30/7/09

Μάθημα Θρησκευτικών: Προβλήματα που ζητούν άμεση λύση

Σαράντα μέρες μόνο μας χωρίζουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι εκκρεμότητες γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών συνεχίζουν να είναι πολλές. Δεν θα αναφερθούμε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το μάθημα. Επιλέξαμε τα τρία, κατά την εκτίμησή μας, σημαντικότερα προβλήματα γύρω από το θρησκευτικό μάθημα που χρήζουν άμεσα λύσης:

1. Το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η ανάγκη απόσυρσης των εγκυκλίων Στυλιανίδη καθίσταται πλέον επιτακτική, αφού τα χρονικά όρια στενεύουν και πλησιάζουμε στην αρχή της νέας χρονιάς. Το ΥΠΕΠΘ γνωρίζει το πρόβλημα και τη λύση του, που ζητούν οι θεολόγοι. Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να ληφθούν αποφάσεις ώστε η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να βρει το μάθημα των Θρησκευτικών ισάξιο των άλλων μαθημάτων και κλειστή την πόρτα των απαλλαγών για τους Ορθόδοξους μαθητές.

2. Η περί των Χιλιαστών ενότητα του βιβλίου της Α΄ Λυκείου. Η «συμμόρφωση» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στα θελήματα των αιρετικών Χιλιαστών με την αλλαγή της ενότητας του βιβλίου της Α΄ Λυκείου που αναφέρεται σε αυτούς δεν μπορεί να αποτελεί τετελεσμένο γεγονός. Αν το ΥΠΕΠΘ δεν προλαβαίνει τώρα να επαναφέρει την παλαιά ενότητα στο σχολικό βιβλίο, οφείλει τουλάχιστον να αποστείλει Οδηγία προς τους θεολόγους εκπαιδευτικούς ώστε να διδάξουν την παλιά ενότητα του βιβλίου. Εμείς ως blog δεσμευόμαστε να δημοσιεύσουμε το κείμενο της παλαιάς ενότητας προς χρήση από τους διδάσκοντες σε Λύκεια θεολόγους.

3. Διορθώσεις βιβλίου Γ΄ Γυμνασίου. Δεν είδαμε ακόμη το φετινό βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου. Αν ωστόσο το βιβλίο αποτελεί απλή ανατύπωση του περσινού χωρίς διορθώσεις που ζητούνται επίμονα από τους θεολόγους των σχολείων, τότε οφείλουμε όλοι να προσθέσουμε στον προγραμματισμό των μαθημάτων μας τις ενότητες που αφαίρεσαν από την Εκκλησιαστική Ιστορία οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΠΘ. Δεν νοείται κατά τη γνώμη μας διδασκαλία της εκκλησιαστικής ιστορίας στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου χωρίς αναφορά στους αγίους Γρηγόριο Θεολόγο, Ιωάννη Χρυσόστομο, Γρηγόριο Παλαμά και Κοσμά τον Αιτωλό. Απαραίτητη δε είναι και η σαφής διδασκαλία περί των αιρετικών αποκλίσεων των παπικών και προτεσταντών με απόρριψη του οικουμενιστικού πνεύματος του βιβλίου της Γ΄ Γυμνασίου.
Και κάτι τελευαταίο. Ως μάχιμοι θεολόγοι της τάξης και ως μελετητές – κατά το δυνατόν – των αγίων Πατέρων διατηρούμε πάντα το δικαίωμα κρίσης για το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συνυπογράφουμε και εμείς τα ανωτέρω ολόθερμα!

Ένας πιστός

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)