είναι πανομοιότυπα εκτός λίγων αλλαγών ανούσιων.
Και αφού καταδικάστηκαν τα προγράμματα για τα Θρησκευτικά επι Φίλη από το ΣτΕ.

Γιατί να περιμένουμε; Δεν καταλάβα.

Ανώνυμος είπε...

Όταν την Άνοιξη του 2018 εκδόθηκαν απανωτές, η μία μετά την άλλη, οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωναν τις Υ.Α. Φίλη, ο μεν Γαβρόγλου έσπευσε ήδη προκαταβολικά να εκδώσει νέες πανομοιότυπες αποφάσεις με άλλη υπογραφή, τη δική του, ο δε Μεσσηνίας ερωτηθείς για τις αποφάσεις εκείνες του ΣτΕ είπε ότι αυτές δεν αφορούν τις Υ.Α. Γαβρόγλου που ισχύουν αλλά άλλες προγενέστερες οπότε, κανένα πρόβλημα, συνεχίζουμε τον διάλογο επί των ΦΕΚ Γαβρόγλου. Αρνήθηκε ο Μεσσηνίας το οφθαλμοφανές ότι οι δύο Υ.Α. είναι ίδιες αλλά και την ουσία των αποφάσεων του ΣτΕ που δεν άφηναν κανένα περιθώριο παρανόησης και ακύρωναν τα "νέα Θρησκευτικά" είτε Φίλη είτε Γαβρόγλου, εγώ θα τα έλεγα πιο εύστοχα "Θρησκευτικά Γιαγκάζογλου" γιατί εκείνος και η ομάδα του τα έγραψαν, οι άλλοι απλώς υπέγραψαν. Η ακύρωση μάλιστα ήταν για πολλούς και ποικίλους λόγους αντισυνταγματικότητας. Πως λοιπόν συνεχίστηκε εκείνος ο διάλογος;

Τώρα, κάλλιο αργά παρά ποτέ, ο Μεσσηνίας λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κανένα διάλογο εάν δεν δει την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ. Μέχρι τότε; Μέχρι την έκδοσή της; Κρίνει ο Μεσσηνίας ότι καλώς θα έχουν τα πράγματα εάν κυλήσει και η ερχόμενη σχολική χρονιά με τα Θρησκευτικά των Υ.Α. Γαβρόγλου και τους Φακέλους Μαθήματος; Κανένα πρόβλημα;

Εάν πάλι, παρ'ελπίδα, η νέα απόφαση του ΣτΕ βγει όπου να ΄ναι και είναι ακυρωτική ακολουθώντας το σκεπτικό των προηγούμενων δύο, τότε η Εκκλησία (και ο Μεσσηνίας) θα ζητήσουν επαναφορά του Αναλυτικού Προγράμματος και των παλιών βιβλίων και άμεση απόσυρση των Π.Σ. και των Φακέλων;

Γενικώς, οι δικαστικές αποφάσεις έχουν πλήρη ισχύ και δεν αποφασίζουμε εν αναμονή άλλων αλλά με τις ήδη υπάρχουσες!

Αλλά για τον Μεσσηνίας (και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο) ισχύει το του λαού "όποιος δεν θέλει να ζημώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει". Εάν δεν θέλεις να εφαρμόσεις τις αποφάσεις του ΣτΕ φτιάχνεις επιτροπές και κάνεις διαλόγους ατέλειωτους. Σας μάθαμα πλέον. Καλά γράφει το ιστολόγιο: Εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ χωρίς διάλογο με τον Ιερώνυμο και τις επιτροπές του. Ακούει όμως η νέα κυβέρνηση; Ή για μια ακόμη φορά η Ν.Δ. θα υπηρετήσει τις πολιτικές των "αριστερών" για τα Θρησκευτικά;

Αναμένουμε...

Ανώνυμος είπε...

Και η δική μου γνώμη ήταν εξ αρχής διατυπωμένη εδώ στο Ιστολόγιο και παραμένει η ίδια : H πιστή, κατά γράμμα και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και να μην περιμένουμε τίποτα απολύτως από την Ιεραρχία ούτε να επιζητούμε την ανάμιξή της, διότι τίποτε θετικό δεν πρόκειται να προκύψει από τους σημερινούς ΄΄αγίους΄΄ αυτούς Πατέρες. Άλλωστε η πλειοψηφία της Ιεραρχίας είχε ανεχθεί, αδρανήσει ή και προσχωρήσει στη λογική των Ν.Π.Σ. ενώ μερικοί τα προήγαγαν κιόλας ως πρωτοπόρα στα ΜΜΕ, σαν γνήσιοι ριψάσπιδες. Έπειτα οι κύριοι αυτοί έλαβαν χωρίς να κουραστούν από την νέα κυβέρνηση αυτό που ήθελαν δηλαδή να μην απολυθούν, εξασφαλίζοντας θέση και μισθό... Τα υπόλοιπα λ.χ. μάθημα Θρησκευτικών τα θεωρούν λεπτομέρειες που δεν θα ασχοληθούν καθώς δεν μας έδειξαν πως τους ενδιαφέρουν ή τα παίρνουν στα σοβαρά.
Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

"Γενικώς, οι δικαστικές αποφάσεις έχουν πλήρη ισχύ και δεν αποφασίζουμε εν αναμονή άλλων αλλά με τις ήδη υπάρχουσες! ".

Πολύ σωστό.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ...σοβαρές "αναλύσεις". Η φανατική τύφλωσή σας δεν έχει όρια...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου (18 Ιουλίου 2019 - 10:43 μ.μ.)!

Ανώνυμος είπε...

"δήλωση της Υπουργού ότι προτίθεται να εφαρμόσει τις δύο τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες ακυρώθηκαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά."
Δήλωση που γέμει αοριστίας.Η άμεση λύση από τις 11 Σεπτεμβρίου: Να επανέλθουν τα "προ - γιαγκαζόγλεια" σχολικά εγχειρίδια, δηλ. τα προηγούμενα των "Φα(σ)κέλων" για να μπορούν οι Θεολόγοι να διδάξουν με ασφαλές και ακίνδυνο περιεχόμενο, μέχρι να βρεθεί η νέα λύση για τα υπο βελτίωσιν εγχειρίδια που θ απροταθούν. Σθεναρό ΟΧΙ στους Φακέλους ακόμα και αν έχουν ήδη τυπωθεί και είναι έτοιμοι στις αποθήκες του Διόφαντου.

Ανώνυμος είπε...

Η δική σου φανατική κακοκαιρίτικη τύφλωση 10:43 μ.μ. δεν μπορεί να αρθρώσει ούτε ένα επιχείρημα. Μόνο ύβρεις!

Οι σχολιαστές μιλούν με επιχειρήματα και δείχνουν ότι δεν έχουν κανένα φανατισμό.

Φ.

Ανώνυμος είπε...

Ο γνωστός τρολλαριστής και υστερικός θιασώτης των νπσ του σύριζα ξανακτύπησε αφρισμένος... Δεν είναι άλλος από τον 18 Ιουλίου 2019 - 10:43 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 10.43. Η τύφλωση δεν είναι μεταδοτική. Ή την έχεις ή δεν την έχεις. Εσύ ως οπαδός του "Καιρού" φαίνεται ότι την έχεις μέσα σου γι αυτό και βρίζεις και χαρακτηρίζεις, χωρίς να μπορείς να αντιπαρατεθείς με επιχειρήματα. Όλοι εσείς του "Καιρού", επειδή όντως πάσχετε από εγωκεντρική πνευματική τύφλωση και επιλεκτισμό, θεωρείτε τους εαυτούς σας άριστους, επίλεκτους και όλους τους άλλους τυφλούς και βλάκες και ό, τι και να πουν ως υποδεέστερο από τη δική σας γνώση και κρίση. Γι αυτό και ταλαιπωρείτε με την τυφλότητά σας επί τόσα χρόνια, με αυτά τα εξαμβλώματα προγράμματα και τις φυλάδες σας, πιστεύοντας ότι είναι τα καλύτερα και τα πιο δημοκρατικά και προοδευτικά από όλα τα προηγούμενα. Συνεχίστε να ζείτε στην τύφλα σας. Δεν θα σας ακολουθήσουμε, όμως όλοι μας ούτε τα ορθόδοξα παιδιά στο βάραθρο που οδηγείστε με αυτές τις συμπεριφορές. Μετανοείτε επιτέλους!! δεν βλέπετε ότι έχετε καταστρέψει με τις εξυπνάδες και τον εγωκεντρισμό σας το μάθημα; Όλοι απεχθάνονται τα έργα σας. Δεν διαβάσατε τι είπε ο Φίλης τον οποίον ακολουθείτε: ότι το μάθημα ήθελε σταδιακά να το μετατρέψει σε θρησκειολογία και μετά σταδιακά σε μάθημα Φιλοσοφίας με τη δική σας βοήθεια. Τυφλοί εκεί μας οδηγούσατε αλλά το ΣτΕ δεν έχει τη δική σας τύφλωση. Άντε φτιάξε κανένα άλλο αφήγημα φανατισμένοι του Φίλη και του Γαβρόγλου!!!

Ανώνυμος είπε...

Μην σας κάνει εντύπωση η πολεμική και οι χαρακτηρισμοί εναντίον των παραδοσιακών θεολόγων. Εδώ ο Γαβρόγλου έλεγε σκοταδιστικές τις αποφάσεις των δικαστών του ΣτΕ!!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Συνάδελφο της 19 Ιουλίου 2019 - 2:36 π.μ. Κυριολεκτικά τον έσβησε τον΄΄καιροσκόπο΄΄ @10.43 και τον συν αυτώ πρόθυμο ακόλουθό του @11:23 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Μας έχει βγάλει το λάδι -ίσως επειδή είναι επίσκοπος στη Μεσσηνία- ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος με τις παλινωδίες του. Τώρα περιμένει τη νέα απόφαση του ΣτΕ. Αλήθεια, ο περίφημος διάλογος για τα Θρησκευτικά πότε σταμάτησε; Η Τριμελής επιτροπή πόσα μέλη έχει τελικά σήμερα; Πότε συνεδρίασε τελευταία φορά; Δέχεται τους Φακέλους ως έχουν, αποσταλέντες στα σχολεία; Αν όχι, γιατί δεν καταγγέλλει τον Γαβρόγλου;
Ελπίζω Θεολόγοι, γονείς και μαθητές να έχουν πλεον καταλάβει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι επιτροπές του με μέλη επιλεγμένα προσακτικά στην καλύτερη τους "δουλεύει" και στη χειρότερη έχει ανταλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών με άλλες εξυπηρετήσεις. Και ο νοών νοείτω... (έργα της Αρχιεπισκοπής με τη Δούρου, αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Ιερά Σύνοδο και Μητρ. Βόλου, επιχορηγήσεις Ακαδημίας Βόλου, Μητρ. Βόλου, Αρχιεπισκοπής και των ιδρυμάτων αυτής, κ.α. πολλά γνωστά και άγνωστα).
Τα δικά μας να προχωράνε και ποιος νοιάζεται για μάθημα Θρησκευτικών, προσλήψεις κληρικών, ουκρανικό και τα τοιαύτα. Αυτά τα εξετάζουν επιτροπές...

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Η ΑΥΓΗ σε άρθρο της σήμερα, 19/7/2019 περιγράφει ως εξής όσα είπε ο Μητρ. Μεσσηνίας για τα Θρησκευτικά: "Ειδικά για το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών ο Χρυσόστομος έδειξε να ευελπιστεί σε νέο μπλόκο από το ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία μορφή συζήτησης εάν πρώτα δεν δημοσιευθούν και δεν δούμε ποιες είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ απένταντι στις προσφυγές οι οποίες κατετέθησαν κατά των Προεδρικών Διαταγμάτων των αποφάσεων του κ Γαβρόγλου".

Ανώνυμος είπε...

Ο Γαβρόγλου έλεγε σκοταδιστικές τις αποφάσεις των δικαστών του ΣτΕ για την επαναφορά των παραδοσιακών Ορθόδοξων Θρησκευτικών αλλά για την απόφαση που έθετε οριστικά, μια εβδομάδα πριν της Ευρωεκλογές του Μαϊου 2019, ταφόπλακα στις ελπίδες των Εκπαιδευτικών για επαναφορά των Δώρων, που δικαιούμαστε όλοι, όταν το ΣτΕ δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από την Κυβέρνηση του Σύριζα και ενέδωσε τότε ήταν μάλλον Αντισκοταδιστικό. Ντροπή!

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή στον Γαβρόγλου και στην κυβέρνηση Σύριζα. Μόνο Ντροπή!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει περίπτωση να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες με τη συγκεκριμένη θέση και όχι η αλήθεια;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)