28/7/19

Νίκη Κεραμέως για Θρησκευτικά: Θα μελετήσουμε το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί και θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Πρώτο ΘΕΜΑ της Κυριακής (28.07.2019) παραχώρησε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μεταξύ άλλων απάντησε σε ερωτήματα για το μάθημα των Θρησκευτικών και τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Μεταφέρουμε τις απαντήσεις της:
Τι θα γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών;

Υπάρχουν δύο αποφάσεις του ΣτΕ του 2018 οι οποίες έχουν κρίνει το πρόγραμμα σπουδών αντισυνταγματικό ενώ εκκρεμεί η έκδοση δύο ακόμη δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τα πιο πρόσφατα προγράμματα της προηγούμενης ηγεσίας. Θα μελετήσουμε το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί και θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα.

Θα σταματήσει η Εκκλησία να είναι σε καθεστώς τιμωρίας όπως λένε οι ιεράρχες όπως ήταν από τη στιγμή που δεν αποδέχθηκε την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για το μισθοδοτικό των ιερέων;
Η πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2018 τελικά απορρίφθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με την αποσύνδεση του μισθολογίου τους από το Δημόσιο και ότι στο εξής θα υπάρχει ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με την Εκκλησία για τα θέματα που άπτονται των μεταξύ μας σχέσεων.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον, όπως καταλαβαίνω η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θα περιμένει τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ. Υπάκουσαν άμεσα στην πρόταση του Μεσσηνίας; Ή σε εκείνη του Δημήτρη Μόσχου;

Δεύτερον, στην απάντηση της κ. Κεραμέως "Θα μελετήσουμε το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί και θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα" μετράω τρία (3) "ΘΑ". Πολύ μελλοντικά βλέπω πως ΘΑ ασχοληθεί με το θέμα.

Βλέπετε Καλαντζής και Ψάλτου παραμένουν στο ΥΠΑΙΘ και στο ΙΕΠ αντίστοιχα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από πρόσωπα. Τι λέτε να προτείνουν οι δύο αυτοί κύριοι;

Ανώνυμος είπε...

Η κ. Υπουργός δεν ζητούσε επίμονα από τον κ. Γαβρόγλου να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣΕ για τα Θρησκευτικά; Τι μεσολάβησε και τώρα δηλώνει ότι «θα μελετήσουμε το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί». Φαίνεται δυστυχώς ότι οι «καλοθελητές» θα περάσουν τη γραμμή τους. Η κ. Υπουργός όμως θα είναι εκτεθειμένη αν δεν τηρήσει η ίδια αυτά που ζητούσε από τον προηγούμενο Υπουργό. Κρίμα !!

Ανώνυμος είπε...

Η νόμιμη διαδικασία είναι να περιμένουμε τις αποφάσεις ΣτΕ, όποια κι αν είναι η αντίληψή μας επί του θέματος.
Ας μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν περίμενε αλλά προχωρούσε στην έκδοση νέων "αναθεωρημένων ΠΣ". Το να περιμένουμε δείχνει στοιχειώδη σεβασμό στο ΣτΕ.
Ας περιμένουμε λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Ο χρόνος περνάει,έρχεται ο Σεπτέμβριος,θα μας πουν δεν προλαβαίνουν.Άλλη μια χρονιά με τα θρησκευτικά αυτά,με τα οποία θα μας αξιολογήσουν κιόλας.Άλλη μια κωλοτούμπα μετά τις Πρέσπες..

Ανώνυμος είπε...

Αιδώς Αργείοι

Ορθοδοξία και ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε μαζί. Σε χρόνο dt δεν προλαβαίνουν να διορθώσουν τα αδιόρθωτα από την κυβέρνηση στο μάθημα των Θρησκευτικών, που έχει στην ύλη τον αυτόχειρα Άσιμο ως πρότυπο. Αλλά πολλοί πιπιλίζουν στο στόμα την καραμέλα ''όλοι ίδιοι είναι''. Όχι. Στην πράξη διαλέγεις από τις ελιές που έχουν το λιγότερο δάκο. Δεν περιμένεις από τη μια στιγμή στην άλλη η κόλαση να γίνει παράδεισος. Εδώ μας έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Άγιο Φως είναι παγανιστικό έθιμο. Κύριε ελέησον!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)