Η «Αβρούπα» γράφει σήμερα ότι ασκείται πίεση στους γονείς για να υπογράψουν κάτι τέτοιο από την τουρκική «πρεσβεία», ενώ η «Γενί Ντουζέν» φιλοξενεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της «ένωσης δασκάλων», Χαμμέτ Τουργούτ που είπε ότι δεν πιέζουν για υπογραφές. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου της «Γενί Ντουζέν» εάν έχουν ζητήσει άδεια από το «υπουργείο παιδείας» για να κάνουν κάτι τέτοιο, αυτός διερωτήθηκε γιατί πρέπει να ζητήσουν άδεια. Προέτρεψε μάλιστα φίλους του, πρόσθεσε, αν έχουν κι αυτοί κάποιο αίτημα που να αφορά τα μαθήματα, να το προωθήσουν.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο κατέγραψαν αντιδράσεις τόσο για την προώθηση μαθήματος κορανίου σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τζαμιά και χώρους προσευχής, για τις αλλαγές σε βιβλία θρησκευτικών, ιστορίας κ.ά , για τη δημιουργία της KIBTES, που φέρεται να έγινε με μεσολάβηση της τουρκικής «πρεσβείας» ως «αντίβαρο» στις δύο συντεχνίες των T/κ δασκάλων και καθηγητών που είναι πολύ προοδευτικές.
Κληθείς από την εφημερίδα να σχολιάσει ο ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης, Σαλίχ Σαρπέν είπε ότι το να ζητείται από τους γονείς και κηδεμόνες να υπογράψουν κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τον «νόμο» παιδαγωγικής πληροφόρησης και τον «περί εκπαιδευτικών νόμο».
Ο δε γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς διερωτήθηκε ποιος είναι ο στόχος αυτής της ενέργειας και αν υπάρχουν άνεργοι καθηγητές «θρησκευτικού πολιτισμού και ηθικής» και θα τους τοποθετήσουν στα δημοτικά;
Τέτοιες συντεχνίες δεν είναι τυχαίες, ανέφερε ο κ. Μαβίς εννοώντας την KIBTES, σημειώνοντας ότι παρόμοιες οργανώσεις υπάρχουν και στην Τουρκία. «Δημιουργήθηκαν με την καθοδήγηση της πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας και πρόκειται για σωματεία ή οργανώσεις φοιτητών και βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό και πραγματικό έλεγχο της αίρεσης, που έχει και οικοτροφείο γνωστής ως Κοινότητα Süleymancılar. Και βρίσκονται σε κάθε περιοχή. Ποιοι είναι οι στόχοι τους;»
Ο κ. Μαβίς είπε επίσης ότι το εν λόγω έγγραφο μοιράστηκε από μέλη της ΚΙΒΤΕS σε γονείς σε καφενεία χωριών και μετά την προσευχή της Παρασκευής και ζητείται όπως το μάθημα «θρησκευτικού πολιτισμού και ηθικής» στην πέμπτη και έκτη τάξη, να δοθεί σε απόφοιτους της θεολογικής σχολής. Αυτό, είπε ο Τ/κ συνδικαλιστής, είναι κάτι που είχε προτείνει ο Σουνάτ Ατούν, («βουλευτής» ΚΕΕ και γνωστός για τις φιλο-αιρετικές του θέσεις) και είχε απορριφθεί τότε με πλειοψηφία. Εναντίον είχε ταχθεί τότε και ο νυν «υπουργός παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου, όπως είπε ο κ. Μαβίς.
Ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων ανέφερε επίσης ότι παίρνοντας την εξουσία από τέτοιες οργανώσεις στην Τουρκία, ενεργούν ως «μεγάλοι αδελφοί» σε φοιτητές σε τέτοιους κοιτώνες και αιρέσεις και πηγαίνουν στα σχολεία για να διδάξουν θρησκευτικά και ηθική. Αυτό γίνεται στα χωριά, είπε. «Κάποιος, χωρίς εμάς, προσπαθεί να σχεδιάσει τη θρησκευτική αντίληψη της τουρκοκυπριακής κοινότητας» σημείωσε.
ΚΥΠΕ από cyprustimes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου