3/1/22

Εκδημία Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ   

ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ 

Εκδημία Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας 

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως και στενοχωρίας, αναγγέλλει την κοίμηση του Ποιμενάρχου της, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αύριο (Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022) και ώρα 15:00’.

Κατά την διάρκεια των ακολουθιών θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό δεν θα επιτραπεί η προσκύνηση του σκηνώματος από τους πιστούς.

Η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου, κατόπιν δικής του επιθυμίας, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος.

Εκ  της  Ιεράς  Μητροπόλεως


Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Παπαχρήστος) γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο αμφοτέρων.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό προκάτοχό του, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο το έτος 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από τριάντα χρόνια και ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική δραστηριότητα. Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες ποιμαντικού και αντιαιρετικού περιεχομένου σε εκκλησιαστικά περιοδικά και εφημερίδες.

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη στις 5 Οκτωβρίου 2005. Η χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών στις 8 Οκτωβρίου 2005 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο με τη συμμετοχή πλειάδος αρχιερέων. Αξιομνημόνευτη είναι η υποδοχή της ενθρονίσεώς του, στις 6 Νοεμβρίου 2005 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, από το πλήθος των πιστών που εξέφρασαν την αγάπη τους στον Ιερομόναχο που επί δεκαετίες τους υπηρέτησε και με αγάπη τους διακόνησε.  

Με την ίδια ανιδιοτελή προσφορά του εαυτού του, προς όλους χωρίς διακρίσεις, συνέχισε ο αείμνηστος την διακονία του και ως Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αναπτύσσοντας πλούσια ποιμαντική, κηρυκτική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Περιόδευε ανελλιπώς ιερουργώντας και κηρύσσοντας σε όλες τις Ενορίες των πόλεων και των χωριών της Ιεράς Μητροπόλεως. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιοδείες του στα απομακρυσμένα και ορεινά χωριά των λίγων κατοίκων, συνεχίζοντας την ιεραποστολική διακονία που επί τριάντα δύο χρόνια διατηρούσε ως Ιεροκήρυκας.

Χειροτόνησε πλειάδα νέων και ικανών Κληρικών, τονίζοντας πάντα τον ιδιαίτερο σεβασμό του προς το Μυστήριο της Ιερωσύνης και την καθαρότητα της ζωής των Ιερέων κατά την διακονία τους. Επίσης, κατέβαλλε προσπάθειες να στελεχώσει τις Ιερές Μονές με μοναχούς και μοναχές ώστε οι πιστοί απρόσκοπτα να βρίσκουν πνευματικά καταφύγια, δεχόμενοι την αγιαστική και σώζουσα Χάρη του Θεού απ’ άκρου εις άκρον της Ιεράς Μητροπόλεώς του.

Σε όλη τη Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά και πέρα από τα όρια της Μητροπόλεώς του, συμπαραστάθηκε οικονομικά και υλικά, όσακις παρέστη ανάγκη σε Μητροπόλεις που κατά καιρούς επλήγησαν από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς αποστέλλοντας οικονομική και υλική βοήθεια, μάλιστα τις περισσότερες φορές ο ίδιος συνόδευε τις ανθρωπιστικές αυτές αποστολές.

Από τους πλέον κυρίους σταθμούς της ποιμαντικής του διακονίας ήταν η, με δικές του ενέργειες, έλευση του ιερού λειψάνου του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Θέρμου, το οποίο εκόμισε ό ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Επίσης, με ενέργειές του έγινε και η αναγραφή στις αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας του ονόματος του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος μαζί με τους έξι συνασκητές του.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο μεταστάς ιεράρχης εργάσθηκε μετά πολλού ζήλου και ακαμάτου δραστηριότητος "ίνα μορφωθή Χριστός" στις ψυχές του ποιμνίου του. Βαθείας πίστεως αρχιερεύς, σεμνός, ιεροπρεπής, ασκητικός, ανιδιοτελής, άνθρωπος υπομονής, ταπεινός.
Ο μακαριστός επίσκοπος εξέφραζε την αγρυπνούσα και γρηγορούσα εκκλησιαστική συνείδηση, επί θεμάτων Δόγματος και Ήθους.
Γι αυτό και αγαπήθηκε πηγαία από κλήρο και λαό, που διείδε στο πρόσωπο και το έργο του, την ενσάρκωση του ευαγγελικού ποιμένος.
Γι αυτό και οι ορθοφρονούντες κληρικοί και λαϊκοί δοκίμασαν βαρύτατο ψυχικό άλγος όταν η διοικούσα Εκκλησία κίνησε σε βάρος του, προ μηνών, την κανονική διαδικασία για την από μέρους του προάσπιση της εκκλησιαστικής τάξεως, την οποία επεβουλεύθη η κρατική νομοθεσία.
Γι αυτό και οι αήθεις και λασπολογικές αναρτήσεις και σχόλια σε βάρος του, ακόμη και τις κρίσιμες ώρες που ήταν διασωληνωμένος και πολύ περισσότερο, ακόμη και σήμερα, λίγες ώρες μετά την εν Κυρίω τελευτή του, όχι μόνο δεν παραβλάπτουν σε τίποτε τη σεπτή του προσωπικότητα αλλά και την αναδεικνύουν
έτι περαιτέρω, λαμπροφόρα και απαστράπτουσα.
Ο προκαλών τον αποτροπιασμό παντός εντίμου ανθρώπου διαδικτυακός κανιβαλισμός που υπέστη ολίγον προ της σεπτής του κοιμήσεως από αφηνιασμένα ΜΜΕ και γέμοντες θηριώδους εμπαθείας και φονικού μίσους συνανθρώπους μας πορίζουν στον κοιμηθέντα επίσκοπο στεφάνους τιμής και δόξης και ισχυρότατα εφόδια προς "καλήν απολογίαν επί του φοβερού βήματος του Χριστού".
Το γεγονός είναι ότι ο σεπτός επίσκοπος " εἰσελθὼν εἰς τὴν κατάπαυσιν αὐτοῦ καὶ αὐτὸς κατέπαυσεν ἀπὸ τῶν ἔργων αὐτοῦ, ὥσπερ ἀπὸ τῶν ἰδίων ὁ Θεός" (Εβραίους 4,10).
Είη η μνήμη του αιωνία!
Λ.Ν.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)