29/11/08

Η σιωπή του Αρχιεπισκόπου για το μάθημα των θρησκευτικών

Προβληματισμό μας προκαλεί η στάση του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου στο ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών (ΜτΘ). Αντιμετωπίζουν το θέμα δείχνοντας ή ότι έχουν άγνοια του μεγέθους του προβλήματος ή ότι δεν θέλουν να «κακοκαρδίσουν» τον Υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση ή ότι αδιαφορούν κατά βάθος για το ζήτημα.

Ως γνωστόν τόσο η τακτική Σύνοδος της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου όσο και η Διαρκής Σύνοδος του ίδιου μήνα αποφάσισαν την επίδοση Επιστολής στον Υπ. Παιδείας για το θέμα των θρησκευτικών (http://thriskeftika.blogspot.com/2008/10/blog-post_22.html ). Επιστολή ποτέ δεν εστάλη και έχουν πλέον περάσει περισσότερες από 50 μέρες από τη λήψη της απόφασης αυτής. Γιατί; Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος πιστεύει ότι δεν υφίσταται πλέον ζήτημα με τα θρησκευτικά μετά από τις δηλώσεις του Υπ. Παιδείας και την τελευταία του Επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη; Αν αυτό πιστεύει, τότε κάνει λάθος. Καμία νομοθετική ρύθμιση δεν έχει λύσει προς το παρόν τα προβλήματα που δημιούργησε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση.

Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν ρωτάει να μάθει από θεολόγους με ακρίβεια το πρόβλημα και δεν λαμβάνει θέση ξεκάθαρη; Γιατί δεν αφουγκράζεται την αγωνία τόσων θεολόγων και των ομοτίμων ακόμη καθηγητών και ιερέων π. Γεωργίου Μεταλληνού και π. Θεοδώρου Ζήση; Η σιωπή αποτελεί αρετή όταν ασκείται μετά διακρίσεως. Εδώ χρειάζεται φωνή, βοή και αφύπνιση του λαού για την εκκλησιομάχο πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος σιωπά για να κάνει το χατίρι της κυβέρνησης. Ούτε ότι σιωπά δεχόμενος ως αντάλλαγμα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ή όποιων άλλων κρατικών πόρων. Ούτε πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να παραβλέπει την απόφαση σύσσωμης της Ιεραρχίας και να μην αποστέλλει Επιστολή στον Υπουργό, επιστολή διαμαρτυρίας και ξεκαθαρίσματος του θέματος των θρησκευτικών. Ελπίζουμε πως σύντομα, αν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δεν υψώσει φωνή για μείζονα θέματα (μάθημα θρησκευτικών, Σύμφωνο Συμβίωσης) κάποιοι επίσκοποι θα τον αναγκάσουν να το κάνει αιρόμενοι εκείνοι στο ύψος των περιστάσεων και μη επιτρέποντας να συρθεί η Εκκλησία σε μία άτυπη συμφωνία επί παντός θέματος με την κυβέρνηση.
Στο θέμα του ΜτΘ οι εκκλησιομάχοι κινούνται με συντονισμό και πολλές ενέργειες (Επιστολές, Ερωτήσεις στη Βουλή, Δελτία Τύπου κλπ). Γιατί η Διοικούσα Εκκλησία, αλλά και οι θεολόγοι να κινούνται τόσο αργά, χλιαρά και να αφήνουν τους γνωστούς πολέμιους κάθε χριστιανικού στοιχείου να αλωνίζουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)