5/10/19

Το ΣτΕ απέρριψε την παρέμβαση του «ΚΑΙΡΟΥ» υπέρ των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά

Η απόφαση 1749/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ ακύρωσε ως γνωστόν την Υ.Α. 101470/Γ2/16.6.2017 που υπογράφει ο Κώστας Γαβρόγλου και αφορά στο «Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο».

Στη συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ παρενέβη υπέρ του κύρους της προσβαλλομένης αποφάσεως δηλ. υπέρ του νέου ΠΣ για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου, το σωματείο με την επωνυμία «ΚΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης». Το ΣτΕ έκρινε ότι το σωματείο είχε έννομο συμφέρον για την παρέμβαση, βασιζόμενο στους σκοπούς του, όπως είναι αποτυπωμένοι στο Καταστατικό του, αλλά επιπλέον και στο γεγονός ότι «μέλη του συγκαταλέγονται μεταξύ των θεολόγων και δασκάλων που συμμετείχαν στην εκπόνηση του αναλυτικού προγράμματος σπουδών (σημ. ιστολογίου: το κείμενο της αποφάσεως του ΣτΕ το ονομάζει «αναλυτικό»)… μεταξύ των εμπειρογνωμόνων και αξιολογητών των προγραμμάτων και μεταξύ των συντακτών των φακέλων – βιβλίων που διανεμήθηκαν στους μαθητές».
Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ μετά την εκτενή παράθεση του σκεπτικού των δικαστών στο «Διά ταύτα» πέραν της ακυρώσεως της Υ.Α. Γαβρόγλου, αναφέρεται ότι απορρίπτεται η παρέμβαση (του σωματείου ΚΑΙΡΟΣ). Επιπλέον δε,  το δικαστήριο «επιβάλλει συμμέτρως στο Δημόσιο και το παρεμβαίνον σωματείο (ενν. ΚΑΙΡΟΣ) τη δικαστική δαπάνη των αιτούντων που ανέρχεται στο ποσό των εννιακοσίων είκοσι (920) ευρώ».
Μεταφέρουμε αυτές τις «λεπτομέρειες» της απόφασης που αποδεικνύουν περίτρανα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ΚΑΙΡΟΣ σε όλη αυτή την αντισυνταγματική κατρακύλα του μαθήματος των Θρησκευτικών τα τελευταία χρόνια.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρά το δικαστικό χαστούκι που δέχθηκαν συνεχίζουν αναίσχυντα να προκαλούν οι αρχιτέκτονες της
μετάλλαξης του μαθήματος! Διαθέτουν αποθέματα θράσους!

Ανώνυμος είπε...

Ετοιμαστειτε κι εσεις για πολλα "χαστουκια" τα επομενα ετη. Διοτι θα πανηγυριζετε για ενα ψευτομαθημα μιας χουφτας κατηχητικοπουλων.

Ανώνυμος είπε...

Το φυσάν και δεν κρυώνει.
Άλλαξε και ο καιρός, ήρθε κρύο κι αγιάζι αλλά ο ΚΑΙΡΟΣ πάλι μυαλό δε βάζει.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή Στην ΠΕΘ νομίζουν ότι θα γυρίζουμε στο παλιό πρόγραμμα ....και ελάχιστες απαλλαγές,ας δουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο΄τι οι θρησκευτικοί γάμοι είναι πλέον μειοψηφία έναντι πολιτικών και συμφώνων διαβίωσης.Αν μπει ισότιμο μάθημα η νεολαία θα στραφεί προς εκεί(σίγουρα στο Λύκειο),πείτε το και μόδα....Επομένως χρειάζεται σοβαρότητα και λογική και όχι φανατισμοί κύριοι της ΠΕΘ. Στο Δημοτικό το μάθημα δεν διδάσκεται,πλην εξαιρέσεων,το Λύκειο ήδη χάθηκε με την απόφαση του ΣΤΕ,ας σώσουμε το μάθημα στο Γυμνάσιο τουλάχιστον.

Ανώνυμος είπε...

Παλιού ΚΑΙΡΟΥ χαλάσματα...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)