15/1/20

Η προταθείσα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Ν.Δ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και η σχέση της με τα Θρησκευτικά

Η σημερινή Πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την οποία πρότεινε σήμερα ο Πρωθυπουργός για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι γνωστή στο χώρο των Θεολόγων εξαιτίας της σχέσης της με τις πρόσφατες τέσσερις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά.

Οι δύο τελευταίες αποφάσεις της Μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ που ακύρωσαν τις Υ.Α. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά (ΣτΕ 1749 και 1750/2019) δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019 και φέρουν την υπογραφή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της συνεδρίασης του ΣτΕ που αποφάσισε την δημοσίευση των αποφάσεων. Βεβαίως η ίδια δεν συμμετείχε στη σύνθεση της Μείζονος Ολομέλειας που συζήτησε τις αιτήσεις ακύρωσης.
Στην προαναφερθείσα περίπτωση η υπογραφή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα αφού δεν μετείχε η ίδια στη συζήτηση της εκδικασθείσας αίτησης ακύρωσης και επομένως δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η νομική της θέση επί του ζητήματος. Δεν συνέβη όμως το ίδιο μετά την έκδοση των πρώτων δύο αποφάσεων του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά (ΣτΕ 660/2018 και ΣτΕ 926/2018). Μολονότι και στη σύνθεση της Ολομέλειας που έκανε τότε δεκτή την αίτηση ακύρωσης των Υ.Α. Φίλη για τα Θρησκευτικά δεν συμμετείχε η τότε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όταν οι αποφάσεις εκδόθηκαν, εκείνη συμμετείχε στην ομάδα δεκαοκτώ (18) ανώτατων δικαστών του ΣτΕ που με αυστηρή επιστολή τους προς τον τότε Πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου ζητούσαν η επόμενη σχετική συζήτηση, που αφορούσε στις αιτήσεις ακύρωσης των Υ.Α. Γαβρόγλου, να γίνει με πλήρη σύνθεση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου και όχι ενώπιον της ελάσσονος ολομελείας (εκ 17 μελών). Ο τότε Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, πράγματι, λίγες μέρες πριν την υποβολή της παραίτησής του από τη θέση του Προέδρου του Δικαστηρίου, εισήγαγε τις υποθέσεις στη Μείζονα Ολομέλεια, η οποία αφού εκδίκασε τις υποθέσεις, τελικώς ακύρωσε και τις Υ.Α. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά. Στην επιστολή τους οι 18 δικαστές, ανάμεσά τους και η κ. Σακελλαροπούλου, τόνιζαν μεταξύ άλλων: «Δεδομένου ότι τα τιθέμενα και προσεχώς ζητήματα είναι “ευρύτερου ενδιαφέροντος” και “μείζονος σημασίας” για το δικαστήριο και την ελληνική κοινωνία, ως αφορώντα την ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων του Συντάγματος και διεθνών συμβάσεων που άπτονται της προστασίας σειράς ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, παρακαλούμε όπως εισαγάγετε τις εν λόγω υποθέσεις στην πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου ώστε να μετάσχει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δικαστών και οι εκδοθησόμενες αποφάσεις να έχουν την απαιτούμενη, υπό τις συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες, αντιπροσωπευτικότητα και νομιμοποίηση».
Σήμερα, η μεν κ. Σακελλαροπούλου οδεύει προς τον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καλείται να εφαρμόσει με τρόπο σαφή τις τέσσερις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά προχωρώντας στην απόσυρση των ακυρωμένων Προγραμμάτων Σπουδών και στην επαναφορά των προ αυτών Αναλυτικών Προγραμμάτων και βιβλίων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, η ίδια προήδρευσε (και υπεραμύνθηκε;) της απόφασης για την απάλειψη του θρησκεύματος από τα απολυτήρια και επίσης για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά χωρίς προϋποθέσεις (αίτηση ακύρωσης της Ένωσης Αθέων)

Ανώνυμος είπε...

Κάτι ακούστηκε στα κανάλια αν δεν κάνω λάθος ότι ήταν υπέρ του ουδετερόθρησκου κράτους;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)