Η αποχώρηση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τη θέση του Προέδρου του ΣτΕ λόγω της πρότασης της για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση, οδηγεί στην αντικατάστασή της από τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο.
Ο κ. Ράντος προήδρευσε, ελλείποντος Προέδρου λόγω της παραίτησης Νίκου Σακελλαρίου, των συνεδριάσεων της Μείζονος Ολομέλειας που εξέδωσαν τις δύο αποφάσεις ΣτΕ 1749/2019 και ΣτΕ 1750/2019 με τις οποίες ακυρώθηκαν οι Υ.Α. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά.
Αθανάσιος Ράντος, η επόμενη μέρα στο ΣτΕ
Ο Αθ. Ράντος είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εκτιμήσεως στο χώρο της Δικαιοσύνης. Είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και ένας από τους κορυφαίους δικαστές της χώρας. Είναι δε ένα πρόσωπο που – κατά γενική ομολογία- αδικήθηκε όταν δεν επελέγη, για λόγους άσχετους με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, πρόεδρος του ΣτΕ , τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η αδικία, λένε δικαστικές πηγές, πιθανόν, ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί.
Αλλωστε ο συγκεκριμένος δικαστής, για την επάρκεια του οποιου μιλούν άπαντες οι νομικοί της χώρας, έχει πολάκις δεχτεί σφοδρά «πυρά» για λόγους άσχετους με την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.
Τα δεδομένα όμως αλλάζουν μετά τη δήλωση αποχής της μέχρι σήμερα προέδρου του ανωτατου δικαστηρίου Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από την άσκηση των καθηκόντων της, λόγω του ότι προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της από τον πρωθυπουργό, η κ. Σακελλαροπούλου ολοκλήρωσε τη δήλωσή της με τη φράση «…θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».
Αυτομάτως καθήκοντα προεδρεύοντος θα αναλάβει ο κ. Ράντος, ως αρχαιότερος αντιπρόεδρος, ενώ ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα η αποχή της προέδρου του από την άσκηση των καθηκόντων της, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Κι αυτό γιατί στις εκκρεμείς σημαντικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα οι υποθέσεις των περικοπών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων, στις οποίες μέχρι σήμερα προήδρευε η κ. Σακελλαροπούλου θα προεδρεύει στο εξής, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος της κάθε σύνθεσης. Δηλαδή, θα ηγείται της κάθε σύνθεσης της Ολομέλειας ένας δικαστής που ήδη γνωρίζει τις υποθέσεις, καθώς συμμετείχε από πριν στην εκδίκαση αυτών.
Η επόμενη μέρα
Η προσωρινή αντικατάστασης δεν είναι πρόβλημα αφού θα ασκήσει καθήκοντα ο κ. Ράντος, ο οποίος όμως αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο. Το είχε άλλωστε ξανακάνει από την ημέρα που παραιτήθηκε τον Μάιο του 2018 ο κ. Σακελλαρίου και μέχρι τον Οκτώβριο που επελέγη η κα Σακελλαροπούλου.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στην επόμενη μέρα και προφανώς έως το καλοκαίρι. Πληροφορίες αναφέρουν πως βασική πρόταση είναι να παραμείνει στο «τιμόνι» του ΣτΕ έως το καλοκαίρι ο Αθ. Ράντος . Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θεωρείται σφόδρα πιθανό, δεδομένων των επιστημονικών προσόντων αλλά και της θέσης που έχει ο κ. Ράντος στην επετηρίδα.
Υποθέσεις
Το αμέσως χρονικό διάστημα το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί για σημαντικές υποθέσεις, που έχουν έντονη κοινωνική αλλά και πολιτική σημασία. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο πέραν της απόφασης που αναμένεται να εκδώσει για το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μην των περικοπών σε συντάξεις, δώρα και επιδόματα, που έγιναν σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, θα πρέπει να αποφανθεί για το ζήτημα της απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το αν θα πρέπει ή όχι να εκδοθεί στη Γαλλία ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίννικ όπως αποφάσισε ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και για το εάν νόμιμα παύθηκε των καθηκόντων του με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής.
Γράφετε τόσα τη μια για τον αείμνηστο Μαρίνο, την άλλη για τον τέως πρόεδρο του ΣτΕ,στη συνέχεια για την μέχρι προχθές πρόεδρο, σήμερα για τον προσωρινό! Τι γίνεται; Τους ξέρετε; Λες και οι δικαστικές αποφάσεις για τα Θρησκευτικά ήταν υπόθεση προσώπων και όχι νόμων. Ξέρετε κάτι που εμείς οι αδαείς δεν ξέρουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταγράφουμε απλώς τους πρωταγωνιστές των δικαστικών αποφάσεων. Τα διοικητικά δικαστήρια ερμηνεύουν τις διατάξεις των νόμων και του Συντάγματος (το ΣτΕ) και σίγουρα ο ρόλος κάθε δικαστή είναι ιδιαίτερος αφού η νομική του άποψη οδηγεί στη συγκρότηση των πλειοψηφιών για τη λήψη μιας δικαστικής απόφασης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά κάνετε. Μην δίνετε σημασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ.