5/11/08

Επίσημο γεύμα Υπ.Παιδείας στον Πατριάρχη

πηγές:1. http://www.esos.gr/news/49/patriarxis-stilian-5-11-2008.htm
2. Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΠΘ:
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7007804

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, παρέθεσε σήμερα, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008, γεύμα προς τιμήν του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και των συνεργατών του, παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, των Υφυπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, των Γενικών Γραμματέων του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του ΥΠΕΞ, καθώς και Μητροπολιτών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Να μην αμφισβητήσει η ελληνική πολιτεία τα χρυσόβουλα ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον αρμόδιο υπουργό Θρησκευμάτων Ευρ. Στυλιανίδη, στη διάρκεια του γεύματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας: "Παραμικρή αμφισβήτηση ή διασάλευση μπορεί να επιφέρει οδυνηρές και καταστρεπτικές συνέπειες για το γένος δεν πρέπει σε ώρες θορύβου να τίθενται θέματα, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για σεβαστά τμήματα έξω των ορίων του ελληνικού κράτους" είπε στον Θρησκευμάτων ο Παναγιώτατος κάνοντας λόγο για τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία.
Ο κ. Βαρθολομαίος σχετικά με το Βατοπέδιο είπε πως «ο θόρυβος ο οποίος έχει ξεσπάσει μας λυπεί ως επισκόπου του Αγίου Όρους» και πρόσθεσε: «Αναμένομεν μετά πολλού ενδιαφέροντος την περαιτέρω διαλεύκανση της υποθέσεως υπό των αρμοδίων οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας».
Στην προσφώνηση του ο Υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε τα εξής:
«Καλωσορίζουμε την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη, κύριο κύριο Βαρθολομαίο.
-Αρχιεπισκοπή, -Πατριαρχείο, -Μεγάλη Εκκλησία, -Οικουμενικός Θρόνος, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως στάθηκε μέσα στους αιώνες ουσιαστικός συντελεστής της αίγλης της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και του μεγαλείου του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Σε χαλεπούς καιρούς υπήρξε φάρος ελπίδας και στήριγμα του γένους, διασώζοντας μαζί με την πίστη και την ελληνική γλώσσα και την ξεχωριστή πολιτισμική μας ταυτότητα.
Ο σύγχρονος κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση. Παράλληλα με τους πολέμους, την κοινωνική βία, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την αποξένωση των ανθρώπων, τις τελευταίες εβδομάδες ο κόσμος βιώνει έντονη οικονομική ανασφάλεια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να πλησιάσει τον σύγχρονο άνθρωπο, να του προσφέρει κοινωνία σχέσεων με αγάπη, ταπεινοφροσύνη και σεβασμό προς την ταυτότητα κάθε ανθρώπου και την πολιτισμική ιδιαιτερότητα κάθε λαού. Προσβλέπουμε στις πρωτοβουλίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το πρεσβυτέριο και η ιεραρχία της οποίας υπήρξε ανά τους αιώνες σάρκα εκ της σάρκας του λαϊκού σώματος. Προσβλέπουμε επίσης στην αποκατάσταση της εικόνας των μοναστηριών, όπου οι εισερχόμενοι απεκδύονται το κοσμικό εγώ τους και προχωρούν διακονώντας με αρχοντιά την πίστη, την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση.
Παναγιώτατε,
Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, συνεχίσατε με σταθερότητα τον διάλογο μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών, έχετε σημαίνοντα ρόλο στον διαθρησκειακό διάλογο και κυρίως έχετε καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο Πατριάρχης που έσκυψε πάνω από τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Στην παρούσα φάση έρχεστε στην Αθήνα μετά από πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες:
Στις αρχές Οκτωβρίου κατά τη σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών πανηγυρικά εφάνη η επιβεβαίωσις των συμφωνηθέντων στο Κίεβο και της αποκαταστάσεως των αγαθών σχέσεων μετά της ρωσικής ορθοδόξου εκκλησίας και της εν γένει αποκαταστάσεως της ευταξίας στου κόλπους της Ορθοδοξίας.
Ακολούθησε η επίσκεψή Σας στη Ρώμη στην 12η Παγκόσμια Σύνοδο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπου απευθύνατε εμπνευσμένη ομιλία με αντικείμενο το επίκαιρο θέμα της «Συνοδικότητας στην ορθόδοξη εκκλησία». Τονίζω ότι από το 1038 είχε να παρευρεθεί Οικουμενικός Πατριάρχης σε Σύνοδο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Οι σημαντικές αυτές επιτυχίες δεν εξωραΐζουν δυστυχώς την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη. Το ασφυκτικό καθεστώς υπό το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί το Πατριαρχείο είναι απολύτως απαράδεκτο. Το πρόβλημα της στελεχώσεως του Οικουμενικού Θρόνου παραμένει οξύ. Βεβαίως, και σε αυτό το σημείο οφείλω να επισημάνω την πρωτοβουλία Σας να προχωρήσετε σε ανασυγκρότηση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου με ιεράρχες και εκτός Τουρκίας. Οξύτατο, επίσης, παραμένει, το πρόβλημα με της υφαρπαγής της περιουσίας του Πατριαρχείου, των Ιερών Μονών και των Ιδρυμάτων παρά τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να προστρέξουμε αρωγοί στην τροφό Εκκλησία, όποτε χρειασθεί.
Παναγιώτατε,
Με ιδιαίτερη συγκίνηση καλωσορίζουμε στην Αθήνα τον Πατριάρχη του Γένους. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η παιδεία που προσφέρεται στην Ελλάδα έχει θρησκευτικό και ανθρωπιστικό προσανατολισμό.
Παρακαλούμε δεχθείτε τον σεβασμό, την τιμή, την αγάπη και τις ολόθερμες ευχές ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας
Καλώς ορίσατε!»
Σχόλιο
1. Δεν θα μπορούσε να ονομαστεί επιτυχία η συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σύνοδο των Παπικών. Είναι σωστή η πληροφορία του κ. Υπουργού ότι από το 1038 είχε να παρευρεθεί Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σύνοδο των Παπικών. Και τούτο γιατί το 1054 ακολούθησε το Σχίσμα, η αποκοπή δηλ. των Παπικών από το σώμα της Εκκλησίας. Πως λοιπόν θα μπορούσε από τότε και στο εξής να συμμετάσχει Ορθόδοξος Πατριάρχης σε Σύνοδο των αιρετικών πλέον Ρωμαιοκαθολικών; Αυτό είναι επίτευγμα μόνο του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχη! Καλό θα ήταν πριν από τα συγχαρητήρια στον Πατριάρχη ο κ. Υπουργός να ενημερωνόταν και για τη θλίψη, την ανησυχία και την αγωνία του απλού πιστού λαού που δημιούργησε η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Ρώμη. Το ίδιο ισχύει και για τους διαλόγους για τους οποίους επίσης ο κ. Υπουργός εγκωμιάζει τον Πατριάρχη.
2. Ο "θρησκευτικός προσανατολισμός της παιδείας που προσφέρεται στην Ελλάδα" ενισχύθηκε τελευταία με τις εγκυκλίους για τα θρησκευτικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)