16/11/08

Απάντηση ΥΠΕΠΘ στην Ένωση Θεολόγων Λέσβου

πηγή:
http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=389&Itemid=49


Απάντηση σε Επιστολή της Ένωσης Θεολόγων Λέσβου απέστειλε το Υπ. Παιδείας:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄
Ανδρέα Παπανδρέου 37,
151 80 Μαρούσι
Πληροφορίες: Δ. Σπυροπούλου
Τηλέφωνο: 210-344.32.73
Fax: 210-344.33.90
Μαρούσι,14/11/2008
Αριθ. Πρωτ.:147982/Γ2

ΠΡΟΣ: Τσαγκάρη Παναγιώτη

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε επιστολή»


Σε απάντηση της από 19-08-2008 επιστολή σας και σε ό,τι εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας, σας γνωρίζουμε ότι:
Το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, το ΥΠ.Ε.Π.Θ. προέβη στην έκδοση των με αρ. πρ. 91109/Γ2/10-07-2008 και 104071/Γ2/04-08-2008 εγκυκλίων.
Επιπλέον, το ΥΠ.Ε.Π.Θ προέβη στην έκδοση της με αρ. πρ. Φ12/977/109744/Γ1/26-08-2008 εγκυκλίου η οποία προβλέπει ότι « οι μη Ορθόδοξοι μαθητές, δηλ. οι αλλόθρησκοι ή οι ετερόδοξοι, οι οποίοι σύμφωνα με την υπ’ αρ. 104071/Γ2/04-08-2008 εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης.
Στην περίπτωση, που η συγκεκριμένη τάξη λειτουργεί μόνο με ένα τμήμα, οι μαθητές αυτοί παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καθορίζεται για το σκοπό αυτό από το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου. Για μεν τους αλλοδαπούς το πρόγραμμα αφορά στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, για δε τους υπόλοιπους μάθημα ανάλογο με τις μαθησιακές τους ανάγκες».
Στις παραπάνω εγκυκλίους καθίσταται σαφές ότι το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, αλλά δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής στους αλλόθρησκους και ετερόδοξους μαθητές, οι οποίοι για λόγους συνείδησης δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εν λόγω μάθημα.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εσωτερική διανομή
1. Γραφείο Γενικού Γραμματέα
(αρ. πρ.4945/11-09-2008 )
2. Γραφείο Ειδικού Γραμματέα
(αρ.πρ.980/17-09-2008)
3. Διεύθυνση Σπουδών Δ.Ε.
Τμήμα Γ´

Η Επιστολή που είχε αποστείλει η Ένωση Θεολόγων Λέσβου ήταν η ακόλουθη:


Ανοικτή επιστολή
του Παραρτήματος Νομού Λέσβου
της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων

Προς τον αξιότιμον κύριον
Ευριπίδη Στυλιανίδην
Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Αξιότιμο κ. Κων. Καραμανλή Πρόεδρο της Κυβερνήσεως
2. Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος
3. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού & Πλωμαρίου κ.κ Ιάκωβο
4. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ.κ Χρυσόστομο
5. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λήμνου κ.κ Ιερόθεο
6. Σεβασμιώτατους Μητροπολίτας της Εκκλησίας της Ελλάδος
7. Αξιότιμο κ. Σπυρίδωνα Ταλιαδούρο Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
8. Αξιότιμο κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
9. Αξιότιμο κ. Δημήτριο Πλατή, Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΠΘ
10. Αξιότιμο κ. Γεώργιο Γούση, Ειδικό Γραμματέα ΥΠΕΠΘ
10. Αξιότιμους κ.κ. βουλευτές Ν. Λέσβου
11. Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
12. ΟΛΜΕ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Εμείς οι θεολόγοι καθηγητές στηρίξαμε τις ελπίδες μας στο πρόσωπό σας για μια θετική αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την ορθόδοξη αγωγή των μαθητών και των μαθητριών μας.
Δυσάρεστη έκπληξη όμως μας προξένησαν η υπ΄ αριθμ. 91101/Γ2/10-7-2008 και η υπ΄ αριθμ. 104071/Γ2/4-8-2008 εγκύκλιοι του Υπουργείου σας για αδιάκριτη απαλλαγή των μαθητών/τριών από το μάθημα των θρησκευτικών. Χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής, μπορεί να ζητηθεί απαλλαγή από το μάθημα όχι μόνο λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων αλλά και για άλλους λόγους όπως επί παραδείγματι, για λόγους ελάφρυνσης του σχολικού προγράμματος των μαθητών/τριών.
Θεωρούμε ότι οι εγκύκλιες αυτές ουσιαστικά καταργούν το μάθημα, εφόσον οι μαθητές/τριες που απαλλάσσονται από αυτό δεν το αναπληρώνουν με κάποιο άλλο, τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επαναφέρεται ή συζητείται η επαναφορά του στο σχολικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Δημιουργούν επίσης αθέμιτο συναγωνισμό μεταξύ των μαθητών/τριών και πιθανόν κοινωνικό στιγματισμό των μαθητών/τριών που θα παρακολουθούν το μάθημα των θρησκευτικών.
Οι αποφάσεις αυτές του Υπουργείου σας, έχουν πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις:
Ø πλήττουν τη συνταγματική επιταγή που ορίζει ότι η εκπαίδευση στη χώρα μας υποβοηθεί τους/τις μαθητές/τριες να διακατέχονται από τα γνήσια στοιχεία της ορθόδοξης παράδοσης( Ν.1566/1985, άρθρο 1),
Ø πλήττουν το παρόν και το μέλλον χιλιάδων θεολόγων καθηγητών,
Ø πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου,
Ø πλήττουν την αξιοπιστία λόγων και έργων της κυβέρνησής σας,
Ø πλήττουν την εκλογική επιρροή του κόμματός σας,
Ø πλήττουν καίρια πάνω απ΄ όλα τα νιάτα, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, δηλαδή το μέλλον του τόπου μας, εφόσον τους ωθεί στην ευκολία της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα απόκτησης βασικών πνευματικών εφοδίων αναγκαίων για την πορεία της ζωής τους.
Πιστεύουμε ακόμη ότι οι αποφάσεις αυτές του Υπουργείου σας, δεν τεκμηριώνονται ούτε από το χαρακτήρα του μαθήματος, ο οποίος δεν είναι ομολογιακός αλλά γνωσιολογικός και με ευρύτερη παιδευτική αξία, γι΄ αυτό θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές/τριες. Εξάλλου το μάθημα των θρησκευτικών εκ της φύσεώς του προάγει την αγάπη, την ειρήνη, την κατανόηση, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, καθώς και την ελευθερία της σκέψης και το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα δικαιώματα του ανθρώπου.
Φοβούμαστε τέλος, μήπως με τις προειρημένες αποφάσεις του Υπουργείου σας, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου για όλο το σύστημα της ελληνικής εκπαίδευσης, διότι αναλογιζόμαστε τι θα συμβεί, αν γονείς και μαθητές/τριες στηριζόμενοι σε παρόμοιο σκεπτικό, ζητήσουν να επεκταθεί και σε άλλα μαθήματα η ελκυστική ιδέα της προαιρετικής διδασκαλίας. Για παράδειγμα, μαθητές/τριες με αναρχικά φρονήματα ή αλλοδαποί θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να διδάσκονται την ελληνική ιστορία και γλώσσα ή το μάθημα του Δικαίου και των πολιτικών θεσμών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, κ. Υπουργέ, το Παράρτημα Νομού Λέσβου της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων διαμαρτύρεται εντονότατα προς το Υπουργείο σας, αλλά και προς την Ελληνική Κυβέρνηση, για τις θερινές αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων που αφορά το μάθημα των θρησκευτικών και ενώνοντας την φωνή του με τη φωνή του συνόλου του θεολογικού κόσμου της χώρας μας, ζητεί την άμεση ανάκληση της υπ΄ αριθ. 91101/Γ2/10-7-2008 και της υπ΄ αριθ. 104071/Γ2/4-8-2008 εγκυκλίων του Υπουργείου Σας.

Με εξαιρετική εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
του Παραρτήματος Νομού Λέσβου
της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Τσαγκάρης
Καθηγητής θεολόγος

http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=182&Itemid=61

Σχόλια:

1. Η Επιστολή της Ένωσης Θεολόγων Λέσβου υπήρξε μία από τις πρώτες και έγκαιρες αντιδράσεις προς τις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά. Είχε αποσταλεί ήδη από τις 19/8/2008. Η Απάντηση του ΥΠΕΠΘ έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, σχεδόν μετά από τρεις μήνες (14/11/2008).

2. Το κυριότερο αρνητικό στοιχείο της Απάντησης του ΥΠΕΠΘ είναι ότι δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μία επανάληψη της 3ης εγκυκλίου και της γνωστής τακτικής του ΥΠΕΠΘ να τονίζει ότι "το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό". Δυστυχώς το ΥΠΕΠΘ δεν συμμερίζεται την αγωνία των θεολόγων της Λέσβου και πολλών άλλων και καθόλου δεν υπόσχεται να υλοποιήσει το αίτημά τους για την "άμεση ανάκληση" των εγκυκλίων του καλοκαιριού.

3. Η "δυνατότητα απαλλαγής" που το ΥΠΕΠΘ ισχυρίζεται ότι "δίνεται στους αλλόθρησκους και ετερόδοξους μαθητές" μόνο, δίνεται μέσα από ένα τέτοιο πλαίσιο που αφήνει ανοιχτή την πόρτα και στους ορθόδοξους να ζητήσουν απαλλαγή (πράγμα που ήδη συμβαίνει σε κάποια σχολεία). Αν όντως το ΥΠΕΠΘ πιστεύει ότι η δυνατότητα απαλλαγής πρέπει να ισχύει μόνο για τους αλλόθρησκους και ετερόδοξους και όχι για τους ορθόδοξους, δεν έχει παρά με μια 4η εγκύκλιο να ξεκαθαρίσει το τοπίο απαγοεύοντας την απαλλαγή για τους ορθόδοξους μαθητές. Η σύνταξη μίας εγκυκλίου (4ης) είναι ζήτημα πολύ απλό και λίγες μόνο γραμμές μπορούν να λύσουν το θέμα. Φοβούμαστε όμως ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο. Αν κάνουμε λάθος, ας μας το αποδείξει το ΥΠΕΠΘ εκδίδοντας την πολυαναμενόμενη αυτή εγκύκλιο ή τουλάχιστον αποσύροντας τις καλοκαιρινές εγκυκλίους.

4. Μπορεί να γινόμαστε μονότονοι. Αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για την υπεράσπιση του μαθήματος των θρησκευτικών και κάθε στοιχείου χριστιανικού μέσα στο ελληνικό σχολείο, όσο βλέπουμε να μεθοδεύεται η αποδόμηση της ελληνοχριστιανικής παιδείας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)