19/11/08

Συνεχίζεται η παράνομη χορήγηση απαλλαγών από τα Θρησκευτικά

Τη στιγμή που ο Συνήγορος του Πολίτη ζητάει με Επιστολή του στο ΥΠΕΠΘ την απαλλαγή και των ορθοδόξων μαθητών από τα θρησκευτικά για λόγους συνείδησης, συνεχίζονται οι απαλλαγές από τα θρησκευτικά μέσα από παράνομες διαδικασίες και με την πρωτοβουλία κάποιων Διευθυντών σχολείων.
1.Με ηλεκτρονικό του μήνυμα ο συνάδελφος θεολόγος Παπακωστόπουλος Σπυρίδων, που υπηρετεί στο 1ο Γυμνάσιο Βούλας και στο 1ο Γ.Λύκειο Βούλας μας ενημέρωσε πως στο τμήμα Α4 του 1ου Γ.Λυκείου Βούλας από τους 22 συνολικά μαθητές έμειναν χωρίς απαλλαγή και παρακολουθούν πλέον θρησκευτικά μόνο 10!
2. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι απαλλαγές από το μάθημα των θρησκευτικών στο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών είναι περίπου 100 με αρκετές από αυτές να έχουν δοθεί σε ορθόδοξους μαθητές για λόγους συνείδησης!
3.Ο Συνήγορος του Πολίτη στην πρόσφατη Επιστολή του προς το ΥΠΕΠΘ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Προσπαθώντας να διευκολύνει τους διευθυντές των σχολικών μονάδων στην ορθή εφαρμογή του νόμου, ο Συνήγορος του Πολίτη επικοινώνησε μαζί τους, καθώς και με εσάς υποδεικνύοντας το πρόβλημα και επιχειρώντας να συμβάλει στην επίλυση του. Σε κάποιες μονάδες το πρόβλημα επιλύθηκε κατόπιν κατανόησης και εφαρμογής των σχετικών εγκυκλίων από τους διευθυντές των μονάδων». Είναι σαφές ότι με παρέμβαση του Συνηγόρου σε πολλά σχολεία δόθηκαν απαλλαγές και σε ορθόδοξους μαθητές.

Η χορήγηση όλων των παραπάνω απαλλαγών είναι παράνομη. Και τούτο γιατί όλοι οι Διευθυντές που τις χορήγησαν, αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη που παρενέβη προς τούτο αγνόησαν επιδεικτικά την υπ. αριθμ. Γ2/12907/08-02-2005 εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ* που προβλέπει η κατάθεση της δήλωσης απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών να γίνεται με την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων. Εάν λοιπόν εφαρμόζουμε το νόμο και την παραπάνω εγκύκλιο τότε τουλάχιστον για φέτος και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς καμιά αίτηση απαλλαγής δεν μπορεί να γίνεται πλέον δεκτή.
Φαίνεται όμως πως ο Συνήγορος του Πολίτη και μερικοί Διευθυντές σχολείων κλείνουν τα μάτια σε κάποιες εγκυκλίους και για την εφαρμογή δήθεν κάποιων άλλων δείχνουν υπέρμετρο ζήλο. Είναι σαφές ότι υποκρύπτεται καλά ενορχηστρωμένη πολεμική εναντίον του μαθήματος των θρησκευτικών και κάθε στοιχείου χριστιανικού που απέμεινε στο ελληνικό σχολείο.
*Γ2/12907/08-02-2005 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Διευκρινίζουμε ότι επειδή η καθυστερημένη κατάθεση της δήλωσης θα δημιουργούσε προβλήματα, εάν γινόταν μετά την κατάθεση βαθμολογίας από τον διδάσκοντα το μάθημα καθηγητή και επειδή άλλες διατάξεις που αφορούν απαλλαγές από τη διδασκαλία μαθημάτων (Γυμναστική Π.Δ. 104/79) ορίζουν ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται εντός πέντε ημερών από της ενάρξεως των μαθημάτων εκτός από τις περιπτώσεις ξαφνικού συμβάντος, θεωρείται σκόπιμο το αίτημα για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών να γνωστοποιείται στη Διεύθυνση του σχολείου με την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)