Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, μολονότι Εβραίος, αντέδρασε για την υποβάθμιση της Σχολής Βελλάς κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:
Η Βελλά
αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας που ξεκίνησε την
λειτουργία του όταν ακόμη ο τόπος μας ήταν υπόδουλος.
Φέρει τη
σφραγίδα κορυφαίων προσωπικοτήτων και η διατήρησή της είναι καθήκον της
πολιτείας και της εκκλησίας.
Κάθε προσπάθεια
κατάργησής της αποτελεί προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών και των Εθνικών
Ευεργετών.
Κάθε προσπάθεια
κατάργησή της συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, στην
κοινωνία, στην παιδεία και στο δημόσιο βίο.
Θεωρούμε
απαραίτητη τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και εκτιμώ
ότι κανένας Ηπειρώτης, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεται, δεν θα
αποδεχθεί την μονομερή κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Αν διατηρηθούν
και αναβαθμιστούν οι υπόλοιπες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, πρώτη που πρέπει να
συνεχίσει τη λειτουργία της είναι αυτή στη Βελλά.
Η ίδρυση Σχολής
Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών είναι απαραίτητη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της
πολιτείας απέναντι στην ιστορία και την προσφορά των Ηπειρωτών».
Από την άλλη πλευρά ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κρατά στάση σιωπής. Είναι όμως σε όλους γνωστό το ενδιαφέρον του Μητροπολίτη για τη λειτουργία της Βελλάς, όχι ως Σχολής που θα προσφέρει εκκλησιαστικά γράμματα και παιδεία αλλά ως πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας.
4 σχόλια:
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (Αθηνών) και η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, εκπροσωπώντας υπέρ τους χιλίους αποφοίτους και πληροφορηθέντες τα περί καταργήσεως, διά σχεδίου Νόμου και θετικής επ’ αυτού εισηγήσεως της Ιεράς Συνόδου, της λειτουργούσας Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς και των συναφών Εκκλησιατικών Σχολών (Λυκείου, Βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής) εκφράζουμε, διά του παρόντος δελτίου μας, την άκραν αντίθεσή μας αλλά και την εντονότατη διαμαρτυρία μας προς το επιχειρούμενο τούτο ατόπημα κατά τη γνώμη μας, απέναντι σε μια υπεραιωνόβια και περιώνυμη σχολή, η οποία συνεισέφερε και συνεισφέρει τα μέγιστα στην εκκλησιαστική, εκπαιδευτική και γενικά στην ευρύτερη κοινωνική και δημόσια ζωή της χώρας μας, για τους παρακάτω εν συντομία αναφερόμενους λόγους :
α. Η Σχολή αυτή ιδρύθηκε και μεγαλούργησε το πρώτον εν μέσω της Τουρκοκρατίας υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου το έτος 1911 και έκτοτε έσχε μια λαμπρή πορεία συνεχούς προσφοράς όχι μόνον στα Ιωάννινα και στην Ήπειρο, αλλά σε πανελλήνια εμβέλεια..
β. Οι απόφοιτοι αυτής, υπέρ τους χιλίους, όπως προελέχθη, εξακτινωθέντες σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, συνεισέφεραν και συνεισφέρουν αδιαλείπτως τα μέγιστα στην Ελληνική κοινωνία, εκπροσωπούντες επάξια όλους τους χώρους των επιστημών (διδάσκαλοι, καθηγητές, νομικοί, ιατροί, δικαστικοί, επιχειρηματίες κ.ά.), κοσμούντες τις καθηγητικές έδρες των πανεπιστημίων, καταλαβόντες ανώτατες θέσεις Δημοσίων Υπηρεσιών και μεγάλων Οργανισμών, ύπατα αξιώματα της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά και ως Ιερείς εις τα της Εκκλησίας και της Θρησκείας τα μέγιστα συμβαλόντες.
γ. Το υπέρ τα εκατό έτη ακμάσαν τούτο πνευματικό Ιερο- διδασκαλείο και Ιερο- σπουδαστήριο διαθέτει τεράστιες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές, καθώς και ικανή έκταση καλλιεργήσιμης και αξιοποιήσιμης γης, τα οποία θα εγκαταλειφθούν και θα ερημωθούν, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη στο σχετικό Νομοσχέδιο για την ίδρυση άλλου ισότιμου αντισταθμιστικού ιδρύματος ή πανεπιστημιακής σχολής.
δ. Το πλήγμα τούτο αποδυναμώνει έτι περαιτέρω πνευματικά και κοινωνικά την Ήπειρο, η οποία ως γνωστόν έχει προσφέρει τα πάντα στην Πατρίδα, διά των μεγάλων αυτής
Ευεργετών και έχει κοσμήσει ολόκληρη την Αθήνα και όχι μόνον αυτήν με τα γνωστά σε όλους περίλαμπρα και περίτεχνα ευαγή ιδρύματα και λοιπά περικαλέστατα κτίρια.
ε. Η κατάργηση κάθε Εκπαιδευτικής ή Εκκλησιαστικής δραστηριότητας εντός των χώρων του πάλαι ποτέ Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και της νυν Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας μετά των συναφών αυτής Σχολών, αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, πέραν των άλλων και ένα είδος απαξίωσης τόσον απέναντι του μεγάλου ιδρυτή Αυτής, όσον και απέναντι των κατά καιρούς αποφοιτησάντων εξ Αυτής, οι οποίοι παντοιοτρόπως και «καθ’ ὅ ἕκαστος ἐξ αὐτῶν ἐτάχθη», έχουν καταξιωθεί στην κοινή γνώμη και στις συνειδήσεις των πολιτών.
Κατόπιν αυτών εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς αυτούς και θεωρούμε απαραίτητη την επανεξέταση του όλου ζητήματος, προς την κατεύθυνση αποτροπής της κατάργησης της εν λόγω Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και των ετέρων συναφών Σχολείων Βελλάς και μάλιστα χωρίς την πρόβλεψη ίδρυσης κάποιας άλλης ισότιμης Πανεπιστημιακής Σχολής σε αντιστάθμισμα της κατάργησης αυτής.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
ΚΛΕΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες για το κλείσιμο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης της Βελλάς Ιωαννίνων σχετικά με την εισήγηση της ΔΙΣ, η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα ξεκαθάρισε τα εξής:
“Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ) στη Βελλά Ιωαννίνων- η μία από τις 3 συνολικά μεταλυκειακές νέες δομές.
Η Βελλά απετέλεσε από το 13ο αιώνα και για 400 χρόνια περίπου μεγάλο πνευματικό κέντρο. Το 1911 ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων Βλάχος ίδρυσε εκεί Ιεροδιδασκαλείο από όπου αποφοιτούσαν δάσκαλοι και ιερείς και όπου έμεναν δωρεάν οι σπουδαστές. Πλήθος διαπρεπών πολιτικών, νομικών και επιστημόνων έχουν αποφοιτήσει από εκεί. Κανείς δεν υποβαθμίζει την ιστορικότητα και σπουδαιότητα της Βελλάς, ούτε την προσφορά των Βελλαϊτών στην Εκκλησία και την κοινωνία.
Πολύ νωρίς και πριν προκύψει η οποιαδήποτε εισήγηση, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Υπουργό όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου προκειμένου να εξασφαλίσουμε και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, για τα οποία οι λύσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Υπήρξε άλλωστε και σχετική κοινοβουλευτική μου ερώτηση.
Το Υπουργείο Παιδείας δουλεύει μεθοδικά για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας και το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα το αποδείξει.
Επιστολή του κ. Στέφανου Φούσα προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο σχετικά με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων:
Μακαριώτατε,
Με δυσάρεστη έκπληξη, τόσο εγώ όσο και οι εκατοντάδες Βελλαίτες, πληροφορηθήκαμε την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να αποδεχτεί το κλείσιμο της αρχαιότερης Εκκλησιαστικής Σχολής (έτος λειτουργίας 1911) και τη διακοπή της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία.
Πρέπει να αναδειχθεί το γεγονός ότι το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς αποτελεί για τα Ιωάννινα, την Ήπειρο και για εκατοντάδες Ηπειρώτες που αποφοίτησαν από αυτή -και κοσμούν σήμερα με το έργο και τη δραστηριοποίησή τους τους την Ελληνική Κοινωνία- σημείο αναφοράς όχι μόνο για τα νεανικά τους χρόνια αλλά και για ολόκληρη τη ζωή τους.
Η συγκεκριμένη απόφαση τολμώ να πω ότι είναι τουλάχιστον προσβλητική για τη μεγάλη οικογένεια της Ηπείρου, των Ηπειρωτών και των Εθνικών μας Ευεργετών και δεν συνάδει με την εκατονταετή και πλέον εκπαιδευτική προσφορά της Σχολής και των άξιων εκπαιδευτικών που θήτευσαν σε αυτή.
Η αναγνώριση της υψίστης προσφοράς της Ιεράς Σχολής Βελλάς από Εσάς πρόσφατα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι θα βρεθεί η πρέπουσα λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής.
Άποψή μου όπως και άποψη όλων των Βελλαιτών είναι ότι η Σχολή αυτή θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να λειτουργεί αλλά και να αναβαθμιστεί στο μέτρο του δυνατού, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει θεάρεστο εκπαιδευτικό έργο ταυτισμένο με την Ιερά μας Παράδοση και την Ελληνική Παιδεία.
Με εκτίμηση,
Στέφανος Φούσας
Μερικές αλήθειες που πονάνε για τη Βελλά:
1. Ποια αντίδραση του Μητροπολίτη Μάξιμου περιμένατε; Εκείνος μαζί με τη Σύνοδο δρομολόγησαν την λήξη της λειτουργίας της Σχολής. Ακόμη και την πρόβλεψη της κυβέρνησης για λειτουργία ΣΜΥΚ στη Βελλά δεν τη θέλουν, γι΄ αυτό η Σύνοδος ζήτησε να μεταφερθεί και η ΣΜΥΚ στη Θεσσαλονίκη. Λέτε για αυτή την πρόταση της Συνόδου να μην είχε γνώση ο Μητρ. Μάξιμος; Είμαι σίγουρος ότι μέχρι το τέλος θα πιέσει για να αδειάσει επιτέλους η Σχολή από ιεροσπουδαστές και να γεμίσει, όπως σχεδιάζει, με κτηνοτρόφους του μέλλοντος.
2. Είδατε καμία αντίδραση των διδασκόντων στη Βελλά; Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημητριος, καθηγητής της Σχολής, που είναι; Οι λοιποί καθηγητές; Δεν αντιδρούν προσδοκώντας την μεταφορά τους σε άλλες Σχολές, τις Θεολογικές κατά προτίμηση.
3. Η απαξίωση της Βελλάς έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Πανεπιστημιακά έτη στο τμήμα ειδικά Ιερατικών Σπουδών με παρακολουθούντες φοιτητές μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, κάποτε λιγότερους και των τριών! Καθηγητές που περνάνε για μια - δυό φορές την εβδομάδα από τη Σχολή και έπειτα απέρχονται στις άλλες ενασχολήσεις τους. Μία Γραμματεία ανίκανη στη διεκπεραίωση και απλών ακόμη πραγμάτων. Και άλλα πολλά…
Μία συμβουλή στο ιστολόγιό σας. Μην δίνετε αγώνες για χάρη άλλων που έχουν μόνοι τους ήδη παραδώσει τα κλειδιά και το μέλλον της Σχολής στη λήθη. Μην ασχολείστε με το θέμα. Δεν αξίζει. Κρίμα…
Δημοσίευση σχολίου