9/1/20

Η "Καθημερινή" για τις αλλαγές που έρχονται στα Θρησκευτικά

Αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Περικόπτονται οι θρησκειολογικές αναφορές στα νυν προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών, ωστόσο τα προγράμματα δεν αποκαθηλώνονται. Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας
για τις αλλαγές που θα γίνουν στο κρίσιμο μάθημα, καθώς πλέον το υπουργείο οφείλει να εναρμονισθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικά τα νυν προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών.


Επίσης, αποφάσεις υπέρ της αναιτιολόγητης απαλλαγής από το μάθημα έχουν εκδώσει το ΣτΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, οι απαλλαγές των μαθητών από το μάθημα θα είναι πλέον αναιτιολόγητες.

Ειδικότερα, με εντολή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, συστάθηκε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής επιτροπή επιστημόνων για τα ζητήματα που ανέκυψαν μετά τις αποφάσεις των δύο δικαστηρίων και της Αρχής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βασικός άξονας των αλλαγών θα είναι το ψαλίδισμα των αναφορών θρησκειολογικού χαρακτήρα που υπάρχουν στα νυν προγράμματα σπουδών.

Ουσιαστικά θα γίνουν προσαρμογές, ώστε το μάθημα να εναρμονισθεί με την απόφαση του ΣτΕ. Πρόκειται για τη βασική υπουργική γραμμή, η οποία συνάδει με τις θέσεις όσων πιστεύουν –μεταξύ αυτών και εκκλησιαστικοί παράγοντες– ότι το μάθημα δεν πρέπει να αποκτήσει ομολογιακό χαρακτήρα.

Παράλληλα, θα γίνουν περικοπές των θρησκειολογικών αναφορών από τους 11 φακέλους που έχουν δοθεί στους μαθητές των τάξεων ως προσωρινό έντυπο υλικό, πριν συγγραφούν νέα βιβλία.

Η διατήρηση των προγραμμάτων σπουδών προκρίθηκε και για τον επιπλέον λόγο ότι τα προγράμματα σπουδών δίνουν στους διδάσκοντες (δασκάλους στο δημοτικό και θεολόγους στη δευτεροβάθμια) την ελευθερία να προσαρμόσουν νέα στοιχεία.

7 σχόλια:

  1. Δηλαδή το "προσωρινό" υλικό των φακέλων θα γίνει τώρα "περικεκομμένο προσωρινό υλικό"! Και αυτή είναι η μεταβατική λύση για τα Θρησκευτικά! Ουάου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχέδιο Κουκουνάρα-Λιάγκη για διασταλτική ερμηνεία των αποφάσεων του ΣτΕ σε πλήρη εφαρμογή!
    Αλήθεια, πότε συνεδρίασε η Επιτροπή και έμαθε κιόλας ο αρθρογράφος της Καθημερινής προς ποια λύση προσανατολίζονται; Τελικά, μια οικογένεια είμαστε... ή μάλλον, κατά Ντίνο Ηλιόπουλο: "Όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι... δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα...".
    https://www.youtube.com/watch?v=v9Bw_coRPzY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΣτΕ αποφάσισε την κατάργηση των προγραμμάτων σπουδών Φίλη-Γαβρόγλου και όχι το ψαλίδισμα των θρησκειολογικών αναφορών που υπάρχουν στους φακέλους των θρησκευτικών,όπως...ψιθύρισαν στον Απ.Λακασά ...πηγές του υπουργείου. Την κατάργησή τους υποστήριζε και η (νομικός) Κεραμέως όταν ήταν στην αντιπολίτευση.Τώρα κάνει ότι δεν το θυμάται.Δυστυχώς όμως -και πρέπει να ντρέπεται γι αυτό η υπουργός-,άλλοι κάνουν κουμάντο στο υπουργείο και στο ΙΕΠ για την τύχη του μαθήματος των θρησκευτικών.Είναι αυτοί οι"μεταμοντέρνοι", που δε θέλουν ορθόδοξο μάθημα, αλλά ένα θρησκειολογικό αχταρμά.Αν στα παραπάνω προστεθεί και ο κίνδυνος των αναιτιολόγητων απαλλαγών,καταλαβαίνουν όλοι ποιο θα είναι το μέλλον του μαθήματος.Όμως έχει ο καιρός γυρίσματα και χιλιάδες Έλληνες ορθόδοξοι πολίτες, θα "τιμήσουν" με την ψήφο τους την κυρία Κεραμέως, όταν έρθει η ώρα στις επόμενες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τραγέλαφος. Η Καθημερινή προλειαίνει το έδαφος για την επόμενη μέρα. Αυτή η επόμενη μέρα είναι βγαλμένη από το παρελθόν. Ίδια πρόσωπα, ίδιες μεθοδεύσεις, άλλοι πολιτικοί αλλά ίδιες πολιτικές, ίδια παράκαμψη των δικαστικών αποφάσεων, μισόλογα, μισές αποφάσεις, προαποφασισμένες αποφάσεις, δήθεν επιτροπές, δήθεν γνωματεύσεις, πρώτα στον τύπο οι αποφάσεις έπειτα στο ΙΕΠ, επανάληψη μέσω επιτροπής όσων έγραφε ο Ψάλτου του ΙΕΠ από την πρώτη μέρα, πλήρης συμφωνία γνωμοδοτούσας επιτροπής με τον αποσπασμένο Σύμβουλο του ΙΕΠ και τον μέντορά του καθηγητή πλέον στη Θεολογική Αθηνών, και πίσω και πάνω από όλους ο αμετακίνητος Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων ελέω Ιερωνύμου και Βαρθολομαίου βεβαίως, βεβαίως. Πιο στημένο το παιχνίδι δεν γίνεται.
    Και στο βάθος οι σκοτεινές στοές των κεντρικών αποφάσεων και στρατηγικών για την παιδεία και τα γράμματα. Ξεχνάτε τον μακαριστό παπα-Γιώργη Μεταλληνό και όσα έλεγε για τους μασώνους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου; Αν τότε γινόταν αυτά, σήμερα, τόσα χρόνια μετά, τι περιμένετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Εφημερίδα καθημερινή". Δημοσιογράφος κ.Λακασάς.
    Μάλιστα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά τα είχε πει ο Ψάλτου ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα είχατε δημοσιεύσει και εσείς: https://thriskeftika.blogspot.com/2019/09/blog-post_57.html

    Επομένως, την Επιτροπή τι την ήθελαν; Για να κερδίσουν χρόνο; Αφού ήδη είχαν αποφασίσει να κάνουν ό,τι θα έλεγαν Ψάλτου και Καλαντζής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οχι στα πολυθρησκευτικά νεοταξίτικα Θρησκευτικά!!!

    Ρωμιός Ελληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή