19/1/09

Διορθώσεις και αλλαγές βιβλίων στο Γυμνάσιο

Η Απογευματινή της Κυριακής (18/1/2009) φιλοξένησε άρθρο με τίτλο «Ξαναγράφονται τα σχολικά βιβλία». Μεταφέρουμε εδώ δύο αποσπάσματα του άρθρου:

«Σχέδιο για ξαναγράψιμο όλων των σχολικών βιβλίων Δημοτικού και Γυμνασίου και για εξαρχής συγγραφή των βιβλίων του Λυκείου έως το 2013 υπάρχει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α.τ.Κ.», στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η εισήγηση εγκρίθηκε από τα αρμόδια τμήματα του Παιδαγωγικού λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, εν όψει του προγραμματισμού για τις δαπάνες που θα εντάσσονταν στο ΕΣΠΑ.
.....
Τα λάθη, οι ελλείψεις και οι παραλείψεις που έχουν διαπιστωθεί από την καθ΄ ύλην αρμόδια αρχή σε ορισμένα σχολικά βιβλία και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συγκροτούν… έναν τεράστιο τόμο, και η πρόθεση του νέου υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου είναι το ξαναγράψιμο ορισμένων βιβλίων, με τα οποία υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα
»

Παρόλο που στα παραδείγματα βιβλίων με προβλήματα που αναφέρει η εφημερίδα δεν περιλαμβάνονται τα βιβλία Θρησκευτικών του Γυμνασίου, θέλουμε να πιστεύουμε πως το Π.Ινστιτούτο θα προχωρήσει στη διόρθωση και αυτών των βιβλίων. Τονίζουμε επίσης πως τα λάθη των νέων βιβλίων δεν είναι μόνο ορθογραφικά ή συντακτικά (υπάρχουν και τέτοια) αλλά κυρίως περιεχομένου. Τόσο στο δικό μας blog (στην ενότητα Βιβλία Θρησκευτικών) όσο και αλλού έχουν δημοσιευθεί πλήθος λαθών θεολογικού περιεχομένου και προσανατολισμού των βιβλίων. Ελπίζουμε ότι στην προσπάθεια διόρθωσης των βιβλίων το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα ακούσει τις φωνές και θα λάβει υπόψη του τις διορθώσεις που προτείνουν Σχολικοί Σύμβουλοι, θεολόγοι των σχολείων, επίσκοποι, Καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι πολλοί ώστε να μην συνεχίσουν οι μαθητές μας να διδάσκονται θεολογικές ανακρίβειες και ανορθόδοξες θέσεις που υπάρχουν στη σημερινή μορφή των βιβλίων. Εμείς θα συνεχίσουμε την επισήμανση λαθών στα σχολικά βιβλία (ιδιαίτερα των θρησκευτικών) περιμένοντας τις θετικές αποφάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που θα διορθώσει τα νέα βιβλία.
Επισημαίνουμε επιπλέον ότι η συγγραφή νέων εγχειριδίων Θρησκευτικών για το Λύκειο θα πρέπει να γίνει με τη δέουσα προσοχή και να ανατεθεί σε πρόσωπα με απόψεις και θέσεις ορθόδοξες. Για να μην βρεθούμε πάλι προ αρνητικών εκπλήξεων όπως συνέβη με τα εγχειρίδια του Γυμνασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)