27/9/19

Κεραμέως για Θρησκευτικά: Θα αρχίσουμε τη διαδικασία εκπόνησης νέων θρησκευτικών μαθημάτων

Συνέντευξη στο Euractiv παραχώρησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο μάθημα των Θρησκευτικών μετά και τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ. Το Euractiv  αναφέρει σχετικά:

H πορεία των θρησκευτικών: Η ζεστή πατάτα
Η συζήτηση πάνω στα θρησκευτικά μαθήματα στα σχολείο, τελευταία, έχει ανάψει, καθώς το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ότι τα τελευταία μαθήματα θρησκευτικών, που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν αντισυνταγματικά.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα, είχε εισάγει ένα νέο πρόγραμμα θρησκευτικών μαθημάτων, όπου σύμφωνα με το ελληνικό δικαστήριο, δεν προωθούσε την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση», η ίδια επίσης συμπλήρωσε πως: «Το πρόγραμμα μαθημάτων θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τους ορθόδοξους μαθητές».
Ο Σύριζα, τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, δήλωσε ότι αυτό ήταν μια απόφαση «μεσαιωνική και επικίνδυνα αναχρονιστική».
Η κ. Κεραμέως σχολιάζοντας το παραπάνω, ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη μεγαλύτερη συντριπτική πλειοψηφία, αποτελούμενη από χριστιανούς ορθόδοξους […] θα αρχίσουμε τη διαδικασία εκπόνησης νέων θρησκευτικών μαθημάτων, πάντα σε ισορροπία με τις αποφάσεις των ανώτερων δικαστηρίων».

8 σχόλια:

  1. "Θα αρχίσουμε τη διαδικασία εκπόνησης νέων θρησκευτικών μαθημάτων", λέει η Υπουργός. Εντάξει, ας συμφωνήσουμε ότι είναι σωστή η απόφαση. Μέχρι την εκπόνηση των νέων Προγραμμάτων και βιβλίων, διαδικασία που απαιτεί κατ' ελάχιστον 3-4 χρόνια, ποια θρησκευτικά θα διδάσκονται;
    Ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ οδηγούν στα Αναλυτικά Προγράμματα και βιβλία πριν το 2016. Κάθε άλλος νομικίστικος ακροβατισμός θα οδηγήσει σε μεγάλη αναστάτωση σε όλα τα επίπεδα και θα εκθέσει την Υπουργό στον γνωστό πολιτικό κίνδυνο που διατρέχουν όλοι οι Υπουργοί Παιδείας των τελευταίων κυβερνήσεων, αυτόν της πολιτικής εξαφάνισης. Θέλετε παραδείγματα; Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλος, Φίλης, Γαβρόγλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανωνυμε 11:22 μ.μ, σε 3-4 χρονια δε θα υπαρχει το μαθημα.Γιατι λοιπον αναρωτιεσαι για το ποια βιβλια θα διδασκονται; Μην ανησυχεις για την τυχη των πολιτικων,να ανησυχεις για τον κλαδο μας που σε 5 χρονια δε θα υφισταται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είστε φοβεροί εσείς οι καιριτες που επειδή σας κατάργησαν το νεοεποχιτικο μάθημα σας κινδυνολογειτε χειρότερα κ από τους άθεους.το δήθεν υποχρεωτικό πολυθρησκειακο μάθημα δεν έπεισε κανένα ούτε τους αλλόθρησκους ούτε τους άθεους που παίρνουν απαλλαγή αβερτα.οσο εξαφανίστηκε ο χριστιανισμός τους πρώτους τρεις αιώνες που διώχθηκε ανελέητα τόσο θα εξαφανιστούν τα θρησκευτικά γιατί πολύ απλά η αλήθεια του Χριστού δεν χανεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρχονται μεγάλες εκπλήξεις από την κ. Κεραμέως,κρατάει σαν θρησκειολογικό το αντισυνταγματικό ΠΣ,με κάποιες αλλαγές,δηλ περισσότερη ύλη για άλλες θρησκείες, για όλους τους μαθητές και δίνει δικαίωμα επιλογής στους μαθητές που θέλουν Ορθόδοξο μάθημα ,καλύπτοντας τις συνταγματικές επιταγές.Πετυχαίνει έτσι να λύσει τον γόρδιο δεσμό,ώστε να μην μπουν στα σχολεία οι μουσουλμάνοι και οι άλλοι με δικό τους μάθημα.Το θέμα είναι πόσοι μαθητές θα επιλέγουν το Ορθόδοξο μάθημα και το ποιος θα το διδάσκει;μάλλον θα στραφεί στην Εκκλησία και θα ζητήσει να στείλει ιεροδιδασκάλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε, 29 Σεπτεμβρίου 2019 - 10:22 π.μ
    μην αναπαράγεις ανακρίβειες που γράφονται εδώ και εκεί. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά στους ορθόδοξους μαθητές που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών σχολείων, τα οποία (σχολεία) σύμφωνα με το ΣτΕ υποχρεούνται να παρέχουν ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας αναρωτηθειτε εσεις τηςΠΕΘ ποσοι νεοι πανε στην Εκκλησια. Η επιστροφη σε ενα αμιγως ορθοδοξο μαθημα θα ειναι μοιραια για το μαθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφανώς και το νέο πρόγραμμα απέτυχε γιατί δεν ήταν απόλυτα ουδετερόθρησκο. Θρησκειολογία τώρα. Οι τρεις και ο κούκος που θα μείνουν (μαθητές και καθηγητές) ας διδάσκουν τις κωμικοτραγικές αποφάσεις του ΣτΕ. Έτσι και αλλιώς ένας εκπαιδευτικός θα φτάνει για πενήντα σχολεία και βάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο μας θλίβει η χαρά και ο ενθουσιασμός πολλών θεολόγων, για το ότι θα καταργηθεί τελείως το ορθόδοξο μάθημα των θρησκευτικών και για το ότι (όπως προβλέπουν) δεν θα υπάρχει μαθητής που θα ζητά να διδαχθεί ορθόδοξα θρησκευτικά;
    Αλήθεια, αυτοί οι θεολόγοι έχουν "βγει" από τις θεολογικές σχολές Αθηνών και Θεσ/κης. Λέει τίποτα αυτό στους καθηγητές των θεολογικών μας Σχολών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή