1/4/20

Συνεδριάζει η ΔΙΣ με τηλεδιάσκεψη - Στο επίκεντρο το τι θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η ΔΙΣ με τηλεδιάσκεψη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το τι πρόκειται να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Η ΔΙΣ θα συζητήσει εάν θα υποβληθεί στην Κυβέρνηση αίτημα για την πραγματοποίηση όλων των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα σε όλους τους ναούς, κεκλεισμένων των θυρών και με την παρουσία του ιερέα, των ψαλτών και ενός - δύο προσώπων απαραίτητων για να γίνουν οι Ακολουθίες.

Οι πιστοί αναμένουν εάν υπάρξει δυνατότητα οι ίδιοι να κοινωνήσουν του Σώματος και Αίματος του Χριστού κατά τις ιερές μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, τουλάχιστον τη Μεγάλη Πέμπτη ή την ημέρα του Πάσχα, έστω και μετά το πέρας της τέλεσης της Θείας Ευχαριστίας, προσερχόμενοι στους ναούς σε απόσταση και με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Το ενδεχόμενο της έγκρισης ενός τέτοιου σεναρίου δείχνει απίθανο, καθώς είναι προφανές ότι στην Κυβέρνηση, παρόλο που δεν το ομολογούν δημόσια, δεν θεωρούν επικίνδυνο για τη διάδοση του ιού μόνο τον συγχρωτισμό των πιστών στους ναούς αλλά και αυτή την ίδια την Θεία Μετάληψη. Δυστυχώς ούτε η Εκκλησία θέτει με επίσημο και επιτακτικό τρόπο ένα τέτοιο αίτημα, αν και θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις της σημερινής ΔΙΣ.
Η Κυβέρνηση αναμένει επίσης την τοποθέτηση της Διοκούσας Εκκλησίας και η Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι είναι υπό συζήτηση το θέμα της τέλεσης των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας κεκλεισμένων των θυρών σε όλους τους ναούς, δεν έχει όμως υπάρχει καμία απόφαση ακόμη. Τέλος, πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και Πρωθυπουργός μιλώντας για το Πάσχα λένε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό, οι εκκλησίες θα είναι κλειστές, θα προσευχηθούμε στο σπίτι, δεν θα πάμε στα χωριά, δεν λένε όμως τίποτε για το ζήτημα της Θείας Μετάληψης που είναι μείζον για τους πιστούς αυτές μάλιστα τις άγιες ημέρες. Προφανώς γιατί αντιμετωπίζουν τις ημέρες του Πάσχα ως ένα απλό έθιμο με λίγο εκκλησιασμό, λίγο χωριό, λίγο καφενείο και παιχνίδι και αρνούνται το βαθύτερο ουσιαστικό περιεχόμενο της εορτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)