14/3/09

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (2): Με ποια επιχειρήματα προωθείται η κατάργησή της;

Αρκετοί Διευθυντές σχολείων προσπαθούν να βρουν τρόπους για να μην εφαρμόσουν τους νόμους που προβλέπουν υποχρεωτικά πρωινή προσευχή. Απαντούμε στα συχνότερα προβαλλόμενα επιχειρήματα.

Α) Κάνει κρύο ή βρέχει. Επειδή ο νομοθέτης είχε προβλέψει τη δυσκολία που προξενεί η βροχή ή το κρύο στη συγκέντρωση όλων των μαθητών στο προαύλιο για προσευχή έγραψε σχετικά: «Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε. τάξης» (Προεδρικό Διάταγμα 201/98, Άρθρο 13, παρ.5,i)

Β) Οι εγκύκλιοι για την προσευχή είναι παλιές. Πράγματι η πρώτη εγκύκλιος που ορίζει αναλυτικά την πρωινή προσευχή έχει εκδοθεί το 1977. Όμως ακολούθησαν και άλλες διευκρινιστικές εγκύκλιοι του ΥΠΕΠΘ το 2004 και το 2005 που επαναλαμβάνουν την ισχύ της πρώτης εγκυκλίου. Επίσης την πρωινή προσευχή των μαθητών προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 201/98. Και επιπλέον ουδείς μας λέει ότι ένας παλιός νόμος παύει να έχει ισχύ, εφόσον κανείς άλλος νεότερος δεν τον έχει καταργήσει. Μέχρι λοιπόν να καταργηθεί δια νόμου η πρωινή προσευχή πρέπει να γίνεται καθημερινά και με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

Γ) Δεν θέλει κανείς μαθητής να πει προσευχή. Οι μαθητές δεν θέλουν ούτε να κάνουν μάθημα. Και τι με αυτό; Ο Διευθυντής μπορεί να ορίσει τη σειρά με την οποία όλοι οι μαθητές θα λένε την προσευχή. Πολύ καλή μέθοδος επίσης (την εφαρμόζουν κάποια σχολεία) είναι να λέει την προσευχή ένα τμήμα ολόκληρο μαζί με τη συνοδεία ενός καθηγητή. Αποφεύγεται έτσι το εμπόδιο της «ντροπής» των συμμαθητών.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν είχαμε σωστούς καθηγητές , θα ήταν σωστοί και οι μαθητές και θα οικοδομούσαμε σιγά σιγά μια σωστή κοινωνία ! Και τώρα υπάρχουν σωστοί καθηγητές , αλλά είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας . Ο καθ-ηγητής ηγείται και ως παιδ-αγωγός άγει τον παίδα .Το θέμα είναι , πού άγει τον παίδα .

Ανώνυμος είπε...

Μάριε δυστυχώς για σένα δεν πιστεύουν όλοι σε παραμυθάκια και σε κάποιο θεό, είτε προσωποποιημένο είτε ως ανώτερη δύναμη. Δεν νομίζουν όλοι ότι υπάρχει δημιουργός-"πλάστης". Και για να σε προλάβω ναι πιστεύω ότι δε χρειάζεται δημιουργός και δεν έχω διάθεση να συζητήσω αυτό το θέμα τώρα. Στο θέμα των θρησκευτικών, της προσευχήε και του εκκλησιασμού φαίνεται ότι έχεις απόψεις στρατιωτικής λογικής. Ότι ισχύει στο στρατό δηλαδή, όλα υποχρεωτικά και αλίμονο άμα δε βρεθεί φαντάρος να πει την προσευχή. Λοιπόν η θρησκεία είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και δεν έχει καμία θέση στο σύγχρονο σχολείο. Αργά αλλά σταθερά (νομίζω ότι το διακρίνεις) θα εκτοπιστεί. Αν επιθυμεί κάποιος να διδαχθεί θρησκευτικές αντιλήψεις, τρόπους λατρείας κλπ. μπορεί κάλλιστα να γίνει μέσω τη οικογένειας ή εκτός σχολείου γενικά. Τελειώνοντας καλό θα είναι ο κάθε γονιός να έχει στο μυαλό του ότι όταν γεννιέται το παιδί του δεν ανήκει σε κανένα δόγμα. Αν το επιθυμεί το ίδιο μπορεί να στραφεί στη θρησκεία μετά από δική του προσπάθεια ή έστω και προτροπή (και παραδέχομαι ότι έχει συμβεί αυτό). Η πλύση εγκεφάλου, όμως, χωρίς τη δυνατότητα κρίσης στην ευαίσθητη αυτή ηλικία είναι κατά τη γνώμη μου έγκλημα. Όσο για τις συγκρίσεις με άλλα μαθήματα, είναι προφανώς αστείες. Το σχολείο οφείλει να παρέχει γνώση και προάγει το ήθος (με την έννοια της ομαλής και αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης). Και για τα δύο τα θρησκευτικά είναι περιττά και συχνά κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Καταλαβαίνω το πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς-θεολόγους και πρέπει να βρεθεί λύση, όχι όμως να παραμένει στάσιμη και αναχρονιστική η εκπαίδευση γι'αυτό το λόγο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε ,
στο σχόλιο σου μπλέκεις πολλά πράγματα . Θα σταθώ μόνο σε ένα . Λες ότι ο κάθε γονιός θα πρέπει να καταλάβει ότι το παιδί του γεννιέται χωρίς να ανήκει σε κανένα δόγμα και ότι το παιδί όταν μεγαλώσει θα στραφεί στην θρησκεία αν το ίδιο το επιθυμεί . Πολύ σωστά τα λες και είναι και δημοκρατική η άποψη αυτή .
Σύμφωνα όμως με τη λογική αυτή θα πρέπει ο κάθε γονιός να μην δίνει στο παιδί του τροφή και αυτό όταν μεγαλώσει να αποφασίσει αν θα γίνει χορτοφάγο ή όχι ή τι τροφές θα τρώει . Επίσης θα πρέπει να μην τον μαθαίνει Ελληνικά ( στην πατρίδα μας ) για να αποφασίσει μόνο του τι γλώσσα προτιμάει . Επίσης θα πρέπει να μην το ντύνει για να αποφασίσει μόνο του αν θέλει σπορ ντύσιμο ή κυριλέ .
Αν συμφωνείς με αυτά τότε είμαι μαζί σου .

Ο επιζήσας... είπε...

Κάνεις λάθος φίλε Μάριε!!!
Όλα αυτά που λες είναι απαραίτητα για την ομαλή ζωή ενός ατόμου στην κοινωνία!!! Αντίθετα χωρίς θρησκεία μπορεί πολύ εύκολο, ίσως και ευκολότερα, να επιβιώσει!!!

Ανώνυμος είπε...

Όπως έκλεισα το σχολιασμό του "πρωινή προσευχή στα σχολεία (1) " , έτσι και με τούτο το σχόλιο θα κλείσω το σχολιασμό του " πρωινή προσευχή στα σχολεία (2) " .
Αγαπητέ Μίμη ,
ίσως το νεαρόν της ηλικίας σου , ενώ σε κάνει να καταλαβαίνεις το τι είναι χρήσιμο " για την ομαλή ζωή ενός ατόμου στην κοινωνία " , δεν σε αφήνει να καταλάβεις το τι είναι χρήσιμο ΚΑΙ για την εδώ ζωή του καθενός μας , αλλά ΚΑΙ για την επέκεινα , την αιώνια ζωή . Ή μήπως νομίζεις ότι η ζωή τελειώνει με τον βιολογικό θάνατο ;
Επιπλέον , επειδή φαίνεσαι άτομο σκεπτόμενο , αν διαβάσεις ιστορία θα καταλάβεις ότι χωρίς τη θρησκεία μας δεν θα είχαμε επιβιώσει ως έθνος και ως κράτος και δεν θα υπήρχαμε σήμερα .

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)